Κληροδοτεί στους διαδόχους της ένα «βουνό» προβλήματα

Γενικό… μπάχαλο στη ΔΕΥΑΙ λίγο πριν παραδώσει σκυτάλη η Διοίκησή της!

- Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ακύρωσε, μετά από παρέμβαση της παράταξης Ελισάφ, την ανασυγκρότηση του Δ.Σ. της επιχείρησης

- Για «μανία» εναντίον της κατηγορεί η Δημοτ. Αρχή τη «Νέα Πορεία»...

APOFASH DEYAI

• Ένα από τα μεγάλα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης καθηκόντων στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι η ΔΕΥΑΙ, την οποία θα πρέπει να στήσει ουσιαστικά από την αρχή, σε νέες πιο σταθερές και λειτουργικές βάσεις.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα σε μία πρωτοφανή κατάσταση αποδιοργάνωσης, η οποία ήρθε ως το επιστέγασμα χρόνιων παθογενειών που, δυστυχώς, δεν κατάφερε να «θεραπεύσει» η Δημοτική Αρχή Μπέγκα, ούτε φυσικά η παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ με Αντιπρόεδρο τον Μάκη Χρυσοστόμου, η οποία, αντιθέτως, με τον τρόπο που πορεύθηκε έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Αυτή την περίοδο η Διοίκηση της επιχείρησης προσπαθεί να κλείσει εκκρεμότητες, που με δική της ευθύνη έχουν παγιωθεί εδώ και πολύ καιρό, λειτουργώντας, ακόμα και στα όρια της νομιμότητας! Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, η οποία ακύρωσε χθες (φωτοτυπία απόφασης επάνω) την τροποποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Απόφαση που προκάλεσε κόντρα της Δημοτικής Αρχής με την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ που τον Σεπτέμβριο αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου.

Καμία εξυγίανση!
Από την αρχή της θητείας του το 2014, ο Θωμάς Μπέγκας είχε θέσει ως βασικό του στόχο την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ. Η Δημοτική του Αρχή δεν τα κατάφερε και σήμερα στην επιχείρηση επικρατεί πραγματικό… μπάχαλο, για το οποίο ο Αντιπρόεδρος Μάκης Χρυσοστόμου φέρει, χωρίς αμφιβολία, μεγάλη ευθύνη!
Από τα μείζονα ζητήματα που δεν τακτοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία, είναι οι οφειλές ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΣΥΔΛΙ, αλλά και ο περιορισμός των δαπανών με τη μείωση κυρίως του υψηλού κόστους της μισθοδοσίας των στελεχών και υπαλλήλων της επιχείρησης. Επίσης, δεν έγινε ανακατανομή του προσωπικού, ώστε να καλυφθούν κενά και ελλείψεις στον κρίσιμο για την πόλη τεχνικό τομέα.

«Βουνό» τα προβλήματα!
Κάπως έτσι, η απερχόμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ «κληροδοτεί» στην διάδοχό της ένα… βουνό προβλημάτων που είναι σίγουρο ότι θα της προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο. Θα χρειαστεί δε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η… καυτή πατάτα θα περάσει λοιπόν από την 1η Σεπτεμβρίου στον νέο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ που θα κληθεί να βάλει τάξη στην «αμαρτωλή» δημοτική επιχείρηση. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ωστόσο, παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση το τελευταίο διάστημα και δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν ενέργειες και να ληφθούν αποφάσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας, που θα τη δεσμεύσουν λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο Ιωαννιτών!

Ακύρωση απόφασης...
Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη Ελισάφ κατέθεσε πρόσφατα αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας ζητώντας να ελεγχθεί από αυτήν η νομιμότητα απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία γίνονται συγκεκριμένες αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ. Η συγκεκριμένη απόφαση για την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης είχε ληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου και αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» πριν από λίγες μόλις ημέρες.
Η Αποκεντρωμένη, με γνωμοδότηση του Συντονιστή της Βασίλη Μιχελάκη, ακυρώνει την επίμαχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω της οποίας η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ επιχείρησε να δημιουργήσει μία πλειοψηφία στο Δ.Σ. που θα της επέτρεπε να διεκπεραιώσει, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, εκκρεμότητες οι οποίες είχαν χρονίσει!
Με την ακυρωτική γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης ακυρώνονται ουσιαστικά και θα πρέπει να ανακληθούν οι αποφάσεις που έλαβε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ κατά τη συνεδρίασή της την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς κρίθηκε ότι η σύνθεση του Δ.Σ. που τις έλαβε δεν ήταν σύμφωνη με τον νόμο! Η υπηρεσία κάνει λόγο για απουσία νόμιμης αιτιολογίας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς το μόνο που αναφέρεται σ’ αυτήν είναι ότι η τροποποίηση της συγκρότησης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ γίνεται για την «απρόσκοπτη και αποδοτικότερη λειτουργία της»!

Ακύρωση για τους… τύπους!
Από την πλευρά της, τα… ρέστα ζητάει από την παράταξη Ελισάφ η Δημοτική Αρχή Μπέγκα, με αφορμή την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατηγορώντας την για «μανία» εναντίον της και εναντίον της Διοίκησης της ΔΕΥΑΙ!
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα χαρακτηρίζει «τυπολατρικό» το λόγο για τον οποίο ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη η ανασυγκρότηση του Δ.Σ.. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας της και δεν δεσμεύουν πολιτικά τη νέα Δημοτ. Αρχή στην άσκηση των καθηκόντων της από 1ης Σεπτεμβρίου. Καλεί δε τους Γιαννιώτες «να αξιολογήσουν και οι ίδιοι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του τελευταίου Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της και να βγάλουν και οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους», υποστηρίζοντας ότι «αυτά αφορούσαν το καλό της επιχείρησης και των ιδίων και πως δεν έχουν καμία σχέση με σενάρια συνομωσίας»!
Η Δημοτική Αρχή καλεί, τέλος, τη «Νέα Εποχή» να εξηγήσει «γιατί με τις ενέργειές της προσπαθεί να ακυρώσει και την απόφαση για το πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, αυτό της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού».

Η απάντηση Ελισάφ
Άμεση ήταν η απάντηση της παράταξης Ελισάφ στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «ο απερχόμενος δήμαρχος εξακολουθεί να κατασκευάζει εχθρούς. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου αυτούς τους βλέπει στην παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» και στον Μωυσή Ελισάφ. Οι επιθέσεις του έχουν μόνο έναν αποδέκτη. Τη δική του παράταξη και τη δημοτική του ομάδα την οποία επιδιώκει να διατηρήσει ενωμένη και συσπειρωμένη. Εσωτερικά τα προβλήματά τους».
Και καλεί την απερχόμενη Δημοτική Αρχή στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας της να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα όπως είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, η καθαριότητα και το πράσινο της πόλης, τα αδέσποτα ζώα….

Η παράταξη Γκόντα
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι και η παράταξη του Νίκου Γκόντα, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», με ανακοίνωσή της αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «επιστράτευσε τα αναπληρωματικά μέλη για να πετύχει την πολυπόθητη πλειοψηφία και να διεκπεραιώσει εκκρεμότητες που λίμναζαν όλο το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη της ίδιας της Διοίκησης».