Ευχή όλων αυτές τις Άγιες Ημέρες…

Επιτέλους, καιρός να μπει τέλος στον κατήφορο της οικονομίας

- Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί και οι Έλληνες προσβλέπουν τώρα στις εκλογές…

ZEYGARI LOGARIASMOI

• Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας, η οποία φέτος αναμένεται να έχει και... προεκλογική χροιά, καθώς τρεις εβδομάδες μετά, οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Η Εβδομάδα των Παθών που ξεκίνησε χθες για να κορυφωθεί με την Ανάσταση τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου βρίσκει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε θέση... άμυνας, καθώς σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και ως χώρα συνολικά, οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν... μπει στον αυτόματο πιλότο, περιμένοντας πότε η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας από την θεωρία της Κυβέρνησης, θα γίνει επιτέλους πράξη!
Περιμένοντας τις εκλογές…
Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε βρίσκει έναν λαό προβληματισμένο για το τι «μέλλει γενέσθαι» και μια Κυβέρνηση που με κάθε τρόπο επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα υπαρκτά προβλήματα, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει την πολιτική κατάρρευσή της που βρίσκεται ante portas. Γιατί μπορεί τα φώτα να είναι στραμμένα κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο αυτή τη φορά και οι Ευρωεκλογές αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, καθώς τα αποτελέσματά τους ουσιαστικά αποτελούν… προάγγελο των εθνικών εκλογών που ακολουθούν.
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα»!
Βέβαια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι αυτοί που βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας, που γίνεται ακόμη πιο έντονη την περίοδο των εορτών, καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί χτυπούν «κόκκινο»! Το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» τα τελευταία χρόνια έχει γίνει, δυστυχώς, κανόνας και ο καθένας το νιώθει πιο έντονα τις εορταστικές περιόδους. Λιγότερα ψώνια, ακόμη πιο λιτό το εορταστικό τραπέζι, πιο έντονο όμως το κύμα αλληλεγγύης που θα ανακουφίσει και πολλά Ηπειρωτικά νοικοκυριά, τα οποία δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση.
Ωστόσο είναι παρήγορο ότι οι Έλληνες, ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, δεν το βάζουν κάτω. Και φέτος θα γιορτάσουν τις μέρες του Πάσχα με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, αντλώντας με αυτόν τον τρόπο δύναμη για να βγουν από το αδιέξοδο, στο οποίο άλλοι τους έχουν οδηγήσει.
Οι εκκλησίες, σε πόλεις και χωριά, γεμίζουν από πιστούς που παρακολουθούν με κατάνυξη τις ιερές Ακολουθίες του Πάσχα, ενώ οι πολίτες έχουν από μέρες ξεκινήσει έρευνα αγοράς για τα δώρα και το πασχαλινό τραπέζι.
Εορταστικό ωράριο
Η αγορά ήδη λειτουργεί με εορταστικό ωράριο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα έως και την Μεγάλη Πέμπτη θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τη 1 το μεσημέρι ως τις 7 το απόγευμα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 3.30 το μεσημέρι.
Την... τιμητική τους, όπως σε κάθε εορταστική περίοδο, έχουν τα παιδιά, τα οποία περιμένουν την καθιερωμένη λαμπάδα, το δώρο και το πασχαλινό αβγό από τους νονούς.
«Ανάσα» από δώρα - συντάξεις
Η κίνηση βέβαια αναμένεται να κορυφωθεί μετά την Μεγάλη Τετάρτη, όταν και θα καταβληθούν συντάξεις, δώρα και επιδόματα.
Σήμερα, Μ. Τρίτη θα καταβληθούν οι συντάξεις ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, αύριο Μ. Τετάρτη παίρνει σειρά το Δημόσιο, το ΙΚΑ, και το ΝΑΤ, ενώ την ίδια μέρα θα καταβληθούν και οι συντάξεις των υπόλοιπων Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις την Παρασκευή 3 Μαΐου.
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη, όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.
Επίσης σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ τη Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης (ενοικίου) σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 31 Μαρτίου και αυτή έχει εγκριθεί. Αύριο θα καταβληθούν ακόμη το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης μηνός Μαρτίου, οι συντάξεις και τα επιδόματα σε δικαιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες, τα προνοιακά επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εμβόλιμη πληρωμή ποσών επιδόματος παιδιού, για να αντιμετωπιστούν ορισμένες αστοχίες της πρώτης πληρωμής του 2019 σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων. Στην ίδια εμβόλιμη πληρωμή θα εξοφληθούν και αναδρομικά ποσά από το 2018.
Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι η πληρωμή αυτή δεν αφορά τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού 2019 για τους μήνες Μάρτιο–Απρίλιο ή όσους υπέβαλαν αίτηση Α21 μετά τις 26 Μαρτίου. Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα συμπεριληφθούν στην επόμενη μεγάλη τακτική πληρωμή του επιδόματος παιδιού για το 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά και, όπως προβλέπεται, δηλαδή, στα τέλη Μαΐου.
Το πασχαλινό τραπέζι
Αν και τα περισσότερα ψώνια που αφορούν το πασχαλινό τραπέζι γίνονται προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, οι καταναλωτές έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους και μια πρώτη έρευνα αγοράς.
Πάντως σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ νέα μείωση 3% παρουσιάζουν οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού του 2019 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε σχέση με πέρυσι.
Συνολικά, το μέσο τυπικό καλάθι στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 53,86 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2018 που ήταν με 55,74 ευρώ.
Η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στις ίδιες τιμές περίπου με το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας ελάχιστες διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να είναι κατά 0,09 ευρώ αυξημένη (+1%) το 2019 σε σχέση με το 2018 στα 5,99 ευρώ έναντι 5,90 ευρώ κατά Μ.Ο., ενώ η τιμή του κατσικιού αναμένεται να είναι μειωμένη κατά -3% το 2019 σε σχέση με το 2018 στα 6,57 ευρώ ανά κιλό κατά Μ.Ο. έναντι 6,75 ευρώ.
Η τουριστική κίνηση
Όσον αφορά την τουριστική κίνηση, τα χωριά αναμένεται να προσελκύσουν τους πιο πολλούς επισκέπτες και αποδήμους. Ωστόσο φέτος, λόγω των επικείμενων εκλογών, πολλοί αναμένεται να επιλέξουν να έρθουν στις πατρογονικές τους εστίες μια και καλή για να ψηφίσουν.