Αλλαγές – τομές στη Βουλή από τον Κώστα Τασούλα!

 Εκλέγεται την Πέμπτη 13ος Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και πολλά μεγάλα Αθηναϊκά ΜΜΕ πλέκουν το εγκώμιο του Γιαννιώτη βουλευτή για το ήθος, τη μόρφωση και την εμπειρία του

TASOYLAS KON BOYLH

• Την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουλίου, θα εκλεγεί ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής μετά την μεταπολίτευση, για να ξεκινήσουν και οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ως γνωστόν για το τρίτο ανώτατο θεσμικό αξίωμα της χώρας μας, η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει τον Γιαννιώτη βουλευτή Κώστα Τασούλα με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία, έναν άνθρωπο που εκτός των άλλων χαίρει της εκτίμησης ακόμη και πολιτικών του αντιπάλων και στόχος του δε είναι η αναβάθμιση του ελληνικού Κοινοβουλίου, για να αποκτήσει την χαμένη του αίγλη!
Κι αν εμείς εδώ στην Ήπειρο χρόνια τώρα γνωρίζουμε καλά τον Γιαννιώτη πολιτικό, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της Βουλής, μεγάλα Αθηναϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, «ζωγραφίζουν» με εκτεταμένα ρεπορτάζ και αφιερώματα την προσωπικότητα του Ηπειρώτη πολιτικού.

13ος και… κανονικός!
Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Διαμάντη στον Αθηναϊκό «Φιλελεύθερο», ο οποίος με επαινετικά λόγια αναφέρεται στον Κώστα Τασούλα. Τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος: «13ος και… κανονικός Πρόεδρος της Βουλής». Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Προέρχεται από την Ήπειρο, είναι ευρυμαθής, διαθέτει βρετανικό φλεγματικό χιούμορ και ταυτόχρονα βαθύ λαϊκό ένστικτο! Ο Κώστας Τασούλας με την εκλογή του την ερχόμενη Πέμπτη στο τρίτο θεσμικό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει σημαντική αποστολή. Να επανασηματοδοτήσει τη Βουλής ως «εθνική αντιπροσωπεία», τον ρόλο του Προέδρου του Σώματος ως υπερκομματικού και τη λειτουργία της νομοθετικής εξουσίας όσο το δυνατόν λιγότερο «διαπλεκόμενη» με το Μαξίμου και την Κυβέρνηση…
»… Κατά το «είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» που δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης, ο Κώστας Τασούλας φιλοδοξεί να είναι ο Πρόεδρος όλων των βουλευτών. Ο χαρακτήρας, τα προσόντα του και η μακρά κοινοβουλευτική του εμπειρία το προεξοφλούν. Πολιτικός με ήθος, καλλιέργεια, αστική ευγένεια, προσήνεια και χιούμορ που λειτουργεί εκτονωτικά σε στιγμές μεγάλης έντασης, απολαύει εκτίμησης και συμπάθειας σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
»Πολιτικό τέκνο του ευπατρίδη Ευαγγέλου Αβέρωφ, του οποίου υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας, ξεχωρίζει για τις ιστορικές του γνώσεις (θεωρείται σπουδαίος ιστοριοδίφης), για τα ιδιαίτερα εκφραστικά του εργαλεία και κυρίως το πνεύμα του.
»Στον Κώστα Τασούλα πιστώνεται η πετυχημένη τακτική του κόμματος στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Η πολιτική «ντρίμπλα» στις μεθοδεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει με την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανόν του εκλογικού νόμου! Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνώρισαν κατά την διάρκεια της σχετικής διαδικασίας ότι μολονότι το κλίμα μύριζε μπαρούτι, ο ίδιος φρόντισε να τηρήσει την κοινοβουλευτική και συνταγματική τάξη».

Διακριτοί οι ρόλοι...
Στο μεταξύ, το σχέδιό του για την αναβάθμιση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τους στόχους του όταν εκλεγεί, παρουσίασε μιλώντας στην Σοφία Χρήστου και στην έγκυρη ιστοσελίδα «in.gr» ο Γιαννιώτης βουλευτής. Όπως αναφέρει ο κ. Τασούλας ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής έχει μία σπουδαία αποστολή και αυτή είναι να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των διεργασιών και να προεδρεύει του αντιπροσωπευτικού σώματος του ελληνικού λαού.
Πρωταρχικός στόχος του ο διακριτός ρόλος της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. «Τα τελευταία χρόνια έγινε μία προσπάθεια η Βουλή να συνδεθεί με την κυβέρνηση. Αυτό είναι λάθος. Η Βουλή είναι μία ξεχωριστή λειτουργία, βάσει του Συντάγματος, και πρέπει να έχει μία δική της, αυτόνομη πορεία. Δεν αρκεί μόνο το πως εσύ φέρεσαι αλλά και πως οι άλλοι αντιλαμβάνονται την δική σου συμπεριφορά, συνεπώς είναι μία αμφίδρομη διαδικασία. Το γεγονός ότι από εδώ και πέρα το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει σε κυβερνητικά κτίρια σαφώς σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να διαχωρίσει την λειτουργία της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία. Εμείς αυτό που θα κοιτάξουμε να κάνουμε πράξη, είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Δεν θέλουμε να γίνει η πλειοψηφία ένα σύστημα σκληρό το οποίο δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας….
»Την τελευταία τετραετία είδαμε μία σκληρή πλειοψηφική συμπεριφορά που αγνοούσε την μειοψηφία, αγνοούσε τους κανόνες της καλής νομοθέτησης. Πλέον, και ειδικά με τα νομοσχέδια που θα έρθουν το καλοκαίρι, δεν θα έχουμε ούτε κατεπείγοντα, ούτε σωρεία τροπολογιών. Όλα αυτά θα τα προσέξουμε, ώστε σιγά – σιγά να οικοδομήσουμε μία άλλη σχέση εμπιστοσύνης με τα κόμματα και ειδικά με την κοινωνία που μας παρακολουθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η λειτουργία του Κοινοβουλίου
Σχετικά με την λειτουργία του Κοινοβουλίου ο Γιαννιώτης πολιτικός αναφέρει: «Το να αποκατασταθεί ο ρόλος του βουλευτή και ο πολιτικός πολιτισμός δεν είναι πράγματα που επιβάλλονται, όσο εμπνέονται. Εμείς θα κοιτάξουμε να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του κοινοβουλίου με κάθε τρόπο. Ελπίζω ότι οι συνάδελφοι και των έξι κομμάτων να μετέχουν στην σύνθεση της νέας Βουλής. Από την κρίση η οικονομία βγήκε τραυματισμένη, επλήγη το κύρος της πολιτικής και το κοινοβούλιο στοχοποιήθηκε, άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως. Εμείς πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος μας. Αυτή είναι δουλειά πρωτίστως του προεδρείου αλλά και όλων των συναδέλφων…».
Όσον αφορά τις βασικές προτεραιότητές του ως Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Αμέσως μετά την συγκρότηση του Προεδρείου της Βουλής που θα αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση των 6 διαρκών επιτροπών από τις οποίες θα περνούν τα νομοσχέδια όταν έρθουν στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι προς το τέλος Ιουλίου θα είμαστε πανέτοιμοι ώστε να έρθουν τα πρώτα νομοσχέδια που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να περάσει…».

Δίπλα στον Ευαγγ. Αβέρωφ
Ολοσέλιδη αναφορά στον Γιαννιώτη πολιτικό και επόμενο Πρόεδρο της Βουλής έκανε και η κυριακάτικη «Realnews». Το ρεπορτάζ του Γιώργου Λυκουρέντζου με τίτλο «Από το πλευρό του Αβέρωφ, στο προεδρείο της Βουλής» παρουσιάζει την διαδρομή του Κώστα Τασούλα δίπλα στον αείμνηστο ευπατρίδη πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ - Τοσίτσα. «Το άλμπουμ της ζωής του Κ. Τασούλα είναι γεμάτο με φωτογραφίες από την κοινή πορεία του με τον μεγάλο Ηπειρώτη πολιτικό. Η σχέση του Κ. Τασούλα με τον Ευάγγελο Αβέρωφ ξεκινά από πολύ παλιά, με συνδετικό κρίκο τον παππού του, πατέρα της μητέρας του, Κ. Μάντζο με καταγωγή από τους Ραφταναίους Ιωαννίνων, στενό φίλο του Αβέρωφ και εκ των εργολάβων που ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του αρχοντικού Τοσίτσα στο Μέτσοβο…», αναφέρεται μεταξύ άλλων.