Σε… κλοιό ζέστης τα Γιάννενα αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος

Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει και προβλήματα στην υδροδότηση!

- «Κόκκινο» χτυπούν τα θερμόμετρα στο Λεκανοπέδιο • Α. Μπαρτζώκας (Καθηγητής Μετεωρολογίας): Δεν είναι εξωπραγματικές οι τιμές για Ιούλιο…

- Έκκληση της ΔΕΥΑΙ για συνετή χρήση του νερού

HLIKOMENOI PAGKAKI SKIA MOLOS

• Ιδιαίτερα ζεστές είναι οι τελευταίες ημέρες τόσο στα Γιάννενα όσο και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο, καθώς ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα κάνει πλέον ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του και στην περιοχή μας και θα έχει συνέχεια και το επόμενο διάστημα.
Φυσικά, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για την εποχή που διανύουμε, οδεύοντας σιγά – σιγά προς την «καρδιά» του καλοκαιριού, όπως αναφέρει ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος δίνει κι ορισμένες ενδεικτικές θερμοκρασίες από αυτές που καταγράφηκαν το περασμένο τριήμερο στο Λεκανοπέδιο.
Η ζέστη πάντως προκαλεί ήδη προβλήματα στα Γιάννενα, όσον αφορά στην υδροδότηση περιοχών που βρίσκονται στα ψηλά τμήματα της πόλης λόγω της υπερκατανάλωσης νερού και το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς της ΔΕΥΑΙ, για να μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

Υψηλές θερμοκρασίες
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η θερμοκρασία στα Γιάννενα ξεπερνάει το «φράγμα» των 30 βαθμών Κελσίου τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ η ελάχιστη δεν πέφτει κάτω από τους 18 – 19 βαθμούς.
Ενδεικτικά, όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με ανάρτηση του Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν 36 βαθμοί Κελσίου στο Αεροδρόμιο, 37 βαθμοί στο Νησί, 37 βαθμοί στο Πανηπειρωτικό Στάδιο και 38 βαθμοί στο Πανεπιστήμιο. Τιμές για τις οποίες ο κ. Μπαρτζώκας αναφέρει ότι δεν είναι κάτι το… εξωπραγματικό για αρχές Ιουλίου! Αυτό όμως που επισημαίνει ιδιαίτερα είναι οι πολύ χαμηλές τιμές της σχετικής υγρασίας (10 - 15%) που παρατηρήθηκαν τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην καταβατική (από την Πίνδο) βορειοανατολική ροή του ανέμου και την κατολίσθηση αερίων μαζών από την ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μετεωρολογικές συνθήκες να είναι ανεκτές με το αίσθημα της δυσφορίας να μην είναι πολύ αυξημένο, όπως θα συνέβαινε αν επικρατούσαν υψηλές τιμές υγρασίας.

Καμία μεταβολή
Για τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή του καιρού, σύμφωνα με τον Καθηγητή. Πιο αναλυτικά, σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο η θερμοκρασία στα Γιάννενα θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται μικρή περαιτέρω άνοδος τόσο στην ελάχιστη όσο και στη μέγιστη τιμή της. Οι άνεμοι σήμερα θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις και αναμένεται το μεσημέρι να φτάσουν έως τα τρία Μποφόρ. Αύριο αναμένεται μικρή εξασθένηση, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα ενισχυθούν φτάνοντας τα τέσσερα Μποφόρ και θα δώσουν έτσι μία μικρή «ανάσα» δροσιάς στην πόλη.

Οι πιο ζεστοί μήνες
Οι ζέστες των τελευταίων ημερών δεν είναι πάντως οι μεγαλύτερες που έχει αντιμετωπίσει η πρωτεύουσα της Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, μιλώντας πάντα για τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «typos – i», επικαλούμενη τα αρχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο πιο ζεστός Ιούλιος της τελευταίας δεκαετίας ήταν για την πόλη μας εκείνος του 2015, όταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν επίσης τον Ιούλιο του 2012 (38,6 βαθμοί), αλλά και τον αντίστοιχο μήνα του 2009 (38,5 βαθμοί Κελσίου).
Όσον αφορά τον Ιούνιο, ο πιο θερμός μήνας των τελευταίων δέκα ετών ήταν εκείνος του 2016 με 37,4 βαθμούς Κελσίου ως την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία του.

Προβλήματα υδροδότησης
Η άνοδος του υδραργύρου, όπως είναι φυσικό, φέρνει αύξηση της κατανάλωσης νερού από τους πολίτες για πότισμα κήπων, καθαριότητα σε αυλές και βεράντες ή απλώς για λίγη δροσιά. Αυτό ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ημέρες στα Γιάννενα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα προβλήματα υδροδότησης, κυρίως με την πτώση της πίεσης και όχι με διακοπές νερού, στα ψηλά σημεία της πόλης. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών που υφίστανται το πρόβλημα υποχρέωσαν τη ΔΕΥΑΙ να απευθύνει χθες με ανακοίνωσή της έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση και να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν την άσκοπη χρήση του (ανοικτές εξωτερικές βρύσες κ.λπ.), καθώς, όπως αναφέρει, «η υπερκατανάλωση που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επαρκή υδρόδοτηση των κατοίκων».

Απαιτείται σχέδιο
Ο Αντιπρόεδρος της επιχείρησης Μάκης Χρυσοστόμου διαβεβαιώνει ότι η ΔΕΥΑΙ «λαμβάνει μέτρα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κινητοποιώντας διαθέσιμα μέσα και προσωπικό καθώς και έκτακτες προμήθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ύδρευσης που προκαλούνται από τον έντονο καύσωνα και την υπερκατανάλωση, ζητά όμως παράλληλα και τη συμβολή των πολιτών ώστε να μην σπαταλούνται σημαντικές ποσότητες νερού». Πάντως, το φαινόμενο με τα προβλήματα ύδρευσης είναι ανησυχητικό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τώρα ξεκίνησαν οι ζέστες κι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δίμηνο με υψηλές θερμοκρασίες, πιθανώς και κάποιους καύσωνες. Θα πρέπει λοιπόν η ΔΕΥΑΙ να καταστρώσει άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης σε περίπτωση που τα προβλήματα στην υδροδότηση ορισμένων έστω περιοχών της πόλης γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Κλιματιζόμενες αίθουσες
Μπορεί η Ηγουμενίτσα ως παραθαλάσσια πόλη να είναι… ευνοημένη όσον αφορά στις θερμοκρασίες, ωστόσο εδώ κι ένα τριήμερο ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει θέσει στη διάθεση των ευπαθών ομάδων και των πολιτών δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους για την προστασία από την ζέστη. Πρόκειται για την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Πάνθεον» και την αίθουσα ΚΑΠΗ του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στα Γιάννενα πάλι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αντίστοιχο μέτρο από πλευράς του Δήμου για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι. Ο Δήμος διαθέτει αρκετές κλιματιζόμενες αίθουσες όπως αυτές των ΚΑΠΗ που θα μπορούσε να κρατάει διαρκώς ανοιχτές για τις ανάγκες των πολιτών.