Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση…

Μέτρα για να ανακάμψει η αγορά ακινήτων!

Τέσσερις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση του ΕΝΦΙΑ

EYRO AKINHTA

Στους μεγάλους χαμένους της οικονομικής κρίσης αναμφίβολα συγκαταλέγεται η οικοδομική δραστηριότητα και γενικότερα η κτηματαγορά, που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα και δεκάδες άλλα επαγγέλματα.
Τα φορολογική βάρη κατέστησαν ασύμφορη την κατοχή ακινήτων, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες τους να σπεύδουν να τα ξεφορτωθούν μια ώρα αρχύτερα, ενώ και οι αποποιήσεις κληρονομιάς τα τελευταία χρόνια είχαν αυξητική τάση! Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας από 29.199 αιτήσεις το 2013, έφτασαν το 2018 τις 150.000!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν, ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και στην αποκατάσταση σοβαρών αδικιών απέναντι στους ιδιοκτήτες. Γι’ αυτό και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις για τον κλάδο, που θα εισαχθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Τα πέντε μέτρα…
Τα πέντε μέτρα στα οποία στηρίζεται το σχέδιο φοροελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων και αναστήλωσης της οικοδομής, παρουσιάζουν τα χθεσινά «Νέα». Πιο συγκεκριμένα:
- Αναστολή για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24% με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.
-«Πάγωμα» για μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
-Έκπτωση φόρου ίση με το 40%- 50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, αν ένας ιδιοκτήτης προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή απλούστερα αλλάξει παράθυρα στο σπίτι του, με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την Εφορία είτε αφορούν σε φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας.
- Βελτιώσεις στον θεσμό της Golden Visa. Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να συνοδευτεί από περιορισμό της γραφειοκρατίας και μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για κάθε μεταβίβαση ακινήτου.
Προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Στο μεταξύ, τις προτάσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ παραθέτει σε επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους.
Εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης και της κατάρτισης του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει χαρακτηριστικά:
- Για το καλό της Εθνικής μας Οικονομίας η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να αρχίσει με την, έστω σταδιακή, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του, ο οποίος πολλαπλασιάζει παράλογα το φορολογικό βάρος. Μια απλή ανάγνωση των σχετικών μελετών του ΙΟΒΕ θα το επιβεβαιώσει.
- Μέχρις ότου να γίνει αυτό αντιληπτό από όλους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για να είναι δίκαιη πρέπει να ισχύσει σε ίσο ποσοστό για όλους τους φορολογούμενους, δηλαδή χωρίς αποκλεισμό των μεγαλύτερων θυμάτων του.
- Η μείωση πρέπει να αρχίσει ΑΜΕΣΑ και να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Προτείνουμε την αυτονόητη και πιο πρακτική προσέγγιση, χωρίς πονηρούς «αλγορίθμους» και «κόφτες», δηλαδή η μείωση να κατανεμηθεί σε 10% για το 2019 (με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα) και στο υπόλοιπο 20% για το 2020, για όλους.
- Η μείωση αυτή δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναιρεθεί από αυξήσεις αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοδο του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών και θα καταστήσουν δώρο – άδωρο τον περιορισμό του ΕΝΦΙΑ.