Ο υποψ. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. (πρ. Βουλευτής και Υπουργός) μιλάει στον «Π.Λ.»

ΒΑΣ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Όχι άλλες επικίνδυνες εθνικές υποχωρήσεις…

- Η Αλβανία για να ενταχθεί στην Ε.Ε. πρέπει να γίνει κράτος Δικαίου, σεβόμενο πλήρως την Ελληνική Μειονότητα

- «Και από τις Βρυξέλλες θα είμαι πάντα στην διάθεση των Ηπειρωτών…»

MIXALOLIAKOS BASILHS 17 4 19

• «Φτάνει πια στις επικίνδυνες εθνικές υποχωρήσεις και ταπεινώσεις… Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει ανεμπόδιστα να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Τα παραπάνω υπογραμμίζει, μιλώντας αποκλειστικά στον «Π.Λ.», εν όψει και της σημερινής επίσκεψής του στα Γιάννενα, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με συνεχή, έντονη δράση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων της Ν.Δ. (ΟΝΝΕΔ), Υπουργός, Βουλευτής και Δήμαρχος Πειραιά, τώρα διεκδικεί το σταυρό προτίμησης των πολιτών στην κάλπη της Ευρωβουλής.

Η συνέντευξη

Ερ.: Κύριε Μιχαλολιάκο, σας καλωσορίζουμε στην περιοχή μας και σας ευχαριστούμε για τη συνάντηση. Όπως λέτε και ο ίδιος, έχετε ιδιαίτερους δεσμούς με την Ήπειρο. Πότε ξεκινά η σύνδεσή σας με την περιοχή μας;

- Η χαρά είναι δική μου. Ο «Πρωινός Λόγος» είναι εφημερίδα με μεγάλη ιστορία και με τιμά ιδιαιτέρως η συζήτησή μας. Ιστορικά, Μάνη και Ήπειρος συνδέονται ήδη από τον μεγάλο απελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους μας. Οι προσωπικοί μου δεσμοί όμως ξεκίνησαν από την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και αρχηγός της Ν.Δ. ήταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας. Έχω κυριολεκτικά «οργώσει» όλη την περιοχή, έχω αναπτύξει στενές και ειλικρινείς φιλίες και η αγάπη μου γι’ αυτόν τον ιστορικό τόπο είναι δεδομένη.

Ερ.: Μέχρι στιγμής έχετε ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος Πειραιά και παλαιότερα Αντιδήμαρχος Αθηναίων. Έχετε επίσης εκπροσωπήσει τον Πειραιά ως βουλευτής επί 20 ακριβώς έτη. Γιατί τώρα αγωνίζεστε στο στίβο της Ευρωβουλής;

- Σ’ αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές, οι πολίτες έχουν την μοναδική ευκαιρία να στείλουν με την ψήφο τους ένα βροντερό μήνυμα προς την χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε τα τελευταία 45 χρόνια η πατρίδα μας. Ένα ηχηρό «Φτάνει πια» στον κ. Τσίπρα και την παρέα του. Φτάνει πια στα ψέματα, στους αβάσταχτους φόρους, στις διχαστικές πολιτικές. Φτάνει πια στις επικίνδυνες εθνικές υποχωρήσεις και ταπεινώσεις. Φτάνει πια στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πετύχει καθαρή νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Μόνο έτσι ο τόπος μας θα απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα από την καταστροφική και εφιαλτική πολιτική του. Η καθαρή νίκη της Ν.Δ. θα αποδείξει ότι οι επικίνδυνες για την πατρίδα κυβερνήσεις τιμωρούνται από τον κυρίαρχο λαό για τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Σε αυτή τη μάχη βρίσκομαι και εγώ ως στρατιώτης της παράταξης αδιάκοπα από την ίδρυσή της.

Ερ.: Ποιό είναι το μήνυμα που επιθυμείτε εσείς να στείλετε στον ελληνικό λαό ενόψει των Ευρωεκλογών;

- Ο λαός μας άριστα γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποίησε τίποτα απ΄ όσα υποσχέθηκε. Αντίθετα, -την ώρα που βγαίναμε από την κρίση- μας έβαλε ακόμη πιο βαθειά υπογράφοντας το πιο αντιλαϊκό και δεσμευτικό μνημόνιο. Στις εκλογές αυτές δε δικαιούται κανένας να αδιαφορήσει, να υποβαθμίσει την καταστροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο. Αντίθετα, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να νομίσει ότι μπορεί να εξαπατήσει για τέταρτη φορά τον λαό μας και να υφαρπάξει την ψήφο του.
Στις 26 Μαΐου λοιπόν οι πολίτες, με την ψήφο τους, θα πουν ένα μεγάλο ΝΑΙ στην Ν.Δ.. Στην Εθνική αξιοπρέπεια, την κοινωνική αναγέννηση. Ένα στιβαρό ΝΑΙ στην ανάπτυξη και στην ευημερία για όλους. Σ΄ αυτές τις εκλογές, ακόμη και αριστεροί συμπολίτες μας θα κάνουν την υπέρβασή τους. Θα καταδικάσουν την Συριζίτικη απάτη, τον εκχυδαϊσμό της Πολιτικής και το φτηνιάρικο θέαμα που αυτή προσφέρει. Θα αγκαλιάσουν τη Ν.Δ. ως την μόνη δύναμη που θέλει και μπορεί να βγάλει τη χώρα από τον αριστερό κατήφορο και την παρακμή.

Ερ.: Όσον αφορά τα εθνικά μας ζητήματα: Η Αλβανία απειλεί ξανά τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών. Πώς πρέπει να αντιδρούν Ε.Ε. και Ελλάδα στις διαρκείς αλβανικές προκλήσεις;

- Έχω προσωπική άποψη και ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Γι’ αυτό και η ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας μου το είχε αναδείξει όσο ελάχιστοι άλλοι στη χώρα. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει ανεμπόδιστα να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η Αλβανική πλευρά οφείλει να το αντιληφθεί αυτό επιτέλους!
Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει λεπτομερώς τους Εταίρους της και να τους ζητήσει να τηρήσουν αυστηρή στάση. Επίσης, πρέπει και η Ελλάδα να καταστήσει σαφές στην Αλβανία ότι η καλή μας θέληση δεν σημαίνει ανοχή σε καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Αλβανία για να ενταχθεί στην Ε.Ε., πρέπει να γίνει κράτος Δικαίου σεβόμενο πλήρως την Ελληνική Μειονότητα, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.. Όπως και στην ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του ’80, έτσι και στην Ευρωβουλή το ζήτημα αυτό θα το αναδείξω.

Ερ.: Ποιά είναι η εντύπωση που αποκομίσατε από την επίσκεψή σας στην Ήπειρο; Τι μπορούμε να προσδοκούμε οι Ηπειρώτες ακόμη από τις Βρυξέλλες;

- Επισκέπτομαι την Ήπειρο συχνά εδώ και 40 χρόνια. Η πρόοδος που έχει γίνει λόγω των προσπαθειών του Περιφερειάρχη και προηγουμένως Νομάρχη κ. Καχριμάνη, ιδίως σε επίπεδο υποδομών, είναι μνημειώδης. Παρόλα αυτά η Ήπειρος παραμένει η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης των 15 και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Εξ αιτίας της δυσπραγίας του ελληνικού κράτους, η ανάπτυξη της Ηπείρου θα συνεχίζει να βασίζεται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα είμαι, από τις Βρυξέλλες, στη διάθεση των Ηπειρωτών για να συνδράμω εκ των έσω πλέον στον τομέα αυτό.