Νέα σχολική χρονιά με αγιασμούς και ευχές

Να είναι όλοι... παρόντες στα σχολεία και όταν τα προβλήματα προκύπτουν!

Μηνύματα Περιφ. Δ/ντή Εκπαίδευσης και Δημάρχων

AGIASMOS ZOSIMAIA 11 9 19

• Ζωή απέκτησαν ξανά από χθες και επίσημα οι σχολικές μονάδες της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και όλης της Ηπείρου, καθώς οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης επέστρεψαν ξανά στα θρανία τους μετά τη θερινή ανάπαυλα.
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό και τη διανομή βιβλίων που έφτασαν και φέτος έγκαιρα στα σχολεία. Στις τελετές στα Γιάννενα παραβρέθηκαν βουλευτές του Νομού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου οι οποίοι ευχήθηκαν για τη νέα σχολική χρονιά. Τις ευχές του εξέφρασε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κων/νος Καμπουράκης.

Στον Δήμο Ιωαννιτών
Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς στον Δήμο Ιωαννιτών. Οι σχολικές μονάδες άνοιξαν τις πύλες τους σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, μερίμνησαν για τις απαραίτητες εργασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη νέα χρονιά.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ παραβρέθηκε αρχικά στο συγκρότημα της Ακαδημίας, όπου τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βούλα Τσίλη και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς.
Αμέσως μετά o Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, βρέθηκε στο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, στο οποίο είχε φοιτήσει και ο ίδιος, ενώ επισκέφθηκε και το Μουσικό Σχολείο, όπου τον αγιασμό τέλεσε επίσης ο Μητροπολίτης, παρουσία της βουλευτή Ιωαννίνων Μαρίας Κεφάλα και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη.

Σε Ζίτσα – Πωγώνι
- Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ζίτσας. Στις τελετές παρέστησαν ο Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών και Πρόεδροι Κοινοτήτων οι οποίοι ευχήθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.
Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος παραβρέθηκε στις τελετές αγιασμού που τελέστηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ελεούσας. Στο σύντομο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους μαθητές, τους διαβεβαίωσε πως τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ο Δήμος με τις αρμόδιες σχολικές επιτροπές θα είναι πάντα στο πλευρό τους σε όποιο ζήτημα προκύπτει και μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα. «Η πόρτα του γραφείου μου είναι και θα παραμείνει πάντα ανοιχτή για να μου εκφράζετε τα θέματα που σας απασχολούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.
- Καθόλα έτοιμες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήταν οι σχολικές μονάδες του Δήμου Πωγωνίου. Ο αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δολιανών, τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Καψάλη που καλωσόρισε τους μαθητές και τους ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. «Σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα στην σχολική σας ζωή. Τα εφόδια που θα λάβετε θα σας βοηθήσουν στην μετέπειτα εξέλιξή σας. Εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα λάβετε. Σε αυτήν σας την προσπάθεια, ο Δήμος Πωγωνίου θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό σας», σημείωσε. Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκαν στους μαθητές επίσης ο Διευθυντής του Λυκείου Παντελής Ντάγκας και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Φεβρωνία Γιαννώρου.

Τα μηνύματα
- Σε μήνυμά του με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κων/νος Καμπουράκης απευθυνόμενος στους μαθητές και στις μαθήτριες της Α΄ τάξης επισημαίνει πως ένας νέος κύκλος ξεκινά προσθέτοντας πως πάντα η Α΄ τάξη είναι μια τάξη σταθμός, με νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Με τη συνεργασία όμως όλων η προσαρμογή τους θα είναι εύκολη και γρήγορη και η σχολική χρονιά θα αποβεί ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική. Ο κ. Καμπουράκης ζητά παράλληλα από τους εκπαιδευτικούς να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των αυριανών δημοκρατικών πολιτών ενώ διαβεβαιώνει τους γονείς ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν κατά τη νέα σχολική χρονιά.
- Από το συγκρότημα της Ακαδημίας όπου βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στο χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η γνώση είναι δύναμη. Ξεκινήστε λοιπόν από τώρα να χτίζετε γερές βάσεις ώστε μεγαλώνοντας να έχετε την δύναμη να κατακτήσετε την κοινωνία της γνώσης. Εσείς είστε το μέλλον. Και μεις οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να κάνουμε το μέλλον σας καλύτερο. Ο Δήμος θα βρίσκεται κοντά σας, όπως θα βρίσκεται κοντά στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε όλες τις ανάγκες και σε όλες τις δραστηριότητές της».
- Ευχές για μια καλή και παραγωγική σχολική χρονιά, απηύθυνε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κατά τη χθεσινή τελετή του αγιασμού στα σχολεία. Στο μήνυμα του στους μαθητές τόνισε πως «όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην παιδεία και τη γνώση», ενώ τους ζήτησε να δώσουν οι ίδιοι παραδείγματα σεβασμού του δημόσιου χώρου, συμβάλλοντας στην καλή εικόνα των σχολείων τους. Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια της δικής του Δημοτικής Αρχής όχι μόνο για να διατηρούνται τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας σε ένα καλό επίπεδο, αλλά και για την αναβάθμισή τους.
- Ευχές για καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά απηύθυναν με ανακοίνωσή τους ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί του σύμβουλοι. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μία νέα περίοδος απόκτησης γνώσεων ξεκινά για τους μαθητές, οι οποίοι στηριζόμενοι από δασκάλους και γονείς θα αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που θα αποτελέσουν το δυνατό χαρτί για τον παραπέρα βηματισμό τους στη γνώση και τη μάθηση».

Φυλλάδια από Τροχαία
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, η Ελληνική Αστυνομία βρέθηκε χθες σε Δημοτικά Σχολεία σε όλη την Ήπειρο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, ενεργοποιείται ειδικός σχεδιασμός, που αποσκοπεί στις ασφαλείς μετακινήσεις των μαθητών.
Ειδικότερα, από αστυνομικούς, διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς. Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πώς πρέπει να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.
* * *
Να επαναλειτουργήσει η πρότυπη Ζωσιμαία Σχολή
• Υπέρ της επαναλειτουργίας της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής τάσσεται ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωϋσής Ελισάφ! Τη θέση αυτή διατύπωσε σε επιστολή του προς το Σύλλογο Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής, ο οποίος τον είχε προσκαλέσει στη Γενική του Συνέλευση.
Ο Δήμαρχος -ο οποίος είναι επίσης απόφοιτος της Ζωσιμαίας- τάσσεται και υπέρ της ενοποίησης των δύο συλλόγων που υπάρχουν σήμερα, καθώς ο στόχος είναι κοινός. Τον Δήμαρχο στη γενική συνέλευση του Συλλόγου, θα εκπροσωπήσει, ο επίσης απόφοιτος της Ζωσιμαίας, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ