Με συγχωνεύσεις υπηρεσιών, μείωση γενικών γραμματειών κ.ά.

Ριζικές αλλαγές στην Κυβέρνηση δρομολόγησε ο Κ. Μητσοτάκης

- Σήμερα η πρώτη του ομιλία στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο

- Σε ήπιους τόνους η χθεσινή παραλαβή των υπουργείων

MHTSOTAKHS YPOGRAFEI

• Ισχυρό μήνυμα για ριζικές αλλαγές στη δομή της Κυβέρνησης έστειλε από τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εγκατάστασής του στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα πρώτα νομοσχέδια, όπως είχε προαναγγείλει είναι ήδη έτοιμα, ενώ το ύφος και η εμφάνιση του συνόλου των νέων υπουργών και υφυπουργών κατά τη χθεσινή τους ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέπεμπε σοβαρότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης που αναλαμβάνουν.
Το πολιτικό στίγμα της νέας Κυβέρνησης θα δοθεί σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μια πρόγευση δόθηκε χθες στις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, κατά τις οποίες κυριάρχησε ο πολιτικός πολιτισμός και οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Αυτά έχουν βέβαια τη βάση τους, στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο επέλεξαν ήπια στάση και χαμηλών τόνων κριτική, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι είχε συμβεί στις εκλογές του 2015 με υπαιτιότητα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομιλία - «πυξίδα»
Η σημερινή – παρθενική ομιλία- του νέου Πρωθυπουργού αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινή γνώμη, τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές. Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναλύσει στους υπουργούς τον τρόπο που θα πρέπει να δουλέψουν και τις προτεραιότητες που θα βάλουν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιγραφεί από τον πρωθυπουργό ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.
- Κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του.
- Θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Ασυμβίβαστα σε Υπουργούς
Στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.
Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Αλλαγές στη δομή των Υπουργείων
Οι πρώτες ριζικές αλλαγές της δομής της Κυβέρνησης έχουν ήδη πάρει «σάρκα και οστά» καθώς υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε (τη Δευτέρα) το Προεδρικό Διάταγμα.
Μεταξύ άλλων θεσπίζει:
- Τη μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών, από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγχωνεύεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
- Η αρμοδιότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μεταφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
- Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μετονομάζεται σε Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
- Στο νέο υπουργείο μεταφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπηρεσίες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης οι διευθύνσεις και τα συστήματα για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις. Από το υπουργείο Εργασίας μεταφέρεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, από το υπουργείο Παιδείας η εταιρεία «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας» το ‘Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου».
- Συγχωνεύεται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το Εσωτερικών και ονομάζεται Υπουργείο Εσωτερικών
- Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μεταφέρεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το οποίο μετονομάζεται σε Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
- Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
- Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών μεταφέρεται, στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετονομάζεται σε Υπουργείο Δικαιοσύνης.