Ανατροπή σκηνικού υπέρ της Ν.Δ. «έβγαλε» η κάλπη στην Ήπειρο!

Η γαλάζια παράταξη γεφύρωσε το χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε μπροστά στους Ν. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας • Μόνο η Άρτα αντιστάθηκε

• Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας

BOYLH SYNEDRIASH TSIPRAS

• Άλλαξε και… επίσημα χρώμα χθες ο χάρτης της Ηπείρου, ο οποίος, όπως είχε διαφανεί και από τις ευρωεκλογές, βάφτηκε μπλε με βάση το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Νομός Άρτας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε εν πολλοίς τις δυνάμεις του.
Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε σε όλη την Περιφέρεια ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 40%, αφήνοντας το κυβερνών κόμμα στη δεύτερη θέση με περίπου τρεισήμισι μονάδες διαφορά, ενώ ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ, με ποσοστό πολύ κοντά σ’ εκείνο των ευρωεκλογών.
Πρόκειται για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και στην περιοχή μας, η οποία αποτυπώνεται έμπρακτα από την εκπροσώπησή της στη νέα Βουλή, όπου πλέον θα υπερέχει σημαντικά η γαλάζια παράταξη, ενώ σημαντικό θεσμικό ρόλο αναλαμβάνει ο Κώστας Τασούλας!

Κάλυψε ένα… χάσμα!
Μία… τεράστια εκλογική απόσταση διήνυσε η Ν.Δ. στην Ήπειρο καταφέρνοντας να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο περιφέρειας. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είχε λάβει ποσοστό 39,82% υπερτερώντας της Ν.Δ. κατά ενιάμισι περίπου μονάδες (30,55%). Χθες το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε το 39,40%, δηλαδή σχεδόν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, αφήνοντάς τον στη δεύτερη θέση με 36,14% (με καταμετρημένο το 98,58% των εκλογικών τμημάτων).
Το γεφύρωμα της διαφοράς ήταν ακόμα μεγαλύτερο στον Νομό Ιωαννίνων όπου το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 39,57% και η ΝΔ 28,23%, με τη διαφορά να ξεπερνά ελαφρώς τις 11 μονάδες. Χθες το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε ποσοστό της τάξης του 37,39% (με καταμετρημένο το 98% των εκλογικών τμημάτων), έναντι 36,39% του κυβερνώντος κόμματος. Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. ανέβηκε περίπου εννέα μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε τρεις!

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά είχε η Ν.Δ. στον Νομό Θεσπρωτίας. Η γαλάζια παράταξη έλαβε ποσοστό 41,11% (με καταμετρημένο το 99,42% των εκλογικών τμημάτων) έναντι 31,57% του ΣΥΡΙΖΑ. Η «ψαλίδα» δηλαδή άγγιξε σχεδόν τις δέκα μονάδες.
Στον Νομό Πρέβεζας η Ν.Δ. είχε ποσοστό 43,50% έναντι 34,37% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι κάτι παραπάνω από εννέα μονάδες. Η Άρτα πάλι, ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και έδρα της Όλγας Γεροβασίλη, αποτέλεσε την εξαίρεση παραμένοντας ροζ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 39,96% έναντι 38,98% της Ν.Δ.. Τα δύο κόμματα χωρίζει μία μόλις ποσοστιαία μονάδα! Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. αύξησαν εδώ τα ποσοστά τους σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγηθεί με μιάμιση μονάδα διαφορά της Ν.Δ...

Οι έδρες στα Γιάννενα
Οι βουλευτικές έδρες στην Ήπειρο είναι δώδεκα και μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πλειοψηφία, οκτώ συνολικά, ενώ η Ν.Δ. διέθετε τέσσερις έδρες, μία σε κάθε Νομό.
Από σήμερα οι συσχετισμοί αυτοί αλλάζουν δραστικά, με την πλειοψηφία των εδρών της περιφέρειάς μας, συνολικά επτά, να περνά σε γαλάζια χέρια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τις τέσσερις και το ΚΙΝΑΛ άλλη μία. Στα Γιάννενα η Ν.Δ. λαμβάνει τέσσερις έδρες, όσες δηλαδή είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκλέγει έναν μόνο εκπρόσωπο στη νέα Βουλή. Το ΚΙΝ.ΑΛ που το ποσοστό του έφτασε το 9,60%, μπορεί να μην εξέλεξε βουλευτή εδώ, όμως κατάφερε να εκλέξει έναν στην Ήπειρο, μετά από επτά χρόνια!
Στις διεδρικές περιφέρειες της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται τις έδρες. Στην Άρτα πάλι, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο έδρες, χάνει τη μία την οποία παίρνει το ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ η Ν.Δ. παραμένει με μία έδρα.

Τα άλλα κόμματα
Το ΚΙΝ.ΑΛ είναι τρίτο κόμμα στην Ήπειρο με ποσοστό 9,59% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,84%, το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με ποσοστό 2,41%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 1,88%, και η Χρυσή Αυγή με 1,73% Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς, στην περιοχή μας τα μικρότερα κόμματα, με μόνη εξαίρεση το ΚΙΝ.ΑΛ, συμπιέστηκαν από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας ποσοστά χαμηλότερα εκείνου που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή (3%).