Αυξημένη η κίνηση τις τελευταίες ημέρες στην αγορά

Το Πασχαλινό τραπέζι πρώτο μέλημα για τους Ηπειρώτες!

- Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το κόστος του σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ

- Χρήσιμες συστάσεις προς τους πολίτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου

- Αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ ενόψει γιορτών…

AGORA IOANNINA

• Στο μέσον της φτάνει η Μεγάλη Εβδομάδα και οι πολίτες σ’ όλη την Ήπειρο έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι, γύρω από το οποίο θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Κυριακή οικογένειες, συγγενείς και φίλοι. Το κόστος του παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.
Η κίνηση στη Γιαννιώτικη αγορά είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες, με τον κόσμο να σπεύδει για την προμήθεια του οβελία που αποτελεί παραδοσιακά το κύριο Πασχαλινό έδεσμα. Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των καταναλωτών δίνουν η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στο μεταξύ, εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας για την εορταστική περίοδο σε όλη τη χώρα, τόσο στις πόλεις όσο και σε όλο το μήκος και πλάτος του οδικού δικτύου.

Στα 93 ευρώ το κόστος
Στα 93 ευρώ προσδιορίζει το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ το κόστος του Πασχαλινού τραπεζιού φέτος. Ο λόγος για ένα τυπικό γιορτινό τραπέζι 6 έως 8 ατόμων το οποίο κόστιζε πέρυσι 92,7 ευρώ, δηλαδή καταγράφεται μία οριακή αύξηση κατά 0,3%. Η εκτίναξη του κόστους των οπωρολαχανικών εξαλείφθηκε από τις φθηνότερες τιμές των κρεατικών, με τα φρούτα και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ να διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο στη μεταβολή του.
Ειδικότερα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6,0%), απορρόφησε την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%. Παρατηρείται ωστόσο ραγδαία άνοδος των τιμών σε όλα σχεδόν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα -μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28%- η οποία οφείλεται στις, παρατεταμένης διάρκειας, αντίξοες καιρικές συνθήκες, με συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους για το καταναλωτικό κοινό παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%).
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ που πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% (+0,9%), με τις καταγραφείσες τάσεις να είναι μεικτές, χωρίς να σημειώνονται αξιόλογες ανοδικές ή πτωτικές μεταβολές.

Χρήσιμες οδηγίες
Οι Γιαννιώτες καταναλωτές έχουν ξεκινήσει ήδη την προμήθεια των αναγκαίων ειδών για το Πασχαλινό τραπέζι, με τα αμνοερίφια να έχουν την τιμητική τους, τόσο στα κρεοπωλεία όσο και στα σούπερ μάρκετ.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνουν τους πολίτες ότι, για την προστασία τους, πρέπει να προσέχουν ώστε τα αμνοερίφια που προμηθεύονται να φέρουν ειδική σφραγίδα με τον κωδικό του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους πάνω και, εφόσον είναι ελληνικά, άλλη μία σφραγίδα προέλευσης. Αντίστοιχα, τα σφάγια που προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. πρέπει να φέρουν σχετικό ενημερωτικό καρτελάκι.

Πρώτα οι έλεγχοι
Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας χωρίς να έχουν γίνει σ’ αυτό οι απαραίτητοι έλεγχοι και χωρίς σήμανση καταλληλότητας. Τόσο το κρέας όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα του (έντερα, συκωταριές, νεφροί κλπ.) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία, η συκωταριά η οποία δε συνοδεύει το αρνί να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και τα κατεψυγμένα εντόσθια να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους.
Σύμφωνα με το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας, οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν πινακίδες με την τιμή διάθεσης του κρέατος και την προέλευσή του και να εκδίδουν αποδείξεις κατά τη συναλλαγή.
Αντίστοιχες διευκρινίσεις παρέχονται για τα αυγά που επίσης αποτελούν είδος με μεγάλη ζήτηση κατά την Πασχαλινή περίοδο αλλά και για διάφορα άλλα προϊόντα όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, ταραμοσαλάτες, τζατζίκι, αρτοσκευάσματα, τσουρέκια κ.λ.π..

Μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ.
Αυξημένα μέτρα ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας αναπτύσσονται σταδιακά από την Ελληνική Αστυνομία και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, εν όψει του Πάσχα.
Μεταξύ άλλων, έχει προγραμματιστεί η εντατικοποίηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών για την πρόληψη ιδίως ληστειών και κλοπών – διαρρήξεων στις πόλεις και κυρίως σε χώρους όπως επιβατικοί σταθμοί, εκκλησίες και εμπορικά καταστήματα. Εντατικότεροι έλεγχοι θα διενεργούνται επίσης σε καταστήματα εστίασης, ενώ εντείνονται οι δράσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και άλλων απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς.
Τέλος, αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την διασφάλιση μίας αναίμακτης Πασχαλινής εξόδου και μίας εξίσου αναίμακτης επιστροφής μετά τις γιορτές.