Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής η κατάθεση συνδυασμών…

Ξεκαθαρίζει αύριο το τοπίο των Αυτοδιοικητικών εκλογών

Η συμμετοχή γυναικών σε ποσοστό 40% δυσκολεύει την κατάρτιση ψηφοδελτίων

KALPES AYTODIOIKHSH

• Ξεκαθαρίζει το τοπίο ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι συνδυασμοί στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. «Κυριακή κοντή γιορτή» λοιπόν για τους υποψήφιους, οι οποίοι διεκδικούν Δήμους και Περιφέρεια και που από την επομένη κιόλας μέρα θα δώσουν την τελική μάχη του σταυρού μέχρι τις κάλπες της 26ης Μαΐου.
Τα επιτελεία όλων των συνδυασμών βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ ήδη κάποιοι μάλιστα ανακοίνωσαν την κατάθεση του ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο (Σπ. Ριζόπουλος, Αλ. Καχριμάνης, Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα).
Βέβαια, το γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, δυσκόλεψε τις παρατάξεις, οι οποίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο κρατούσαν τα ψηφοδέλτια ανοιχτά, ενώ ενδέχεται μάλιστα στους μικρότερους Δήμους της Ηπείρου αρκετοί να μην καταφέρουν να τα συμπληρώσουν, παρά την αρχική ανακοίνωση συμμετοχής τους στις εκλογές.

Ημερομηνίες «κλειδιά»
Αύριο, Κυριακή (5 Μαΐου) λήγει η προθεσµία για την δήλωση κατάρτισης συνδυασμού υποψηφίων στο αρµόδιο Πρωτοδικείο.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με ευθύνη του Δημάρχου, οι υπηρεσίες των Δήμων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία (ληξιαρχεία, μητρώα αρρένων, δημοτολόγια και ΚΕΠ), θα παραμείνουν ανοιχτές, σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή και μέχρι τη 12η βραδινή, για την απρόσκοπτη χορήγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών προς όλους τους υποψηφίους. Το Σάββατο, 11 Μαΐου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στις εκλογές, αφού ελεγχθεί πρώτα πως πληρούν τις προϋποθέσεις. Έως το Σάββατο 18 Μαΐου µπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου.

Στην Περιφέρεια…
Όπως όλα δείχνουν και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην Περιφέρεια Ηπείρου η μάχη θα δοθεί μεταξύ του νυν Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη («Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου») που έχει την στήριξη της Ν.Δ., του Σπ. Ριζόπουλου («Ορίζοντες Ηπείρου») με αναφορά στην κεντροδεξιά παράταξη, του Δημ. Δημητρίου («Ήπειρος Όλον») με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, του Γιώργου Ζάψα («Κοινό των Ηπειρωτών») που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Γιώργου Πρέντζα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Νίκου Ζήκου («Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο»).

Στο Δήμο Ιωαννιτών
Στο Δήμο Ιωαννιτών υπάρχει μεγαλύτερος… συνωστισμός, καθώς εννιά διεκδικούν τη Δημαρχία: Ο νυν Δήμαρχος Θ. Μπέγκας («Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα»), ο πρ. Δήμαρχος Ν. Γκόντας («Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»), η σημερινή Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη («Ιωάννινα _2023»), ο Μωυσής Ελισάφ («Γιάννενα Νέα Εποχή»), ο Άρης Μπαρτζώκας («Γιάννενα Τώρα»), ο Λάζαρος Νάτσης («Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»), η Όλυ Τσουμάνη («Λαϊκή Συσπείρωση»), ο Χρήστος Πατσούρας («Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα») και ο Βασίλης Καφαράκης («Μέτωπο Δράσης»).

Σκληρή μάχη…
Η μάχη που θα δοθεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου αναμένεται σκληρή και κυρίως απρόβλεπτη! Και μπορεί τα προγνωστικά και τα διάφορα στοιχήματα, κυρίως στο διαδίκτυο να… δίνουν και να παίρνουν, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχουν οι πολίτες, οι οποίοι κανείς δεν γνωρίζει πως θα εκφραστούν μέσα στο παραβάν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απλή αναλογική θα φέρει αναγκαστικά συνεργασίες ίσως και πάνω από δυο παρατάξεων, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πόλωση παρατηρείται την προεκλογική περίοδο είναι σε βάρος της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας ή του Δήμου.