Ξυπνούν μνήμες του 2014, όταν στα Τίρανα εκπαιδεύονταν τζιχαντιστές…

Καταφύγιο φανατικών Μουσουλμάνων η Αλβανία!

- Ανεξέλεγκτες οι μετακινήσεις προσφύγων από Ήπειρο στα σύνορα

- Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ολλανδίας «φρέναραν» τις ενταξιακές διαδικασίες με Ε.Ε.

ALBANIA TZIXANTISTES

• Γαλλία και Ολλανδία «πάτησαν φρένο» χθες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών Αλβανίας και Σκοπίων και τώρα η επόμενη «μάχη» αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής, που συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου πλέον πολύ δύσκολα μπορεί να σημειωθεί ανατροπή.
Οι δύο χώρες επέμεναν να αναθεωρηθεί πλήρως το σύστημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με υποψήφια κράτη, αλλά και ο τρόπος πιστοποίησης και παρακολούθησης μεταρρυθμίσεων. Η αρνητική τοποθέτηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ήλθε σε αντίθεση με την θετική εισήγηση της Κομισιόν και μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή.

Στη σκιά των… τζιχαντιστών
Η συζήτηση των ενταξιακών διαδικασιών για τις δύο χώρες στη σύνοδο Κορυφής, επισκιάζεται από την Τουρκική πολεμική επιχείρηση στη Συρία και τον κίνδυνο εκτίναξης των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε. με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.
Όμως το μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει τις τελευταίες ημέρες, είναι η απελευθέρωση εκατοντάδων τζιχαντιστών που κρατούνταν στις Συριακές φυλακές που έχουν βομβαρδιστεί από τους Τούρκους. Ήδη αρκετοί από αυτούς αναζητούν διέξοδο προς Τουρκία με απώτερο στόχο να φθάσουν στην Ελλάδα.
Οι Ελληνικές αστυνομικές αρχές έχουν λάβει μέτρα, όμως παρά ταύτα κανείς δεν εφησυχάζει. Από συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι οι τζιχαντιστές αναζητούν διακινητές για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Καταφύγιο η Αλβανία
Κι εδώ μπαίνει στην εξίσωση η Αλβανία, η οποία θεωρείται ένα ασφαλές καταφύγιο για τους φανατικούς μουσουλμάνους, με δεδομένη και την εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση Ράμα τους Χριστιανούς.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που οι τζιχαντιστές είναι πολύ πιθανό να κινηθούν προς Αλβανία: Το 2014 όπως είχε παραδεχθεί ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι, στην Αλβανία (και κοντά στα Τίρανα) λειτουργούσαν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών για να πολεμήσουν στη Συρία!
Κάποιοι από αυτούς είναι λογικό να θέλουν να επιστρέψουν στην Αλβανία, συνοδευόμενοι βεβαίως και από άλλους μαχητές - μακελάρηδες. Άλλωστε στην Αλβανία έχουν επιστρέψει από το 2017, τουλάχιστον 30 τζιχαντιστές που είχαν μετάσχει σε μάχες στη Συρία και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν και τους δεσμούς στη μετακίνηση των πρώην «συντρόφων τους».
Επίσης όπως αποκάλυψε τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κοντά στα Τίρανα λειτουργούσε τεράστιο στρατόπεδο στο οποίο περίπου 2.000 τζιχαντιστές από το Ιράν εκπαιδεύονται καθημερινά στη χρήση όπλων, τις πολεμικές τέχνες και τον ανορθόδοξο πόλεμο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Είναι μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας και η οποία ενισχύει εκείνους (Γαλλία και Ολλανδία κυρίως) που ζητούν αναβολή λήψης απόφασης τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.

Αντέχει άλλους η Ήπειρος;
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κυρίως το ορατό ενδεχόμενο κάποιοι από τους τζιχαντιστές να αφιχθούν στην Ελλάδα προκαλεί, όπως είναι αναμενόμενο, προβληματισμό στις Ελληνικές αρχές και θέτει σε ετοιμότητα και τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ήπειρο, καθώς αποτελεί το «σταυροδρόμι» προς Αλβανία. Οι δομές που σήμερα υπάρχουν σε Γιάννενα και Φιλιππιάδα είναι πια κορεσμένες, τα διαμερίσματα δυσεύρετα, ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα ξενοδοχεία και ως εκ τούτου, αν προγραμματιστούν νέες αφίξεις, πρέπει να βρεθούν άλλες περιοχές και χώροι, πράγμα που δεν είναι κι εύκολο. Άλλωστε και μόνο στην πληροφορία πως ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στρατόπεδο της Άρτας για κλειστό προαναχωρητικό κέντρο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις δήμου και κατοίκων.

Ανεξέλεγκτες μετακινήσεις
Για την περιοχή κυρίως των Ιωαννίνων, υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη: Ακόμη και χθες το απόγευμα στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς, υπήρχαν πρόσφυγες ή μετανάστες που κινούνταν πεζή προς Αλβανία.
Το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο και αυτή τη διαδρομή θα μπορούν να ακολουθήσουν και οι τζιχαντιστές, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των χωριών του Βορειοδυτικού τμήματος του Ν. Ιωαννίνων. Άρα στα μέτρα που θα ληφθούν, πρέπει απαραίτητα να τεθεί και περιορισμός των ανεξέλεγκτων μετακινήσεων προς τα σύνορα και όσοι φιλοξενούνται στην Ελλάδα και δη στην περιοχή μας, να αντιληφθούν πως υπάρχουν κανόνες, νόμοι και υποχρεώσεις.

Η Φινλανδική Προεδρία
Όσον αφορά τη χθεσινή εξέλιξη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Φινλανδή Υπουργός εξήγησε τα εξής: «Η θέση της φινλανδικής προεδρίας ήταν θετική και για τις δύο χώρες, αλλά κάποια κράτη μέλη, ιδιαίτερα ένα ήταν αρνητικά. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν την Πέμπτη σε πολιτικό επίπεδο».

Η θέση της Γαλλίας
Το βασικό επιχείρημα της Γαλλίας για την Αλβανία αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία.
Για τα Σκόπια, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.
Αρνητική ήταν και η Ολλανδία.