Ευτυχώς, έφτασαν αποδυναμωμένα από τη Χαλκιδική…

Τα ακραία φαινόμενα «χτύπησαν» και την «πόρτα» της Ηπείρου

- Αποκαταστάθηκαν ζημιές από πτώσεις δένδρων και η ηλεκτροδότηση σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων…

XALKIDIKH KATASTROFES2

• Έντρομοι «πετάχτηκαν» από τα κρεβάτια τους κάτοικοι στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα από τον θυελλώδη άνεμο, την ισχυρή βροχόπτωση, τα μπουμπουνητά και τις δυνατές λάμψεις κεραυνών που έπεφταν στα ορεινά.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τα οποία προειδοποιούσαν ώρες νωρίτερα οι μετεωρολόγοι, ήταν όντως ακραία και έφτασαν μέχρι την Ήπειρο, προκαλώντας αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο, πτώσεις δένδρων, διακοπές ηλεκτροδότησης. Ήταν όμως αρκετά εκφυλισμένα καθώς την «οργή» και την ισχύ τους την είχαν εκδηλώσει στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική, η οποία μετρά ανθρώπινες ζωές και τεράστιες υλικές ζημιές.
Η διάρκεια της έντασης του καιρικού φαινομένου ήταν περίπου 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό έκλεισαν δρόμοι σε Ζαγόρι – Μέτσοβο και μεμονωμένα σε άλλες περιοχές από πτώσεις δένδρων. Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώθηκε σε χωριά των ίδιων περιοχών, ως επίσης σύντομη και σε χωριά του Πωγωνίου, ενώ φερτά υλικά κατέκλυσαν σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.
Από νωρίς όλες οι υπηρεσίες «έπιασαν» δουλειά και κατάφεραν σε σύντομο σχετικό διάστημα να απομακρύνουν τα κομμένα δένδρα, μηχανήματα τηςΠεριφέρειας καθάρισαν το οδικό δίκτυο, ενώ σταδιακά αποκαταστάθηκε και η ηλεκτροδότηση.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρενέβη σε δεκαεννιά περιπτώσεις για κοπές δέντρων κυρίως πέριξ του λεκανοπεδίου, σε χωριά της Ζίτσας, του Πωγωνίου και του Ζαγορίου. Επίσης παρείχε βοήθεια σε δύο περιπτώσεις για διάσωση ζώων και προέβη σε δύο απεγκλωβισμούς από ασανσέρ λόγω διακοπής του ρεύματος.

«Ισοπεδώθηκε» η Χαλκιδική
Η Χαλκιδική από προχθές τα μεσάνυχτα συνεχίζει να μετρά τις πληγές της. Στους έξι τουρίστες που σκοτώθηκαν από ανατροπή τροχόσπιτου, πτώση δένδρου και στέγης, προστέθηκε και ένας έβδομος, Έλληνας 62 χρόνων που αψήφησε τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και βγήκε για ψάρεμα με τη βάρκα του. Χθες εντοπίστηκε και περισυνελλέγη από το Λιμενικό και απλά επιβεβαιώθηκε ο θάνατος και η ταυτότητά του.
Στη Χαλκιδική μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο με υπουργούς, οι οποίοι επόπτευσαν των διαδικασιών ο καθένας στον τομέα αρμοδιότητάς του, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να παρέχει τη διαβεβαίωση πως θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών. Ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε απόφαση για την έκτακτη επιχορήγηση των δήμων που επλήγησαν για αποκατάσταση των υποδομών τους.

Ανίσχυρος ο άνθρωπος!
Η θεομηνία και οι τραγικές της συνέπειες φέρνουν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που έχει -και οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες στο μέλλον- η κλιματική αλλαγή και εν γένει η αδυναμία του ανθρώπου μπροστά στα στοιχεία της φύσης.
Όσο γι’ αυτό καθ’ εαυτό το φαινόμενο, κορυφαίοι επιστήμονες εκτιμούν πως δεν μπορούσε να προβλεφθεί με ακρίβεια η έντασή του. Συγκεκριμένα ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός εξήγησε ότι και χάρτες επικινδυνότητας να υπήρχαν δεν θα μπορούσε να προληφθεί η κατάσταση, μιας και όπως σημείωσε, υπάρχουν φαινόμενα προβλέψιμα αλλά και μη προβλέψιμα.
«Όταν το ακραίο γίνει σύνηθες, τότε υπάρχει κίνδυνος για την ανθρωπότητα» υποστήριξε με έμφαση.

Πού οφείλεται το φαινόμενο
Ένα υπόμνημα όπου καταγράφει τα χαρακτηριστικών των καταστροφικών φαινομένων και την απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών κατέθεσε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.
Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον χώρο της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική είχαν χαρακτηριστικά:
- αιφνίδιας προσβολής
- έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους
- μικρής χρονικής διάρκειας
Όπως εξηγεί το υπόμνημα του προέδρου του ΟΑΣΠ, τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται, όπως αναφέρει το υπόμνημα, στις δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), για τις οποίες θέτει ζήτημα ελέγχου τους.
Τέλος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης.