«Σκοτεινός ο ρόλος του» και στη Συμφωνία των Πρεσπών…

«Λύνει και δένει» στην Αλβανία ο Τζόρτζ Σόρος!

Ο Ράμα είναι δέσμιός του, καταγγέλλει ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα που προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου

ALBANIA EKLOGES KATAMETRHSH 3 7 19

• Όπως αναμενόταν οι δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Αλβανία θα μετατρεπόταν σε φάρσα και θα ενίσχυαν περαιτέρω το πολιτικό αδιέξοδο στη γειτονική μας χώρα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αποσταθεροποίησης με αβέβαιη προς το παρόν κατάληξη.
Το πολιτικό κλίμα βάραινε ακόμη περισσότερο με τη δημόσια καταγγελία του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα για εμπλοκή στη λήψη αποφάσεων του μεγαλοχρηματιστή Τζόρτζ Σόρος, λέγοντας πως ο Έντι Ράμα είναι δέσμιός του, κατηγορώντας τον ότι «έχει απλώσει το χέρι του στην μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και ότι διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τον πρωθυπουργό».

«Σκοτεινός» ο ρόλος του!
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για εμπλοκή του Τζόρτζ Σόρος σε ζητήματα των Βαλκανίων. Είναι «σκοτεινός» και ο ρόλος που έχει διαδραματίσει στη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο πρώην συνεταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος όταν ακόμη ήταν Υπουργός Άμυνας.
Οι αναφορές Καμμένου, είχαν οδηγήσει σε παραίτηση τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΚΡΗΤΗ TV) είχε πει πως στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπ. Άμυνας «άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης δεν μπορώ να συμμετέχω».
Όπως γίνεται αντιληπτό η εμπλοκή του ονόματος του Σόρος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για το τι πραγματικά και προς ποια κατεύθυνση επιδιώκει με δεδομένη την αντιπάθεια προς τη χώρα μας.
Σφοδρές ήταν οι επικρίσεις του Ιλίρ Μέτα και για το σύνολο της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής:
«Θέλω την Αλβανία σταθεροποιητικό παράγοντα στη Βαλκανική και φίλη με τους γείτονες», είπε ο Αλβανός Πρόεδρος προσθέτοντας ότι, «όποιος θέλει την Αλβανία μια αποικιοκρατία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μια αποικιοκρατία για να αποτελεί επιχειρησιακή βάση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, μια Κολομβία στην Ευρώπη, μια χώρα που να δημιουργεί προβλήματα στη Βαλκανική, εμένα θα με βρει απέναντι».

«Πυρά» κατά Δυτικών!
Ο Ιλίρ Μέτα, καταφέρθηκε και κατά δυτικών διπλωματών και παραγόντων για εμπλοκή τους στις εκλογές, τις οποίες κι αυτός τις χαρακτήρισε «φάρσα που ταιριάζει στην κομμουνιστική περίοδο».
Χθες ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Αλβανία Λουίτζι Σορέκα κάλεσε τα κόμματα της χώρας να επανέλθουν στο διάλογο προκειμένου να προχωρήσουν θεμελιώδη ζητήματα που απαιτούν διακομματική συναίνεση όπως η λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων στην Αλβανία καθώς θα κληθεί- αν τελικά λειτουργήσει- είτε να ακυρώσει τις εκλογές της 30ης Ιουνίου, είτα να προχωρήσει σε παύση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την απόφαση που έλαβε η ελεγχόμενη από τον Ράμα πλειοψηφία της Αλβανικής Βουλής.

Εκλογικά παρατράγουδα
Τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν στις μονοκομματικές δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, με δημάρχους να έχουν λάβει περισσότερες ψήφους σε σχέση με όσους φέρονται να ψήφισαν, ενισχύουν τα επιχειρήματα του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, ο οποίος προχώρησε σε μια ακόμη πρόταση, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου με ταυτόχρονη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί για να διευκολύνει την πολιτική κατάσταση.
Οι εξελίξεις «ακουμπούν» άμεσα και την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη αρκετά μέτωπα ανοικτά με την Αλβανία και πρώτο την εκκρεμότητα με την υπογραφή της Ελληνοαλβανικής συμφωνίας.
Με Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη το σχέδιο Τσίπρα - Ράμα θεωρείται βέβαιο πως δεν έχει καμία τύχη, όμως η νέα ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να χειριστεί αφενός τις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης στην Ελληνική Μειονότητα και αφετέρου να επαναπροσδιορίσει τη στάση της Ελλάδος ως προς την συγκατάθεσή της για ενταξιακές διαδικασίες Αλβανίας- Ε.Ε. θέτοντας ως απαράβατο όρο το σεβασμό των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Ομογενών μας σε όλα τα επίπεδα.

Ξεπέρασαν και το 100%!
Όπως αναφέρουν οι ιστοσελίδες shekulli.com.al και echedoros-a.gr, σε πολλούς δήμους οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν υπέρ του μοναδικού υποψήφιου δημάρχου που υποστηρίζονταν από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, ήταν περισσότεροι από τους πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν.
«Τα παραδείγματα, δυστυχώς, πολλά, και οι νικητές των δήμων έλαβαν πάνω από το …100% των ψηφισάντων. Οι νοθείες φαίνεται να έγιναν την τελευταία ώρα της εκλογικής διαδικασίας», σημειώνουν τα αλβανικά δημοσιεύματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Χιμάρα, όπου ο Γκιέργκι Γκόρο έλαβε 47 περισσότερες ψήφους από όσους πήγαν να ψηφίσουν!
Το ίδιο έγινε στη Λούσνια, στη Ντιβιάκα, στο Δυρράχιο ή στην Αυλώνα, αλλά και σε πολλούς μικρότερους δήμους, όπου άλλα έχει καταγράψει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και άλλα οι τοπικές επιτροπές για την παρουσία των ψηφοφόρων…