Άρχισε η αναζήτηση στέγης από νέους φοιτητές

Το Airbnb «κλέβει» διαμερίσματα και αυξάνει τις τιμές στα Γιάννενα!


Ένα στα πέντε σπίτια διατίθενται πλέον για βραχυχρόνια μίσθωση λέει στον «Π.Λ.» ο κτηματομεσίτης Ν. Σολομωνίδης

• Ελαφρά αυξημένα φέτος τα ενοίκια στο κέντρο

• Αναγκαία η επέκταση των δρομολογίων αστικού…

ENOIKIAZETAI POLYKATOIKIA

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ξεκινάει έτσι για χιλιάδες επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών η «περιπέτεια» της φοιτητικής ζωής.
Πρώτο μέλημα όλων όσων εισάγονται σε ΑΕΙ μακριά απ’ το σπίτι τους η εξεύρεση στέγης, η οποία στα Γιάννενα ξεκίνησε δειλά – δειλά από αυτή την εβδομάδα για όσους γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι εισάγονται σε Σχολή του εδώ Πανεπιστημίου.
Το «τοπίο» είναι αρκετά διαφορετικό φέτος και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου όσον αφορά στα ακίνητα που προορίζονται για ενοικίαση σε φοιτητές, όπως επισημαίνει στον «Π.Λ.» ο κτηματομεσίτης Νίκος Σολομωνίδης. Σ’ αυτό βασικό ρόλο παίζει η διαδικασία βραχυχρόνιας μίσθωσης, γνωστής ως Airbnb, που αναπτύσσεται κι εδώ με ταχύτητα, η οποία, σε συνδυασμό με τα «κενά» της αστικής συγκοινωνίας, συντελεί στην άνοδο των ενοικίων για τα διαμερίσματα του κέντρου.
Άρχισε το ψάξιμο…
Αρκετές οικογένειες έπό άλλες περιοχές έκαναν την εμφάνισή τους αυτή την εβδομάδα στα Γιάννενα, αναζητώντας σπίτι για παιδιά που εισάγονται ως πρωτοετείς φοιτητές σε τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το μεγάλο «κύμα» ωστόσο αναμένεται από τα μέσα της ερχόμενης, καθώς Τρίτη ή Τετάρτη ανακοινώνονται οι βάσεις των Σχολών στα Πανεπιστήμια κι έτσι οι νέοι φοιτητές πρέπει να σπεύσουν στις πόλεις όπου πέρασαν για την εύρεση στέγης.
«Η προσφορά διαμερισμάτων όλων των ειδών είναι μεγάλη, εκτός φυσικά του κέντρου της πόλης, οπότε όλοι οι νέοι σπουδαστές του Πανεπιστημίου μας θα ικανοποιηθούν βρίσκοντας το σπίτι που αναζητούν», διαβεβαιώνει ο έμπειρος Νίκος Σολομωνίδης.
Επέλαση Airbnb!
Ωστόσο, τα πράγματα φέτος στον τομέα της φοιτητικής στέγης είναι αρκετά διαφορετικά και στα Γιάννενα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό οφείλεται στην… έλευση του Airbnb, μέθοδος με την οποία νοικιάζεται σήμερα το 20% του συνόλου των διαθέσιμων σπιτιών, δηλαδή ένα στα πέντε διαμερίσματα.
Πώς επιδρά αυτό στην αγορά; Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων αυξάνει τα κέρδη για τους ιδιοκτήτες τους, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει η φορολογία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, καθώς έχει προαναγγελθεί αύξησή της και την προτιμούν σε σχέση με τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου που διαθέτουν. Κατά αυτό τον τρόπο, λιγοστεύουν τα διαθέσιμα για φοιτητές διαμερίσματα στο κέντρο των Ιωαννίνων ενώ παράλληλα αυξάνει η τιμή τους! «Αν συνεχιστεί για δύο – τρία χρόνια ακόμα η άνοδος της ενοικίασης διαμερισμάτων μέσω του Airbnb, τότε οι φοιτητές θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα εύρεσης στέγης εντός του κέντρου και θα υποχρεωθούν να πάνε περιμετρικά της πόλης», τονίζει ο κ. Σολομωνίδης.
Aύξηση στις τιμές
Eλαφρά αύξηση παρουσιάζουν τα ενοίκια διαμερισμάτων στο κέντρο και αυτό έχει φυσικά να κάνει με την υιοθέτηση του Airbnb από όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες.
Όπως αναφέρει ο γνωστός κτηματομεσίτης, ένα καλό δυάρι στο κέντρο κοστίζει έως και 400 ευρώ το μήνα, ενώ οι καλές γκαρσονιέρες τιμώνται μεταξύ 300 και 350 ευρώ. Εκτός κέντρου πάλι, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική και οι τιμές σταθερές. Τα καλά δυάρια νοικιάζονται έως και 300 ευρώ, ενώ οι γκαρσονιέρες στα 200 ευρώ κατά μέσο όρο. Μιλάμε για σπίτια πιο καινούρια σε σχέση με εκείνα του κέντρου, με περισσότερες ανέσεις και συνήθως με λιγότερα κοινόχρηστα, καθώς διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση.
Θέλουν στο κέντρο!
Οι διαφορές αυτές στις τιμές όμως δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη στόχευση των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι αναζητούν πρωτίστως διαμερίσματα εντός των Ιωαννίνων κι έχουν τους λόγους τους για κάτι τέτοιο.
Από τη μία, η σύνδεση του κέντρου με το Πανεπιστήμιο είναι συχνή μέσω αστικών, ενώ από την άλλη, τα φοιτητικά στέκια στη συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκονται εντός πόλης μέχρι και την Παραλίμνιο, οπότε όσοι διαμένουν μέσα σ’ αυτή τα φτάνουν με τα πόδια.
Αντιθέτως, περιφερειακά οι μετακινήσεις δυσκολεύουν. Υπάρχουν γειτονιές της πόλης όπως οι Αμπελόκηποι και τα Καρδαμίτσια όπου βρίσκει κανείς καλά διαμερίσματα σε λογικές τιμές, αλλά αυξάνει η δυσκολία μετακίνησης από και προς το Πανεπιστήμιο αλλά και κατά τις βραδινές εξόδους, όπως αναφέρει ο Ν. Σολομωνίδης.
Επέκταση δρομολογίων
Το τελευταίο δρομολόγιο του αστικού ΚΤΕΛ στα Γιάννενα πραγματοποιείται στις 10.40 το βράδυ, δηλαδή σε ώρα που οι φοιτητές συνήθως βγαίνουν κι αυτό είναι πρόβλημα για όσους διαμένουν εκτός κέντρου, τόσο για να φύγουν απ’ το σπίτι όσο και για να επιστρέψουν σ’ αυτό!
«Η Αστικό ΚΤΕΛ και ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι το 20% του πληθυσμού της πόλης μας είναι φοιτητές και μετακινούνται αργά, μετά τις 11 το βράδυ. Άρα πρέπει να βρεθεί τρόπος όλοι αυτοί να εξυπηρετούνται με επέκταση των δρομολογίων. Αν από το Αστικό κάποιες γραμμές κρίνονται ζημιογόνες ας τις επιδοτήσει ο Δήμος. Έτσι θα υπάρξει μία διασπορά φοιτητών και εκτός κέντρου», τονίζει ο κτηματομεσίτης και συμπληρώνει: «Σε καμία άλλη μεγάλη πόλη με αξιόλογο φοιτητικό πληθυσμό δε σταματούν τα δρομολόγια του αστικού πριν τις 12 το βράδυ. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δρομολόγια γίνονται στις 12.30 με 1 τα ξημερώματα».
Ξανά συγκατοικήσεις
Μιλώντας χθες σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Κτηματομεσιτών επιβεβαίωσε τις αυξήσεις στα ενοίκια σε πανελλήνιο επίπεδο που φέρνει η επέλαση του Airbnb, σε συνδυασμό με την απουσία οικοδόμησης νέων και το «πάγωμα» της αγοράς ακινήτων. Αυξήσεις που προβληματίζουν ιδιαίτερα φοιτητές και γονείς. Συνέστησε δε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή διαμερίσματος, ειδικά σε πόλεις με κρύουχειμώνα όπως είναι και τα Γιάννενα, γιατί λόγω της καύσης πετρελαίου φτάνουν να πληρώνουν πολύ υψηλά κοινόχρηστα. Προέβλεψε, τέλος, ότι φέτος θα αυξηθούν οι περιπτώσεις συγκατοίκησης φοιτητών για ευνόητους λόγους.