Επείγουσες δράσεις προς άμεση αντιμετώπιση…

Η κατάργηση ασύλου στο πρώτο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Δεν αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ… • Προχωράνε οι προσλήψεις και η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά…

MHTSOTAKHS KERAMEOS YPOYRGEIO PAIDEIAS

Από… σαράντα κύματα έχει περάσει κατά καιρούς η Παιδεία στην Ελλάδα, ένα τομέας που διαχρονικά οι Κυβερνήσεις έβλεπαν ως το ιδανικό… πειραματόζωο, προχωρώντας σε αλλαγές οι οποίες συνήθως έφερναν τα πάνω – κάτω τόσο για τους μαθητές και τους φοιτητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καλείται να διαχειριστεί τον ευαίσθητο αυτό κλάδο, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όχι όμως ισοπεδώνοντας για μια ακόμη φορά τα πάντα!
Τις προθέσεις της έκανε γνωστές χθες η νέα Υπουργός Νίκη Κεραμέως σε σύσκεψη που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο οι επείγουσες δράσεις προς άμεση αντιμετώπιση, όσο και δράσεις που εντάσσονται στον μεσο- μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία.
Με το ίδιο σύστημα…
Θέλοντας λοιπόν να αποφύγει δυσάρεστους αιφνιδιασμούς σε μαθητές και γονείς η Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι οι μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Γ' Λυκείου θα εξεταστούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν... Δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα ως ισχύει στους βασικούς του άξονες» ανέφερε σε δηλώσεις της και πρόσθεσε ότι: «θα προχωρήσουμε όμως άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις, όπως είναι ο εξορθολογισμός της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή».
Η κατάργηση του ασύλου
Όσον αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις άμεσες ενέργειες περιλαμβάνεται ενδεικτικά η ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου, η παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλα τα νέα τμήματα θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τον Σεπτέμβριο.
«Στο πρώτο Νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις, με εμπλεκόμενους φορείς. Χτες συναντήθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και με την ΠΟΣΔΕΠ, προκειμένου να συζητήσουμε τις παραμέτρους της νέας ρύθμισης. Η νέα αυτή ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο πρώτο Νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Ιουλίου μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης να μην ιδρυθεί η 4η Νομική στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τέταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική, έχει χιλιάδες ανέργους δικηγόρους και ένα βασικό μέλημα της Κυβέρνησής μας είναι να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ, αφενός εκπαίδευσης και αφετέρου πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας», υπογράμμισε η Ν. Κεραμέως.
Προχωράνε οι προσλήψεις…
Η υπουργός ανέφερε ακόμη ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να είναι έτοιμα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και βιβλίων και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. «Έχουμε ήδη κάνει επαφές και με το ΑΣΕΠ προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα διεμήνυσε ότι η Κυβέρνηση είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής, για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός της δομής των βρεφονηπιακών σταθμών. Ωστόσο επεσήμανε ότι για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές πρέπει να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό.
Ο Κ. Μητσοτάκης…
Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Παιδεία «απόλυτη πολιτική προτεραιότητα» για την Κυβέρνηση, εκφράζοντας «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στους εκπαιδευτικούς «που επιτελούν με αυταπάρνηση και με αγάπη το καθήκον τους».
Η Μ. Τζούφη…
Η πρώτη αντίδραση για την χθεσινή σύσκεψη ήρθε από την Γιαννιώτισσα πρ. Υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η οποία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνέχιση της διαδικασίας για τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με τις προσλήψεις 10.500 εκπαιδευτικών στη Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, «καθώς τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έκαναν καμία αναφορά στην ανάγκη στελέχωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης».
Όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, η βουλευτής επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί την κατάργησή του ευκαιριακά ώστε να πλήξει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θέλοντας να επιβάλει ένα πλαίσιο «τάξης και ασφάλειας».