Βραδύτερος ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας

- 38 οι θάνατοι και 1.156 συνολικά τα κρούσματα

- ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Προσοχή στην παραπληροφόρηση…

PINAKAS KROYSMATWN KORONOIOY

• Κι ενώ όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, μέχρι τις 15 Απριλίου θα υπάρξει αντιπροσωπευτική εικόνα για το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό απέδωσαν, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τον ειδικό λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας, δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. 
Κι αυτό μπορεί πράγματι να είναι ενθαρρυντικό, δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να επιτρέψει χαλάρωση των μέτρων από την πλευρά των πολιτών, καθώς οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες!
Ο χθεσινός απολογισμός 
Όπως ανακοινώθηκε χθες στους 38 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν έξι επιπλέον θάνατοι από τον ιό στη χώρα μας. Η μέση ηλικία είναι 71 έτη, 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες, 92% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους, 70 ετών και άνω ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (58% με καρδιαγγειακό νόσημα).
Επίσης καταγράφηκαν 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 1.156 (τα περισσότερα στην Αττική), ενώ 69 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι.  Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 15.151 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.
Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 5% των περιπτώσεων της νόσου χρειάζεται εντατική θεραπεία.
Προσοχή (!) στην παραπληροφόρηση 
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας επέστησε την προσοχή των πολιτών στη χρήση της χλωροκίνης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού. Όπως είπε, «οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Έτσι και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες που περιλαμβάνουν και αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα, χαμηλό κάλιο, επιληψία ακόμη και κώμα και θάνατο. Πρέπει υποχρεωτικά η χρήση τους να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση», και ανέφερε παραδείγματα από τις ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι  την πήραν με βάση πληροφορίες από το διαδίκτυο.
«Προσοχή στην παραπληροφόρηση η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος καταλήγοντας σημείωσε ότι «η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα, είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα».
Συνεχίζεται η προσπάθεια…
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.
Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, με μόνη τροποποίηση τη δυνατότητα και για διαδικτυακή μετάδοση λειτουργίας, ενώ αποφασίστηκε να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προληπτικούς λόγους.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο υφυπουργός τόνισε: «αυτή τη στιγμή περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία, η όποια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί ολέθρια.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια με συνέπεια, με επιμονή. Γιατί κάθε μέρα που μένουμε σπίτι, βρισκόμαστε και μία μέρα κοντύτερα στο να δούμε ξανά αγαπημένα μας πρόσωπα, στο να κερδίσουμε τη μάχη, στο να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Επιμένουμε και μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι».
Κρίσιμος ο Απρίλιος
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του (ΣΚΑΙ) προειδοποίησε ότι ο Απρίλιος είναι μήνας «πάρα πολύ κρίσιμος» και δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να πάμε σε σενάρια καταστροφής αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να μέινουμε σπίτι μας. «Να μην χαλαρώσει κανείς», τόνισε ο υπουργός λέγοντας ότι αυτό, είναι ο νέος πατριωτισμός, σημειώνοντας ότι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται στα μέσα Απριλίου. 
Παράλληλα, ανέφερε πως έως τώρα έχουν εγκριθεί πάνω από 4.200 προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στα νοσοκομεία που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία. Όσον αφορά τις ΜΕΘ, είπε ότι μαζί με εκείνες του ιδιωτικού τομέα είναι πάνω από 870, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει γίνει παραγγελία 600 αναπνευστήρων.