Λειψυδρία και στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Στη «βρυσομάνα» Ήπειρο λέμε… το νερό νεράκι!

Στέρεψαν οι πηγές, πολλοί κάτοικοι χωριών δεινοπαθούν από πολύωρες ξαφνικές διακοπές, διψούν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, αλλά και οι κήποι… μαραζώνουν
Έκκληση της ΔΕΥΑΙ στους Γιαννιώτες να χρησιμοποιούν το νερό με μέτρο

BRYSH STAGONA NERO

• Τι κι αν η Ήπειρος έχει πλούσιο υδάτινο δυναμικό και βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας; Καμία σημασία δεν φαίνεται πως έχει αυτό, καθώς και το φετινό καλοκαίρι δεν υπάρχει επάρκεια, με αποτέλεσμα πολλοί να λένε… το νερό νεράκι!
Οι διακοπές υδροδότησης σε αρκετά χωριά δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους απόδημους που έχουν φτάσει στις πατρογονικές τους εστίες ενόψει Δεκαπενταύγουστου. Έτσι, ξαφνικά μένουν χωρίς νερό πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν βασικές δουλειές του σπιτιού, και μάλιστα εν μέσω καύσωνα, όπως το πολύ απλό να ποτίσουν τους κήπους τους.
Μεγάλος όμως «πονοκέφαλος» υπάρχει τους τελευταίους μήνες στους κτηνοτρόφους της ορεινής Ηπείρου, καθώς οι δεξαμενές στέρεψαν και η προμήθεια νερού στα ζώα γίνεται με υδροφόρες και μεγάλη δυσκολία!
Στο μεταξύ χθες και η ΔΕΥΑΙ απηύθυνε δημόσια έκκληση για ορθή χρήση του νερού, καθώς παρατηρούνται προβλήματα, λόγω της… υπερκατανάλωσης, στην πόλη των Ιωαννίνων (αν και πολλοί Γιαννιώτες βρίσκονται σε διακοπές).
Την ίδια ώρα ο υδράργυρος εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη για χρήση νερού.

Κάθε χρόνο τα ίδια!
Έτσι, για μια ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο η κακή διαχείριση που γίνεται στα αποθέματα κάθε περιοχής, ειδικά όταν πρόκειται για μια περιφέρεια, όπως η Ήπειρος που «πνίγεται» από τα νερά!
Το πρόβλημα της λειψυδρίας που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι καινούργιο. Κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή επανέρχεται στην επικαιρότητα, το αναδεικνύει ο τοπικός Τύπος και ενώ θα πρέπει να ταρακουνήσει τους τοπικούς φορείς, λαμβάνοντας σειρά μέτρων ώστε να λυθεί ριζικά, σχεδόν πάντα ακολουθούν… μεσοβέζικοι τρόποι, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να επανεμφανίζεται.
Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας για τους κτηνοτρόφους σε ορεινά και ημιορεινά, καθώς οι πηγές στέρεψαν και οι ομβροδεξαμενές που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες έχουν ξεμείνει από νερό.
Το θέμα ανέδειξε στο φύλλο Σαββατοκύριακου ο «Π.Λ.», φιλοξενώντας επιστολή αναγνώστη, ο οποίος ζητούσε περισσότερες υποδομές ποτίσματος, καθώς και βελτίωση της βατότητας αγροτικών δρόμων προς τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Έκκληση από ΔΕΥΑΙ
Προβλήματα υδροδότησης τα οποία εμφανίζονται κυρίως με την πτώση της πίεσης, σημειώνονται και στα ψηλά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων τα τελευταία 24ωρα. Η ΔΕΥΑΙ, με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση και να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν την άσκοπη χρήση του (ανοικτές εξωτερικές βρύσες κ.λπ.) καθώς η υπερκατανάλωση που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επαρκή υδρόδοτηση των κατοίκων.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, η Επιχείρηση λαμβάνει όλα τα μέτρα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κινητοποιώντας διαθέσιμα μέσα και προσωπικό καθώς και έκτακτες προμήθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ύδρευσης που προκαλούνται από τον έντονο καύσωνα και την υπερκατανάλωση, ζητά όμως παράλληλα και τη συμβολή των πολιτών ώστε να μην σπαταλούνται σημαντικές ποσότητες νερού.

Προβλήματα στην Άρτα
Η λειψυδρία χτυπά και την γειτονική μας Άρτα, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου λόγω της μειωμένης κατά πολύ παροχής των πηγών του Αγίου Γεωργίου, σε συνδυασμό και με την αυξημένη κατανάλωση, κάποια χωριά του κάμπου παρουσιάζουν πρόβλημα υδροδότησης. Γι’ αυτό και με ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή στους κατοίκους, ώστε να μην προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση του νερού ύδρευσης, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.

Και στην Πρέβεζα…
Προβλήματα υδροδότησης έχει και η Πρέβεζα λόγω της μειωμένης παροχής νερού από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου. Αυτό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Πρέβεζας – Φιλιππιάδας διαπιστώθηκε ύστερα από επιτόπιους ελέγχους στην υδρομάστευση - δεξαμενή των πηγών. Παράλληλα υπάρχουν εμφανείς διαρροές στον πυθμένα της υδρομάστευσης.