Η διαδικασία της καταμέτρησης ολοκληρώθηκε

Πρωτιές, νέα πρόσωπα και... εκπλήξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων!

- Πόσες έδρες βγάζει η κάθε παράταξη και ποιοι υποψήφιοι έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς

- Ποια κορυφαία στελέχη της Δημ. Αρχής δεν κατάφεραν να εκλεγούν

DHMARXEIO IOANNINON

• Τέλος έλαβε χθες, ένα τριήμερο μετά τη διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των σταυρών, η αγωνία των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων απ’ όλες τις παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών που ανέμεναν να δουν αν εκλέγονται ή όχι.
Φυσικά, απομένει η εκλογή δημάρχου την ερχόμενη Κυριακή, για να οριστικοποιηθεί η πλήρης σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, όμως η εικόνα με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα (οι πίνακες της σταυροδοσίας για τον Δήμο Ιωαννιτών δημοσιεύονται στη σελίδα 4) είναι ήδη καθαρή και το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως υπάρχει σημαντική ανανέωση σε πρόσωπα.
Η καταμέτρηση των σταυρών έκρυβε και ορισμένες εκπλήξεις, ειδικά για την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, αφού κάποια απ’ τα πρωτοκλασάτα στελέχη της έμειναν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, όχι γατί δεν έλαβαν αρκετές ψήφους, αλλά λόγω της περικοπής των εδρών που επιβάλλει το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι έδρες των παρατάξεων
- Συνολικά 14 έδρες κερδίζει η «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη μία να «παίζει» ανάλογα με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Την εκλογή τους εξασφαλίζουν οι Θωμάς Γιωτίτσας, Γιάννης Λιόντος, Στέφανος Ζούμπας, Στέφανος Σίντος, Σοφία Μαρκούλα, Βάσω Μέγα, Βούλα Τσίλη, Γωγώ Γιώτη, Γιώργος Βίνης (Παμβώτιδα), Αλεξάνδρα Μπέγκα (Παμβώτιδα), Ηλίας Αρλέτος (Ανατολή), Μάκης Χρυσοστόμου (Ανατολή) και Δημήτρης Νάστος. Ο Φίλιππος Τσουμάνης θα εκλεγεί μόνο εφόσον ο Θ. Μπέγκας κερδίσει τον δεύτερο γύρο.
- Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ εκλέγει 11 δημοτικούς συμβούλους με τη μία θέση να «παίζει» όπως συμβαίνει με την παράταξη του Θ. Μπέγκα. Πιο συγκεκριμένα, εκλέγονται οι Νατάσα Τύρου - Ούζα, Φώτης Βάββας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Πήχας, Ελένη Ακονίδου, Βασίλης Ζωγράφος, Γιάννης Λυκογιώργος, Γιώργος Αρλέτος (Ανατολή), Ιωάννης Τσίμαρης (Παμβώτιδα) και Νίκος Σιορόκας (Νησί). Ο Γιώργος Λώλης θα εκλεγεί εφόσον ο Μ. Ελισάφ κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών.
- Από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη εκλέγονται οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι. Πρόκειται για τους Βασίλη Κοσμά, Γιάννη Αϊβατίδη, Σπύρο Γκίζα, Στάθη Σιούτη, Φίλιππο Ευαγγέλου (Παμβώτιδα), Γιώργο Λαδιά (Πέραμα), Αριστείδη Παππά (Ανατολή) και Βασίλη Αργύρη - Σπούρη (Μπιζάνι).
- Από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα εκλέγονται τέσσερις σύμβουλοι συν ο επικεφαλής. Είναι οι Νίκος Τσόλης, Βασίλης Βλέτσας, Στέφανος Μάντζιος (Ανατολή) και Γιαννούλα Μαμακή (Πέραμα).
- Ο Βλάσης Παπαχρήστος, μέλος της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, είναι ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση και ο μοναδικός που εκλέγεται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τη δεύτερη έδρα καταλαμβάνει ο κ. Νάτσης.
- Στην παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα ο νυν δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου ήρθε πρώτος σε σταυρούς και εκλέγεται εκ νέου. Η δεύτερη έδρα ανήκει στον κ. Μπαρτζώκα.
- Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέγεται η επικεφαλής Όλυ Τουμάνη, ενώ από την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση» τη μοναδική έδρα καταλαμβάνει επίσης ο επικεφαλής Χρήστος Πατσούρας. Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου μένει ο νυν δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καφαράκης του «Μετώπου Δράσης».

Οι πρώτοι σε σταυρούς
Οι νυν Αντιδήμαρχοι Γιώργος Βίνης και Θωμάς Γιωτίτσας και η Αλεξάνδρα Μπέγκα, ξαδέλφη του Δημάρχου, πρώτευσαν σε σταυρούς όσον αφορά στην παράταξη του Θωμά Μπέγκα. Οι έξι πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης έλαβαν περισσότερους από 1.000 σταυρούς ο καθένας. Στην παράταξη του Μωυσή Ελισάφ πρώτος εκλέγεται ο γιατρός Βασίλης Τσίμαρης και ακολουθούν η νυν περιφερειακή σύμβουλος Νατάσα Τύρου – Ούζα και ο Γιώργος Αρλέτος, ο οποίος έχει θητεύσει παλιότερα ως δημοτικός σύμβουλος στον τ. Δήμο Ανατολής.
Από την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη την πρωτιά πήρε ο Βασίλης Κοσμάς, αντιδήμαρχος Ιωαννίνων παλιότερα και ακολουθούν ο εκπαιδευτικός Φίλιππος Ευαγγέλου και ο Ιωάννης Αιβατίδης, προϊστάμενος τμήματος στον ΕΦΚΑ Ιωαννίνων. Από την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα πρώτος σε σταυρούς είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Τσόλης και ακολουθούν οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι Στέφανος Μάντζιος (Ανατολή) και Βασίλης Βλέτσας (Παμβώτιδα).

Ανανέωση και… εκπλήξεις
Αρκετά νέα πρόσωπα θα εισέλθουν από την 1η Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Κι αυτό κυρίως από τις παρατάξεις του Μωυσή Ελισάφ που εκλέγει 10 ή 11 νέους δημοτικούς συμβούλους και της Τατιάνας Καλογιάννη που εκλέγει άλλους επτά καινούριους συμβούλους. Από τις παρατάξεις Μπέγκα, Γκόντα και Μπαρτζώκα εκλέγονται κυρίως νυν δημοτικοί σύμβουλοι με λίγες εξαιρέσεις. Νέα πρόσωπα είναι επίσης η Όλυ Τσουμάνη και ο Χρήστος Πατσούρας.
Στον αντίποδα, εκτός δημοτικού συμβουλίου βρέθηκαν αρκετά κορυφαία στελέχη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, όπως ο σημερινός Πρόεδρός του Γιώργος Παπαδιώτης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κων/νος Λαόσογλου, ο Λευτέρης Δοβανάς, ο Μπάμπης Μπρέχας κ.α..