Ενώ «πάγωσαν» οικονομία και καθημερινές δραστηριότητες…

Στην… προθέρμανση τα κόμματα για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου

- Παράταση μιας εβδομάδας λόγω πανελλαδικών έδωσε ο Αλ. Τσίπρας

- Κ. Μητσοτάκης: Τέσσερις οι προτεραιότητές μας - Συνωστισμός υποψηφίων σε Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα

KALPH EKLOGES

• Παράταση «ζωής» για μια επιπλέον εβδομάδα έδωσε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς μετέθεσε τελικά τις βουλευτικές εκλογές για την Κυριακή 7 Ιουλίου. Ως αιτία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλέστηκε τις πανελλαδικές εξετάσεις και τα προβλήματα που θα προκαλούσε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η διενέργεια των εκλογών πριν την ολοκλήρωσή τους.
Η παράταση της μιας εβδομάδας δεν αλλάζει στο παραμικρό το πολιτικό σκηνικό, το οποίο τα τελευταία 24ωρα επικεντρώνεται στη γενικευμένη αίσθηση της γενικής διάλυσης που επικρατεί στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη του, όπως π.χ. ο Ν. Φίλης, ακόμη και ο Γραμματέας Π. Σκουρλέτης -που ευθύνεται για τη διαλυτική κατάσταση που προκαλείται στην Αυτοδιοίκηση- βάλουν ευθέως κατά του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού. Άλλα επιχειρούν μάταια να βρουν δικαιολογίες για τη συντριβή της περασμένης Κυριακής, είτε με τη δήθεν αδυναμία «επικοινώνησης» του έργου της Κυβέρνησης (χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη), είτε για την αποχή (Νίκος Παππάς). Τα επιχειρήματα που άρχισαν να προβάλλουν τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και Κυβέρνησης, αποτελούν την επιτομή της αλαζονείας με την οποία πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς στην πραγματικότητα δεν παραδέχονται ούτε τα λάθη τους, ούτε πολύ περισσότερο το που οδήγησε η πολιτική τους.
Η παράταση των εκλογών έχει ωστόσο ένα «θύμα». Την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό ήδη έγινε αισθητό το πρώτο 48ωρο από την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Υπάρχει ένα καθολικό «πάγωμα» των δραστηριοτήτων, καθώς όλοι παραμένουν προσηλωμένοι στις πολιτικές εξελίξεις. Η κατάσταση αυτή είναι βέβαιο πως θα παραταθεί κατά μια εβδομάδα, με τις προσδοκίες για πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας να εναποτίθενται στη νέα Κυβέρνηση.
Το πολύ ορατό ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου, αναδεικνύεται από διεθνείς οίκους και έγκυρα ξένα ΜΜΕ, γεγονός που δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα.

Ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη
Χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα για τις προτεραιότητες που θέτει ως αυριανός Πρωθυπουργός: Προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση φόρων, δημόσια ασφάλεια.
«Την Κυριακή, η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού, δίνοντας έμφαση στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες. Την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των φόρων, την αντιμετώπιση της ανομίας στις γειτονιές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Καθώς προχωράμε στη διενέργεια των εθνικών εκλογών δουλεύουμε πολύ σκληρά για να πείσουμε τους Έλληνες ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τη στρατηγική μας. Μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια οι Έλληνες αξίζουν την αλήθεια, ρεαλιστικές λύσεις για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η ΝΔ θα καταφέρει να τα κάνει πράξη».

«Πυρετός» διεργασιών
Η μετάθεση κατά μια εβδομάδα των εκλογών, έδωσε και μια «ανάσα» στα επιτελεία των κομμάτων, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα και ειδικότερα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ήδη από χθες έχει ανέβει ο «πυρετός» των διεργασιών με το κύριο ενδιαφέρον να εστιάζεται στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και σε πόσα από τα μικρά θα μπορέσουν να κατεβάσουν ψηφοδέλτια στη χώρα και στην περίπτωσή μας στο Νομό Ιωαννίνων.
Μέχρι στιγμής μόνο το ΚΙΝΑΛ είχε ανακοινώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυτοί των Ιωαννίνων. Κων. Γάτσιος- Μιχάλης Κασσής θεωρούνται τα «βαριά» ονόματα που θα διεκδικήσουν τη μία έδρα που μπορεί να βγάλει το κόμμα στα Γιάννενα.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία, όπου οι ενδιαφερόμενοι για να είναι υποψήφιοι υπερκαλύπτουν τις διαθέσιμες θέσεις. Πρόκειται για 4 θέσεις ανδρών και 3 γυναικών. Τη μία καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο νυν βουλευτής Κώστας Τασούλας, ενώ για τις άλλες τρεις υπάρχουν τουλάχιστον επτά υποψήφιοι. Λιγότερες είναι οι ενδιαφερόμενες για τις τρεις θέσεις γυναικών, με την πρώην Πρόεδρο της Νομαρχιακής Μαρία Κεφάλα, να φέρεται πως έχει «καλύψει» ήδη τη μια θέση.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη άρχισαν να «ακονίζουν τα μαχαίρια» οι τέσσερις νυν βουλευτές του, καθώς για τη νέα Βουλή μάλλον θα κερδίσει ένας το «εισιτήριο». Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Καραγιάννης θα δώσουν τη μάχη τους, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν άλλος ένας άνδρας και δύο γυναίκες, που θα επιδιώξουν να ανακατέψουν την «τράπουλα».

Στοίχημα η αποχή
Ένα ζήτημα που ήδη απασχολεί τα κομματικά επιτελεία είναι η αποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιχειρεί να δικαιολογήσει τη συντριβή της Κυριακής στην αποχή, όμως το ποσοστό όσων δεν προσέλθουν να ψηφίσουν στις 7 Ιουλίου είναι το «κλειδί» για την αυτοδυναμία της Ν.Δ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, πως παραδοσιακά δεν μπορούσε να συναγωνιστεί σε οργάνωση τα κόμματα της Αριστεράς στις κινητοποιήσεις ψηφοφόρων σε εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόκειται για έναν τομέα που θα απασχολήσει πολύ έντονα τις επόμενες ημέρες τα επιτελεία των κομμάτων.