Με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ

Έργα στους Δήμους για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

Έως τέλος Φεβρουαρίου λύνεται νομοθετικά το πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών

•  Συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα υπό τον Υπ. Εσωτερικών 

ERGA DHM TAMPELA

Συσκέψεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας το επόμενο διάστημα, σχεδιάζει ο Υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, προκειμένου τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, που σχεδιάζεται να γίνει νόμος του Κράτους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Δήμοι και Περιφέρειες πολλά και επείγοντα, με άμεσο μάλιστα αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, γι’ αυτό και επιβάλλεται να υπάρξουν σύντομα νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν λύσεις στα αμέσου προτεραιότητας ζητήματα. 
Όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών σημαντικό έλλειμμα παρατηρείται τελευταία στο θέμα της καθαριότητας, με τα παράπονα των κατοίκων να είναι έντονα. Ακόμη και χθες, ημέρα γιορτής για την πόλη, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους πολίτες, η βρωμιά που επικρατούσε σε κεντρικά μάλιστα σημεία της πόλης, είτε από σκουπίδια πεταμένα έξω από κάδους, είτε και σκορπισμένα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. 
Περίοδος διαβουλεύσεων…
Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Τ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του υπουργού Εσωτερικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Μιλώντας στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων, που έγινε στην Αθήνα, με θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός & Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με όραμα για το 2023», τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα θα έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο και τα έργα που θα ενταχθούν σε αυτό θα φέρουν ουσιαστικά προστιθέμενο αποτέλεσμα στην οικονομική ζωή της περιοχής και ως στόχο θα έχουν και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων…
Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για το επόμενο 6μηνο ο Τ. Θεοδωριακάκος ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής, Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους, με στόχο στο κράτος να μείνει ο επιτελικός ρόλος, οι Περιφέρειες από Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά να μετατραπούν σε περιφερειακή διακυβέρνηση και οι Δήμοι να γίνουν οι φορείς που θα μπορούν να διαχειριστούν το σύνολο των συνταγματικά εποπτευόμενων εξουσιών.
Τη Δευτέρα μάλιστα θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, και η οποία θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, ώστε εντός του πρώτου 6μήνου του 2020 να έχει ολοκληρώσει το έργο της.
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών
Μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών,  είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχει αντιμετωπισθεί νομοθετικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών με τη συμβολή της ΕΕΤΑΑ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΕΤΑΑ να συνάπτει συμβάσεις έργου με μηχανικούς, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ελλείψεων. Σημειώνεται ότι πολλοί ΟΤΑ δεν συμμετείχαν σε αναπτυξιακά προγράμματα κατά το παρελθόν λόγω της αδυναμίας  τους να συντάξουν μελέτες εξ αιτίας της έλλειψης μηχανικών. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, με τη ρύθμιση αυτή δεν εκμηδενίζεται η ανάγκη για προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στους Δήμους.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα που θα διαδεχθεί τον «ΦιλόΔημο», επαναλαμβάνοντας ότι κανένα έργο το οποίο είχε ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα θεωρητικά –παρότι δεν ήταν διασφαλισμένες οι χρηματοδοτήσεις- δεν πρόκειται να χαθεί.
Ορισμένα από αυτά με βάση και την αναγκαιότητα που έχουν και οι Περιφέρειες, θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ, τα υπόλοιπα θα μπουν στο καινούργιο.