ΑΛΒΑΝΙΑ: Δημοτικές Εκλογές που θυμίζουν εποχές… Χότζα!

- Ο Έντι Ράμα αγνόησε την απόφαση του Προέδρου Ιλίρ να τις αναβάλλει για τον Οκτώβριο και προχώρησε στη διεξαγωγή τους χωρίς την Αντιπολίτευση

- Δεν συμμετείχαν ούτε οι Βορειοηπειρώτες

DIADHLOSH GIA RAMA

• Τίποτα δεν φαίνεται να σταματά την Κυβέρνηση Ράμα, η οποία τελικά χθες προχώρησε στην διεξαγωή δημοτικών εκλογών – παρωδία, αγνοώντας ακόμη και την απόφαση του Προέδρου της χώρας Ιλιρ Μέτα να τις αναβάλλει για τις 13 Οκτωβρίου, έως ότου ηρεμήσει η κατάσταση στην Αλβανία, η οποία τον τελευταίο καιρό βιώνει μια άνευ προηγουμένη πολιτική κρίση.
Η αποχώρηση της Αντιπολίτευσης από τη Βουλή κατηγορώντας την Κυβέρνηση για διαφθορά και εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα, οι συνεχείς διαδηλώσεις κατά του Έντι Ράμα με αίτημα την παραίτησή του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η μετάθεση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και η ανησυχία Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θερμό πολιτικό κλίμα στην γειτονική χώρα, δεν πτόησαν τον Αλβανό Πρωθυπουργό, ο οποίος χθες πραγματοποίησε εκλογές, που θυμίζουν όμως εποχές Χότζα, του τύπου «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».
Εκλογές για έναν!
Στις «εκλογές Ράμα», όπως ήταν αναμενόμενο συμμετείχαν υποψήφιοι μόνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ορισμένοι που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, καθώς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μη μετάσχουν στις εκλογές- παρωδία, αφού ο εκλογικός μηχανισμός ελέγχεται εξολοκλήρου από την κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε 31 από τους 61 Δήμους της χώρας οι εκλογές είχαν μόνο μία υποψηφιότητα δημάρχου, του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις άλλες 30 οι δεύτερες υποψηφιότητες ανήκαν ή σε ανεξάρτητους η πλειοψηφία των οποίων στηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, ή ήταν υποψηφιότητες από άλλα δορυφορικά κόμματά του.
Το γεγονός αυτό, έδωσε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να θεωρήσει ότι πρόκειται για μονοκομματικές εκλογές, για εκλογές φάρσα που θέτουν σε κίνδυνο το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα.
Στους δυο ελληνικούς μειονοτικούς Δήμους, της Δρόπολης και της Φοινίκης κατέβηκαν τρεις υποψήφιοι. Στο Δήμο Δρόπολης ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Τόλης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στο Δήμο Φοινίκης ο Χριστάκης Κίτσος του Κόμματος των Ελλήνων με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έχει αντίπαλο τον ανεξάρτητο νυν δήμαρχο Λεωνίδα Χρίστο. Στη Χιμάρα το σοσιαλιστικό κόμμα κατέβασε και πάλι υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, χωρίς αντίπαλο.
Απείχαν οι Έλληνες
Και ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός τελικά δεν προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει. Εξάλλου, η «Ομόνοια» με ανακοίνωσή της κάλεσε τους Έλληνες να απόσχουν από τη διαδικασία των εκλογών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από την στημένη διαδικασία να καταλύσει το κεκτημένο της πλουραλιστικής δημοκρατίας και επί το πλείστον να βλάψει σε βάθος και στην ουσία την κοινοτική μας συνοχή». Και προανήγγειλλε αυτόνομη έκφραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ- ΚΕΑΔ τον Οκτώβριο και αφού έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες ομαλής διεξαγωγής εκλογών.
Στην Χιμάρα, εκεί που η Κυβέρνηση Ράμα ετσιθελικά έκοψε την συμμετοχή του Φρέντυ Μπελέρη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr η συμμετοχή του ελληνισμού, λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, δεν ξεπερνούσε το 5%, ενώ στο σύνολο του Δήμου βρισκόταν στο 10,5%, υπολογίζοντας ότι τελικά θα κυμανθεί γύρω στο 12%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, τα ίδια χαμηλά ποσοστά παρατηρούνταν και στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης όπου ο ελληνισμός επίσης αρνήθηκε να αποδεχθεί τις μονοκομματικές διαδικασίες.