Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία από τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Λύνεται ο «γόρδιος δεσμός» για τη Διεπαγγελματική της φέτας!

- Βελτιώνεται το καθεστώς για όλες τις οργανώσεις - Το 15% της παραγωγής και το 15% της μεταποίησης το κατώτατο όριο αναγνώρισης
- Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Δίνουμε νέα πνοή στο θεσμό

FETA SHMAIES

• Ο δρόμος για την συγκρότηση επιτέλους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, φαίνεται πως ανοίγει με την τροπολογία που συνέταξε και κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Η τροπολογία θεσπίζει ενιαίους κανόνες για όλες τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, είναι «κοινό μυστικό» όμως, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη συγκρότησή της υπάρχει σε αυτή της φέτας, όπου υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και απόψεις, τόσο ανάμεσα σε επιχειρήσεις και κτηνοτρόφους, όσο και ανάμεσα στους ίδιους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως δύο φορές μέχρι τώρα «ναυάγησαν» οι προσπάθειες που είχαν αναληφθεί, με τον Αντιπρόεδρο της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.». να προτείνεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ..
Με δεδομένη την εμπλοκή που παρουσιάστηκε σε συνδυασμό και με τις έντονες διαμαρτυρίες αγροτικών φορέων για την προεκλογική και αιφνιδιαστική απόφαση για τις Διεπαγγελματικές που είχε υπογράψει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο νυν Υπουργός Μάκης Βορίδης τον περασμένο Αύγουστο είχε προχωρήσει στην κατάργησή της. Ακολούθησε διάλογος με όλες τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, που οδήγησε στην τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση.
Με την τροπολογία που εντάσσεται σε Νομοσχέδιο - «σκούπα» που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, βελτιώνεται σε πολλά σημεία ο νόμος του 2016, που ίσχυε μέχρι σήμερα, συμπληρώνοντας πολλά κενά του νομοθετικού πλαισίου.

Έξι άρθρα
Αποτελείται από συνολικά έξι άρθρα στα οποία οριοθετείται η νομική μορφή των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ρυθμίζονται και καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισής τους και η αντιπροσωπευτικότητά τους και θεσμοθετούνται οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους από κρατικές πιστώσεις για την ενίσχυση του έργου τους. Οι σημαντικότερες διατάξεις προβλέπουν πως θα αναγνωρίζεται μόνο μία Διεπαγγελματική Οργάνωση σε εθνική επίπεδο για κάθε προϊόν ή κοινή ομάδα προϊόντων, θα είναι όμως δυνατή η αναγνώριση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σε περιφερειακό επίπεδο.
Για την αναγνώριση ίδρυσής τους απαιτείται 15% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 15% της μεταποίησης ή/και της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση και να έχουν φτάσει εντός πέντε ετών στο 30%.
Η αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης γίνεται με απόφαση του Υπουργού και αφού προηγουμένως ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των αιτούντων από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με την τροπολογία αυτή ο Υπουργός Μάκης Βορίδης δίνει νέα πνοή στο θεσμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία που τις διέπει προς όφελος κάθε κλάδου του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, στην οποία εξηγείται πως: «Η τροπολογία αυτή κρίθηκε αναγκαία και κατάλληλη προκειμένου να υποστηριχθεί το αντίστοιχο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης κάθε κλάδου για πρωτοβουλίες έρευνας και καινοτομίας για τα εκπροσωπούμενα αγροτικά προϊόντα».
Στις σχετικές διατάξεις αναφέρεται ρητώς ότι «οι ΔΟ που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο που ορίζονται οι διαδικασίες αναγνώρισης, εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων» ενώ «συγκροτούνται, λειτουργούν και αναγνωρίζονται, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα εφαρμογής του».
Όσον αφορά τα έσοδά τους, η τροπολογία προβλέπει πως αυτά θα προέρχονται από εισφορές των μελών τους και από αξιοποίηση κοινοτικών ή εθνικών προγραμμάτων. Επίσης θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από τον κρατικό προϋπολογισμό ή και μέσω εισφοράς υπέρ τρίτου που μπορεί να θεσπιστεί από τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης.