Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δείχνουν ότι…

Η γραφειοκρατία «πνίγει» Ηπειρωτικές Αδελφότητες!

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα με απλοποίηση διαδικασιών, κινδυνεύουν να διαλυθούν…

XOREYTIKO RODOS 2005

• Οι Αδελφότητες στην Ήπειρο, που είναι πνεύμονες ζωής για τα χωριά, κινδυνεύουν να διαλυθούν από τη γραφειοκρατία! Παρότι φέρνουν σε επαφή τους απόδημους με τις ρίζες τους και τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλά Ηπειρώτικα χωριά οργανώνουν πανηγύρια - άρα είναι απαραίτητοι φορείς στην προσπάθεια για να μη σβήσει η ύπαιθρος της Ηπείρου και μετατραπεί σ' ένα εκτεταμένο «νεκροταφείο» - τα γραφειοκρατικά γρανάζια τους δίνουν το τελειωτικό χτύπημα! Αν συνυπολογιστεί και η απροθυμία ανθρώπων να τις πλαισιώσουν, τότε φαίνεται πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση για την επιβίωσή τους.
Η ενεργητική πρόεδρος της Αδελφότητας Πολυδροσιτών Θεσπρωτίας, εκπαιδευτικός, Μαρία Λαμπρίδου, αναδεικνύει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας σε βάρος των σωματείων των απόδημων στις πραγματικές του διαστάσεις, μέσα από προσωπικό βίωμα. Αλλά και οι Ηπειρώτες της Νέας Μάκρης, παραλίγο να ματαιώσουν μεγάλη εκδήλωσή τους, εξαιτίας της γραφειοκρατίας (λεπτομέρειες στη συνέχεια του ρεπορτάζ).

Απίστευτο χαρτομάνι!
Σε δημόσια αναφορά της η κ. Λαμπρίδου τονίζει ότι η γραφειοκρατία «πνίγει» τις Αδελφότητες. Ούτως ή άλλως δεν είναι πολλά τα άτομα, που ασχολούνται με τις Αδελφότητες, έρχεται και η γραφειοκρατία, που αντί να μειώνεται, ολοένα και αυξάνει, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, η κ. Λαμπρίδου: «Έναν ακόμη Γολγοθά ανεβήκαμε αυτές τις μέρες ως προεδρείο της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών, προκειμένου να μας θεωρήσει η Περιφέρεια Αττικής νέα μπλοκάκια γραμματίων είσπραξης συνδρομών και οικονομικών ενισχύσεων. Η γραφειοκρατία, όχι μόνο δε μειώθηκε από την προηγούμενη επαφή μας με την υπηρεσία, αλλά απέκτησε και νέες παραγράφους, ζητώντας παλαβά πράγματα. Όπως το να προσκομίσουμε από το Πρωτοδικείο πιστοποιητικό περί μη προσβολής των αρχαιρεσιών. Όταν αναζητούμε με το φανάρι του Διογένη ανθρώπους να στελεχώσουν τα ΔΣ των Αδελφοτήτων, να τις κρατήσουμε στη ζωή και να μη σβήσει ο θεσμός. Το κράτος όμως τον χαβά του. Και γενικότερα όμως είναι απίστευτο το χαρτομάνι που ζητάνε να τους πας, καθώς και το πώς θα τα υπογράψεις και θα τα σφραγίσεις. Λες και έχουμε ειδικούς υπαλλήλους που με τις ώρες θα κάθονται να τα συμπληρώνουν όλα αυτά. Βασισμένα όλα αυτά σε μια δαιδαλώδη νομοθεσία. Ακόμη και νόμος άνω των 100 ετών αναφέρεται στις πληροφορίες που σου δίνουν. Πληροφορίες που αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, άλλα μας είχαν δώσει το 2014, άλλα το 2016, άλλα αυτή τη φορά. Αποτέλεσμα κάθε φορά που πηγαίνεις να θεωρήσεις μπλοκάκια να σε βρίσκουν λάθος». Και καταλήγει η κ. Λαμπρίδου: «Αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος όλων αυτών; Για να μας αναγκάσουν να σταματήσουμε κάθε ενασχόληση με τα πολιτιστικά μη κερδοσκοπικά σωματεία; Δεν αντέχουμε άλλο. Μας φτάνουν τα τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη δράση μας. Νισάφι πια με τη γραφειοκρατία, που κάθε χρόνο γίνεται και πιο σφιχτή θηλιά στο λαιμό μας».

Οι Ηπειρώτες Ν. Μάκρης
Πρόσφατη όμως είναι και η περίπτωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, όπου η Διοίκησή του για να πάρει έγκριση έκδοσης ενός συμβολικού εισιτηρίου για εκδήλωση στον προαύλιο χώρο των γραφείων της (σε ακίνητο - Κληροδότημα του Δήμου Ιωαννιτών), οι φορολογικές Αρχές της ζητούσαν… λαγούς με πετραχήλια!
Μας έλεγαν χαρακτηριστικά Ηπειρώτες της Ν. Μάκρης ότι η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία από τα «πήγαινε – έλα» σε υπηρεσίες της Αθήνας, αλλά και τα… νομικά εμπόδια που έβρισκαν στο Δήμο Ιωαννιτών (!) τους οδηγούσαν στην ματαίωση της παραδοσιακής εκδήλωσης που αφορούσε αναβίωση του Ηπειρωτικού γάμου.
Τελικά κάποιος… Χριστιανός βρέθηκε στο Υπ. Οικονομικών, κατανόησε το πρόβλημα και τελικά έγινε η εκδήλωση με την συμμετοχή εκατοντάδων αποδήμων Ηπειρωτών!