Με εντατικούς ρυθμούς οι ετοιμασίες από ΥΠΕΣ, Περιφέρειες, Δήμους

Αντίστροφη μέτρηση για ευρωκάλπη και εκλογές στην Αυτοδιοίκηση!

- Κλειστά σήμερα και τη Δευτέρα τα σχολεία σε όλη την Ήπειρο - Έκκληση του Δήμου Ιωαννιτών να ενημερωθούν οι πολίτες για το πού ψηφίζουν

- Τέσσερις κάλπες και δύο τμήματα σε κάθε εκλογικό κέντρο…

KALPES EYROEKLOGES AYTODIOIKHTIKES

• Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής βρίσκεται η χώρα και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, υπουργείο Εσωτερικών, Περιφέρειες και Δήμοι, ετοιμάζονται εντατικά, ώστε να φέρουν εις πέρας με ομαλό τρόπο την όλη διαδικασία, η οποία είναι πιο απαιτητική αυτή τη φορά λόγω της πολλαπλής κάλπης.
Στον Νομό Ιωαννίνων 171.680 εκλογείς καλούνται να προσέλθουν στα συνολικά 506 εκλογικά τμήματα προκειμένου να επιλέξουν τους νέους εκπροσώπους της χώρας μας για την Ευρωβουλή, αλλά και τους νέους περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς άρχοντες. Σε καθένα θα υπάρχουν δύο χωριστά τμήματα.
Λόγω των εκλογών, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα σήμερα και τη Δευτέρα, ενώ οι πρώτοι απόδημοι καταφθάνουν ήδη στις ιδιαίτερες πατρίδες τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στο μεταξύ, ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει έκκληση στους πολίτες να μάθουν εκ των προτέρων πού ψηφίζουν ώστε να μην μπερδευτούν, καθώς υπάρχουν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα (ο «Π.Λ.» δημοσιεύσει σήμερα στη σελίδα 10 πλήρη κατάλογο των εκλογικών κέντρων του Δήμου Ιωαννιτών).

Στην τελική ευθεία…
Δύο εικοσιτετράωρα απομένουν ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκείνες για την Ευρωβουλή και σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες από το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους για την προετοιμασία των εκλογικών κέντρων, την ταξινόμηση και διανομή του εκλογικού υλικού. Με χθεσινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΣ κάνει γνωστό ότι, λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, οι πολίτες ενδέχεται να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.
Στο μεταξύ από σήμερα καταφθάνουν σε όλη την Ήπειρο οι απόδημοι οι οποίοι ψηφίζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ιδιαίτερα στα χωριά της περιοχής μας, απ’ τα οποία προέρχεται μεγάλος αριθμός ετεροδημοτών.

Τα εκλογικά τμήματα
Τέσσερις κάλπες θα στηθούν την ερχόμενη Κυριακή (για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές) και για το λόγο αυτό τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Ιωαννιτών έχουν πολλαπλασιαστεί, γεγονός που συνεπάγεται και ενδεχόμενη αλλαγή στο εκλογικό κέντρο όπου μέχρι πρότινος ψήφιζαν οι πολίτες. Έτσι, ο Δήμος Ιωαννιτών με χθεσινή του ανακοίνωση κάνει έκκληση στους δημότες να αναζητήσουν εκ των προτέρων ηλεκτρονικά το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν την ερχόμενη Κυριακή. Θα πρέπει λοιπόν να μεταβούν στην πλατφόρμα με την ένδειξη «μάθε πού ψηφίζεις», που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Ο πλήρης κατάλογος με τα εκλογικά τμήματα είναι αναρτημένος κι έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Όσον αφορά στους ετεροδημότες, δεν ισχύει πλέον αυτό που ήξεραν ότι ψηφίζουν στον «Ευκλείδη», συνεπώς πρέπει και αυτοί να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπ. Εσωτερικών για να ελέγξουν πού ακριβώς ψηφίζουν.

Σε δύο αίθουσες…
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κάθε εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν δύο αίθουσες στις οποίες πρέπει να προσέλθει κανείς για να ψηφίσει. Στα τμήματα που λήγουν σε Α ψηφίζει κανείς για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές Εκλογές. Στα τμήματα με το γράμμα Β ψηφίζει για Δημοτικές - Κοινοτικές Εκλογές. Για τον ψηφοφόρο δεν έχει σημασία σε ποιο τμήμα θα προσέλθει να ψηφίσει πρώτα.
Ο πολίτης φτάνει στο πρώτο εκλογικό τμήμα και ψηφίζει δίνοντας την ταυτότητά του ή όποιο άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο απαιτείται. Ψηφίζει και στις δύο κάλπες, μία για τις Ευρωεκλογές και μία για τις Περιφερειακές Εκλογές. Έπειτα προσέρχεται στο δεύτερο εκλογικό τμήμα, ξαναδίνει ταυτότητα, ενώ ψηφίζει ξανά σε δύο κάλπες. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Κλειστά τα σχολεία
Κλειστά για δύο ημέρες, δηλαδή σήμερα, Παρασκευή και την Δευτέρα, 27 Μαΐου θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο στα Γιάννενα όσο και σε όλη τη χώρα, λόγω των τετραπλών εκλογών, για τις οποίες θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.
Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας θα πρέπει να παραδώσουν σήμερα το πρωί τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές. Επίσης, σε όσες Περιφέρειες ή Δήμους διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή, 2 Ιουνίου, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή, 31 Μαΐου και τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου.

Ανοιχτά γραφεία ΕΛ.ΑΣ.
Στο μεταξύ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, αλλά και των Ευρωεκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών στην περιοχή μας θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους. Πιο συγκεκριμένα, τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά αύριο, Σάββατο, και το Σάββατο, 1 Ιουνίου, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00, ενώ μεθαύριο, Κυριακή και την Κυριακή, 2 Ιουνίου, από 07.00 έως 19.00.
Τα Γραφεία Διαβατηρίων θα είναι ανοιχτά για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους σήμερα, Σάββατο και το Σάββατο, 1 Ιουνίου, κατά τις ώρες 07.30 έως 18.00 και αύριο, Κυριακή και την Κυριακή, 2 Ιουνίου, από 07.00 έως 19.00.
Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης - αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.