Στη μάχη των εθνικών εκλογών 419 υποψήφιοι...

Ψηφοδέλτια νίκης της Ν.Δ. στην Ήπειρο με «αέρα» ανανέωσης και… εκπλήξεις!

- Ποιοι θα διεκδικήσουν τον σταυρό των πολιτών στις τέσσερις Εκλογικές Περιφέρειες

- «Βάπτισμα του πυρός» στην κάλπη για έξι στους δέκα υποψ. βουλευτές

ND YPOPS BOYLEYTES IOANNINON

• Ανανεωμένα σε μεγάλο βαθμό με νέα πρόσωπα που καλούνται να δώσουν για πρώτη φορά τη μάχη των εθνικών εκλογών είναι τόσο στην Ήπειρο όσο και πανελλαδικά τα ψηφοδέλτια που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία χθες το μεσημέρι.
Με πρόθεση να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδύασε στις επιλογές του για τους κατά τόπους συνδυασμούς, την εμπειρία των νυν βουλευτών της παράταξης με τη «φρεσκάδα» μίας σειράς υποψηφίων νεότερης ηλικίας, που άντλησε σε μεγάλο βαθμό και από το Μητρώο Στελεχών, το οποίο έχει καταρτίσει η Ν.Δ.. Φυσικά, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, καθώς γαλάζια στελέχη με περγαμηνές που θεωρούνταν φαβορί για τα ψηφοδέλτια της 7ης Ιουλίου έμειναν τελικά εκτός. Όπως και να έχει, οι γαλάζιοι συνδυασμοί και στους τέσσερις Νομούς είναι ισχυροί και δίνουν ήδη έναν «αέρα» νίκης της παράταξης στις επικείμενες ιδιαίτερα κρίσιμες εθνικές εκλογές.

Οι υποψήφιοι
- Στην Εκλογική Περιφέρεια Ιωαννίνων, πλην του σημερινού βουλευτή Κώστα Τασούλα που ήταν ο μόνος σίγουρος και του Γιώργου Αμυρά, το όνομα του οποίου είχε ήδη ανακοινωθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τον πρ. Υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, κάτι που θεωρούνταν γενικά αναμενόμενο, τον Κων/νο Δαρδαμάνη, τραπεζικό υπάλληλο ο οποίος προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών της παράταξης, την δικηγόρο Μαρία Τσολάκη, την πρ. Πρόεδρο της ΝΟΔΕ παιδίατρο Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα και τη γεωλόγο Σοφία Τζαρούχη.
- Στην Εκλογική Περιφέρεια Θεσπρωτίας έκπληξη αποτέλεσε η απουσία του πρ. Υφυπουργού Αντώνη Μπέζα από το ψηφοδέλτιο του ανακοίνωσε η Ν.Δ.. Υποψήφιοι θα είναι ο νυν βουλευτής, γιατρός Βασίλης Γιόγιακας, ο δικηγόρος Γιάννης Παπαγιάννης, η αρχιτέκτονας Όλγα Παρθενίου και η εκπαιδευτικός Αντιγόνη Φίλη – Παράσχη.
- Στην Εκλογική Περιφέρεια Άρτας ο συνδυασμός της Ν.Δ. απαρτίζεται από τον νυν βουλευτή Γιώργο Στύλιο, τον σημερινό Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Στάθη Γαννούλη, τον χρηματιστή Κων/νο Παπαδημητρίου και τις δικηγόρους Ευαγγελία Καραμπίνα και Δήμητρα Νικολάου.
- Τέλος, στην Εκλογική Περιφέρεια Πρέβεζας τη μάχη του σταυρού για τη Ν.Δ. θα δώσουν ο σημερινός βουλευτής της Στέργιος Γιαννάκης, ο επιχειρηματίας Σπύρος Κυριάκης, η δικηγόρος Δήμητρα Ραβάνου και η ιδιωτική υπάλληλος Σεβαστή Κονταξή.

Βάρος στην ανανέωση
Συνολικά 419 υποψηφίους ρίχνει η Ν.Δ. στη μάχη των εθνικών εκλογών σ’ ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση στη νέα Βουλή που θα προκύψει από αυτές.
Η παράταξη δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανανέωση, γι’ αυτό και, όπως αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση, έξι στους δέκα υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών σε εθνικές εκλογές. Μάλιστα, αν εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της Ν.Δ. που διεκδικούν την επανεκλογή τους, από τους 341 υποψηφίους που μένουν, οι 243, δηλαδή ένα ποσοστό 72%, δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει θέση στη Βουλή.
Έχει δε ιδιαίτερη σημασία ότι 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, δηλαδή τη λίστα που καταρτίστηκε αμέσως μετά την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. από πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Νέοι στην ηλικία!
Η ανανέωση γίνεται πράξη και ηλικιακά, καθώς 139 από τους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα, 67 εξ αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια!
Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 χρόνια. Δεύτερο χαρακτηριστικό τον γαλάζιων ψηφοδελτίων είναι ότι η Ν.Δ. ξεπερνάει το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων της είναι γυναίκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50% - 50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε τη Δυτική Αθήνα, την Β’ Πειραιώς και την Αχαΐα οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας, στις οποίες η Ν.Δ. δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.