Θ. Μπέγκας, Ν. Γκόντας, Μ. Ελισάφ, Τ. Καλογιάννη εντείνουν τον αγώνα τους

Μάχη στο Δήμο Ιωαννιτών για το ποιος θα μπει στο β’ γύρο!

Στόχος του Αλ. Καχριμάνη να «καθαρίσει» από τον α’ γύρο

DHMARXEIO IOANNINON1

• «Όλα για όλα» τα παίζουν οι υποψήφιοι στο Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς απομένουν λίγα 24ωρα μέχρι ν’ ανοίξουν οι κάλπες και οι πολίτες κληθούν να επιλέξουν τους «εκλεκτούς» τους, αυτούς που κατάφεραν να τους πείσουν για την ρεαλιστικότητα των προγραμμάτων τους και την ικανότητα να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης στην περιοχή.
Η τελευταία εβδομάδα εξάλλου είναι και η πιο κρίσιμη, καθώς ολοκληρώνονται οι περιοδείες, αλλά και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των συνδυασμών, για τις οποίες γίνεται αγώνας δρόμου από τα επιτελεία να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Αν και απαραίτητα αυτό δεν σημαίνει κάτι, είναι η μάχη των εντυπώσεων που κάθε παράταξη θέλει να κερδίσει, περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους!
Μάχη στον Δήμο Ιωαννιτών
Στον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου γίνεται πραγματική μάχη μεταξύ τουλάχιστον τεσσάρων συνδυασμών να περάσουν στον δεύτερο γύρο, ήτοι του νυν Δημάρχου Θ. Μπέγκα («Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα»), του πρ. Δημάρχου Ν. Γκόντα («Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»), του Μ. Ελισάφ («Γιάννενα - Νέα Εποχή») και της Τατ. Καλογιάννη («Ιωάννινα_2023»).
Οι υπόλοιπες παρατάξεις «Γιάννενα Τώρα» (Άρης Μπαρτζώκας), «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή» (Λάζαρος Νάτσης), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Όλυ Τσουμάνη), «Μέτωπο Δράσης» (Βασίλης Καφαράκης) και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» (Χρήστος Πατσούρας), δίνουν τον δικό τους μεγάλο αγώνα για να εκλέξουν όσο πιο πολλούς συμβούλους μπορούν, αλλά και να… ψαλιδίσουν, ποσοστά από τα τέσσερα φερόμενα ως «φαβορί».

Ψήφος πρώτα για τον τόπο!
Βέβαια, η κάλπη είναι απρόβλεπτη και τα όσα διακινήθηκαν, κυρίως διαδικτυακά, για μυστικές δημοσκοπήσεις και στοιχήματα, τα οποία ο κάθε συνδυασμός ερμηνεύει κατά το δοκούν, καμιά σημασία δεν έχουν για τους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα προσέλθουν στις κάλπες έχοντας ως κύριο κριτήριο το καλό του τόπου τους! Γι’ αυτό εξάλλου και γενική παραδοχή από τους πολίτες είναι ότι οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές είναι -και πρέπει- πέρα και έξω από κόμματα! Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πριν λίγα 24ωρα μερικοί υποψ. Δήμαρχοι απ’ όλη την Ελλάδα που τους είχαν «χρεώσει» στον ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν και είπαν «απεταξάμην τον κομματικό μανδύα»!
Κι εδώ στον Δήμο Ιωαννιτών, εκτός από την υποψηφιότητα της κ. Καλογιάννη, που η ίδια στην προεκλογική της ομιλία προέταξε την κομματική της ταυτότητα (αυτή της Ν.Δ.), οι υπόλοιποι τρεις διεκδικητές τους β’ γύρου, δεν έκαναν καμία αναφορά σε στήριξη κόμματος, αφού όπως διακηρύσσουν ευπρόσδεκτοι στον αγώνα τους είναι όλοι οι Γιαννιώτες, τονίζοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να έχουν χρώμα, ούτε βεβαίως κομματικό «καπέλωμα».

Στους άλλους Δήμους
Αλλά και στους άλλους επτά Δήμους του Νομού Ιωαννίνων δίνεται μεγάλη μάχη μεταξύ των υποψηφίων, που «οργώνουν» όλα τα χωριά, προσπαθώντας να πείσουν τους συντοπίτες τους για την ρεαλιστικότητα των προγραμμάτων τους.
- Τον Δήμο Ζίτσας (δεύτερο μεγαλύτερο του Νομού) διεκδικούν οι: Πλιάκος Μιχάλης (νυν Δήμαρχος), Λωρίδας Γιώργος, Γαρδίκος Βασίλης και Ζιάκκας Γιώργος.
- Τον Δήμο Πωγωνίου οι: Καψάλης Κων/νος (νυν Δήμαρχος), Νικόπουλος Γιάννης, Καραγιάννης Παναγιώτης, Ντότης Δημήτρης και Ζηκόπουλος Σταύρος.
- Τον Δήμο Κόνιτσας οι: Παπασπύρου Ανδρέας (νυν Δήμαρχος), Εξάρχου Νίκος, Σπανός Βασίλης και Σδούκος Τάκης.
- Τον Δήμο Ζαγορίου οι: Σπύρου Βασίλης (νυν Δήμαρχος), Τσουμάνης Λεωνίδας και Σουκουβέλος Γιώργος.
- ον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων οι: Σεντελές Γιάννης (νυν Δήμαρχος), Μήτσης Δημήτρης και Λεοντάρης Λεωνίδας.
- Δήμο Μετσόβου οι: Τζαφέας Κώστας (νυν Δήμαρχος), Βασιλείου Σπύρος, Σούλτης Θεόφιλος και Μπιτούνης Απόστολος.
- Τον Δήμο Δωδώνης οι: Ντακαλέτσης Χρήστος (νυν Δήμαρχος), Τόκας Τάσος και Κατσανάκης Κώστας.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου
Στην Περιφέρεια τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα. Ας σημειωθεί ότι στις περιφερειακές εκλογές τα κόμματα έδωσαν στηρίξεις ή κατ’ άλλους «χρίσματα». Όλα δείχνουν ότι σ’ αυτή τη μάχη κυρίαρχος θα είναι και πάλι ο νυν Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης («Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου»), ο οποίος έχει επίσημα την στήριξη της Ν.Δ. και βεβαίως έχει μια σημαντική διείσδυση και στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Γι’ αυτό και η στόχευση του αγώνα του είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του από τον α’ γύρο.
Έτσι λοιπόν οι αντίπαλοί του μάχονται για το εάν θα πάνε τον Αλ. Καχριμάνη στο β’ γύρο! Αυτοί είναι ο Δημ. Δημητρίου («Ήπειρος Όλον») που έχει την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, ο Γ. Ζάψας («Κοινόν των Ηπειρωτών») με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπ. Ριζόπουλος («Ορίζοντες Ηπείρου») που ο συνδυασμός του είναι πολυσυλλεκτικός, ο Γ. Πρέντζας («Λαϊκή Συσπείρωση) με την στήριξη του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζήκος («Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο»), ο Κώστας Νουτσόπουλος («Ανυπότακτη Ήπειρος») και ο Κώστας Αναγνώστου («Ελληνική Αυγή για την Ήπειρο»).

* * *
Λίγες μόλις μέρες απέμειναν μέχρι τις εκλογές της 26ης Μαΐου και μέγα ερωτηματικό παραμένει ότι σε περίπτωση που ο Αλ. Καχριμάνης δεν εξασφαλίσει «μια κι έξω» την εκλογή του, εάν και με ποιους από τους συνυποψηφίους του θα συνεργαστεί στο β’ γύρο, ποιο θα είναι το «άνοιγμα» μεταξύ τους και εάν θα υπάρξει περίπτωση «κοινού μετώπου» υποψηφίων που τελικά θα αναμετρηθεί με το νυν Περιφερειάρχη.
Αλλά… Κυριακή κοντή γιορτή λέει ο λαός και σ’ αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν σίγουρες απαντήσεις.