Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων…

Να πώς συνυπάρχουν Εκκλησία και «Ανταποδοτική Ανακύκλωση»!

- Ιερώνυμος και Μάξιμος στην τελετή έναρξης λειτουργίας του Πολυχώρου στην παραλίμνιο περιοχή

- Ομιλίες και παρουσίες…

ANAKYKLOSH PARALIMNIOS EGKAINIA 2 5 19

• Αν και αναπάντητο παραμένει για πολλούς συμπολίτες το ερώτημα - προβληματισμός: «τι δουλειά έχει η Εκκλησία με τα ανακυκλώσιμα υλικά, αφού κύριο μέλημά της πρέπει να είναι τα πνευματικά…», ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εδώ και αρκετό καιρό πρωτοστατεί στην περίφημη Ανακύκλωση, στην οποία βέβαια… οδηγεί η προστασία του Περιβάλλοντος!
Μάλιστα, από προχθές Τετάρτη η «κίνηση» αυτή ξεπέρασε κατά πολύ και τα τοπικά όρια, αφού η νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση ανακύκλωσης που εγκαινιάστηκε στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, φιλοδοξεί ν’ αποσπάσει λειτουργικά ακόμη και ρεκόρ Γκίνες (!) όπως τονίστηκε κατά την πανηγυρική τελετή εγκαινίων.
Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων» -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- δημιουργήθηκε από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».
Τον Αγιασμό τέλεσε προχθές Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.
Στην τελετή παρέστησαν ο Δ/ντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο Δ/ντής ε.τ. της Ευρωπ. Επιτροπής για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας Γεώργιος-Σταύρος Κρεμλής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί κληρικοί.
Μέσω των δραστηριοτήτων του Πάρκου, τονίζεται, επιτυγχάνονται πολλοί σημαντικοί περιβαλλοντικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί σκοποί, αφού το Πάρκο θα επισκέπτονται καθημερινά πολίτες και κυρίως μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και νέοι άνθρωποι για να ανακυκλώνουν πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες, εκπαιδευόμενοι στα οφέλη της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Δήλωση Ιερώνυμου
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε σχετικά: «Είδαμε με τα μάτια μας προσπάθεια πολύ προχωρημένη… ελέχθησαν ο στόχος, τι περιμένουμε από αυτή την προσπάθεια και κυρίως αυτό που τονίστηκε και το υιοθετούμε όλοι μας είναι ότι πράγματα που λερώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον μας, μπορούν να γίνουν κάτι πιο χρήσιμο, αλλά και με αυτά τα άχρηστα πράγματα να βρεθούν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν». Ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε «όλους τους συνεργαζόμενους φορείς αυτής της προσπάθειας να συνεχίσουν το έργο τους ενάντια σε αυτούς που τους συμβουλεύουν για το αντίθετο, χρησιμοποιώντας φράση από αγαπημένο του βιβλίο ‘τα καραβάνια να προχωράν, κι από πίσω ας γαβγίζουν τα σκυλιά..’»!

Ομιλία Μάξιμου
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος στην ομιλία του τόνισε: «Αυτό το οποίο ζούμε και κάνουμε εδώ με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση κι αυτό το οποίο αρχίζει σήμερα σ’ αυτό το χώρο πρέπει να πούμε ότι είναι τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο ευελπιστεί να γίνει το πρώτο υλοποιημένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που αφορά στο περιβάλλον με δράσεις εθελοντισμού, εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους των Ιωαννίνων και όλης της Ελλάδας που θα επισκέπτονται αυτό το χώρο, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καθαρή την πόλη μας, αλλά και νέους ανθρώπους με περιβαλλοντική συνείδηση».

Ο Γεν. Δ/ντής της «Αποστολής»
Ο κ. Κωστής Δήμτσας μιλώντας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «…για εμάς στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ, η συμβολή μας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα των μαθητών, αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα, αφού τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να αλλάξει η περιβαλλοντική συμπεριφορά όλης της οικογένειας και να προωθηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας!»

Υψηλή τεχνολογία!
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κ. Παύλος Ραβάνης τόνισε ότι «…στον Πολυχώρο Ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί και να πρωτοπορεί και στα θέματα της ανακύκλωσης».

* * *
Ας σημειωθεί ότι Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ χρησιμοποιεί τα υψηλής τεχνολογίας «σπιτάκια της ανακύκλωσης», όπου οι πολίτες επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες τους, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή απαίτηση για «Διαλογή στην Πηγή». Αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ προέβη σε σημαντική αύξηση του ανταποδοτικού κινήτρου που προσφέρεται στους πολίτες ανά επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία «στα σπιτάκια της ανακύκλωσης», αφού πλέον προσφέρονται 0,03 ευρώ ανά κάθε 1 επιστρεφόμενη συσκευασία. Ως αποτέλεσμα, στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» οι «συσκευασίες μας έχουν αξία» και κερδίζουμε 1 ευρώ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Και για ρεκόρ Γκίνες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30/4/2019 έως και μεθαύριο Κυριακή (5/5/2019 - 8 π.μ.) βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας νέου Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες (World Guinness Record) στην ανακύκλωση συσκευασιών, αποτελώντας το πρώτο αντίστοιχο ρεκόρ Γκίνες στην Ευρώπη!