Με στόχο οι κυβερνώντες να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα

Αφού μας άδειασαν τις τσέπες άνοιξαν το πουγκί και… μοιράζουν!

- Υπόσχονται πακέτα παροχών μετά το Πάσχα, μιλούν για φοροελαφρύνσεις, ανακοινώνουν προσλήψεις και κονδύλια…

METRHMA XRHMATON

• Το σλόγκαν «Τσοβόλα δώστα όλα» ακολουθεί κατά γράμμα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στην προσπάθειά της να μετριάσει την δημοσκοπική της κατρακύλα, αλλά και την ανεκδιήγητη συμπεριφορά του αναπλ. Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη που έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, βγάζει από την… φαρέτρα της το πακέτο παροχών.
Τι κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογούμενων έχει ματώσει τόσα χρόνια από την υπέρμετρη φορολογία και την απουσία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής; Τώρα η Κυβέρνηση, αφού έχει ισοπεδώσει την μεσαία τάξη, υπόσχεται φοροελαφρύνσεις!
Μάλιστα αποφάσισε να… απασφαλίσει μετά το Πάσχα, όσο πιο κοντά γίνεται στις κάλπες του Μαΐου, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία», άρα σε απλή μετάφραση του δίνεται η δυνατότητα ν’ ανοίξει το πουγκί και ν’ αρχίσει να μοιράζει παροχές προεκλογικά!

Προεκλογική σπέκουλα!
Ακόμη και η πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων που υποτίθεται ότι θα κατατίθεντο τη Μ. Εβδομάδα στη Βουλή παει πίσω, έτσι ώστε να ανακοινωθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων και να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εκλογές για να είναι και δελεαστικό για τους ψηφοφόρους, που ακόμη εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι τρώει... σανό!
Γενικότερα όμως το τελευταίο διάστημα εντείνεται η προεκλογική σπέκουλα, καθώς κορυφαία στελέχη της Κυβέρνηση σωρηδόν ανακοινώνουν προσλήψεις, διάφορες χρηματοδοτήσεις, πληρωμές στον αγροτικό τομέα, ενώ στο παιχνίδι βάζουν και τις… κορδέλες εγκαινίων με τον Υπ. Υποδομών να εγκαινιάζει τα πρώτα 15 χλμ του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού. Μα θα πει κανείς ο Αλ. Τσίπρας εγκαινίασε τη μακέτα στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, τα 15 χλμ. δρόμου μας πείραξαν;

Τα σενάρια…
Στα σενάρια για το νέο κύκλο παροχών λοιπόν που έχει ανοίξει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το in.gr, περιλαμβάνεται και η διανομή έξτρα μερίσματος, άμεσα πριν το τέλος του έτους.
Μία δήλωση της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου στην ΕΡΤ ήρθε να αναδείξει το νέο κυβερνητικό αφήγημα παροχών μετά την εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 στο 4,3% του ΑΕΠ. Η υφυπουργός είπε, ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει, εκεί που θέλουμε να το δώσουμε, έχουμε τη δυνατότητα επειδή οι προβλέψεις μας είναι σωστές, ξέρουμε τι μας περιμένει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου…».
Αναφερόμενη στις φοροελαφρύνσεις προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Όπως είπε «στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, τις κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε. Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή έχει συζητηθεί. Έχουν μπει στο τραπέζι αρκετά. Θα κοστολογηθούν».
Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν ακόμη τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%, τη μετάταξη προϊόντων όπως είδη διατροφής από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον χαμηλό (13%), τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν στη Βουλή, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου και οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στην Εφορία και τα Ταμεία. Για τη ρύθμιση της εφορίας είπε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ για τα υψηλότερα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου και το ύψος της οφειλής. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα ξεκινάει από 18 και θα φθάνει τις 120 τις οποίες θα κερδίζουν οι οφειλέτες με χαμηλό εισόδημα.