Η νέα Δημοτική Αρχή ακυρώνει διαγωνισμό της προηγούμενης...

Νέο «μέτωπο» στον Δήμο Ιωαννιτών  με… τις λάμπες LED στο επίκεντρο!

«Θα επιλέξουμε διαφορετική διαδικασία για το σύνολο του φωτισμού στο Δήμο» δήλωσε χθες ο Μ. Ελισάφ
Ο Δήμαρχος προκρίνει την υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ

ODOS DODONHS FOTA

• Στο… ντουλάπι βάζει η νέα Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, προς το παρόν τουλάχιστον, ένα από τα πιο προβεβλημένα έργα από την προκάτοχό της Δημ. Αρχή του Θωμά Μπέγκα, αυτό της αντικατάστασης 3.000 φωτιστικών σωμάτων της πόλης με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
Πρόκειται για μία απόφαση που σηματοδοτεί ουσιαστικά τη στροφή την οποία επιχειρεί να κάνει ο Μωυσής Ελισάφ, όσον αφορά στη φιλοσοφία η οποία διέπει την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στην πόλη που στόχο έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της πλευράς Μπέγκα που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση. Πάντως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κεφάλαιο του «πολέμου» που μαίνεται ανάμεσα σε νυν και πρώην Δήμαρχο!
Το ζήτημα του φωτισμού θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ενώ ο κ. Ελισάφ σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως η μέθοδος χρηματοδότησης του έργου που είχε επιλέξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είναι συμφέρουσα για τον Δήμο.

Η Οικονομική Επιτροπή
Μεθαύριο Παρασκευή συνεδριάζει, με τη νέα της σύνθεση, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών και ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας πρόκειται να εισηγηθεί την ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια των 3.000 λαμπτήρων, τον οποίο είχε προκηρύξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Φυσικά, η πρόταση θα περάσει, αφού η νέα Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή!
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Typos – i» που έφερε το θέμα στο φως, η νέα Δημοτική Αρχή θεωρεί ασύμφορη για τον Δήμο την απόφαση της προκατόχου της να «τρέξει» τον διαγωνισμό με ίδιους πόρους, οι οποίοι θα αντληθούν από το ταμείο των ανταποδοτικών τελών, με την παράλληλη προσδοκία ένταξης του έργου, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα, φέρεται αποφασισμένη να επιδιώξει την εκτέλεση ενός ευρύτερου έργου που θα αφορά συνολικά στον φωτισμό της πόλης.

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος
Αυτό εξάλλου τόνισε και ο Δήμαρχος, ο οποίος ρωτήθηκε χθες στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου για την ακύρωση του διαγωνισμού προμήθειας των φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης Οικονομικής Επιτροπής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θεωρώ ότι η αντικατάσταση ενός μικρού μόνο ποσοστού των φωτιστικών σωμάτων με δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Δήμου δεν είναι συμφέρουσα. Θα επιλέξουμε διαφορετική διαδικασία για το σύνολο του φωτισμού στο Δήμο -περίπου 30.000 λάμπες- από την οποία δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τον Δήμο και τους πολίτες. Υπάρχουν τρόποι που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου».

Στον «έξυπνο» οδοφωτισμό!
Σύμφωνα πάλι με το «Typos – i», η νέα Δημοτική Αρχή προκρίνει ως επιλογή τη συμμετοχή των Ιωαννίνων στο μεγάλο έργο του «έξυπνου» οδοφωτισμού σε Δήμους, το οποίο προσπαθεί να επανεκκινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Η συγκεκριμένη παρέμβαση περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Περιφέρειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία προβλέπει τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την υλοποίησή της.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό «πακέτο» του «έξυπνου» οδοφωτισμού συμμετείχαν οι Δήμοι Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, δηλαδή οι τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους της Ηπείρου, με τον Δήμο Ιωαννιτών να διαχωρίζει τη θέση του! Ωστόσο, στην πορεία οι Δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας αποφάσισαν να μη συνεργαστούν με την Περιφέρεια Ηπείρου για έργο ΣΔΙΤ, όμως τουλάχιστον για την Πρέβεζα αυτό πρόκειται να αλλάξει με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής.

Το σχέδιο Μπέγκα…
Nα υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εκπονήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, οι περιοχές όπου επρόκειτο να αναβαθμιστεί ο οδοφωτισμός ήταν το κέντρο πόλης (η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσσαρέ, Βογιάννου, Καρόλου Παπούλια, Γαριβάλδη, Διονυσίου Φιλοσόφου & Γ. Παπανδρέου), το κέντρο της Δ.Ε. Ανατολής, αλλά και άξονες με αντίστοιχη υποδομή σε διάφορα μέρη της πόλης, όπως οι οδοί Μ. Κοτοπούλη και Θ. Πασχίδη στους Αμπελόκηπους, Νικοπόλεως και Λ. Ιωαννίνων στον άξονα που συνδέει το κέντρο με την Ανατολή, η 3ης Σεπτεμβρίου, η Λ. Γράμμου, κ.α..
Μάλιστα, κατά την εκκίνηση του σχετικού διαγωνισμού στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ο Θωμάς Μπέγκας σε δήλωσή του είχε κάνει λόγο για την αρχή σύστασης ενός δημοτικού πράσινου ταμείου, μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα, ενώ είχε διαβεβαιώσει πως θα παρακολουθεί μαζί με τους συνεργάτες του στενά «την εξέλιξη των έργων που ωριμάσαμε και είναι έτοιμα για υλοποίηση»!