Ομόφωνη η χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δύο δέσμες μέτρων για επιχειρήσεις και δημότες

- Απαλλαγές από τέλη, διευκολύνσεις για ενοίκια, οφειλές, λογαριασμούς, δίδακτρα, κ.α.

KAFETERIA AGORA TRAPEZAKIA

• Μπορεί το ενδιαφέρον όλων αυτή την περίοδο να είναι στραμμένο κυρίως στο πώς η χώρα μας θα καταφέρει να ξεπεράσει τον… σκόπελο του κορωνοϊού σε επίπεδο δημόσιας υγείας, ωστόσο το γεγονός ότι διαχειριζόμαστε την κρίση ανέλπιστα καλά, επόμενο είναι οι πολίτες να σκέφτονται την επόμενη μέρα. Τι θα συμβεί μόλις λήξει ο συναγερμός και σταδιακά επανέλθουμε στην κανονικότητα; Σε ποια κατάσταση θα είναι η ελληνική οικονομία, αφού αυτή την περίοδο σχεδόν το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει παγώσει; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν και το σύνολο σχεδόν των Γιαννιωτών, περιμένοντας εξειδίκευση των μέτρων και σε τοπικό επίπεδο. 
Χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη έλαβε ομόφωνα δυο μεγάλες δέσμες μέτρων για την ανακούφιση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από τις αποφάσεις για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.
Η πρώτη δέσμη περιλαμβάνει τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα και η δεύτερη όσα πρέπει να ακολουθήσουν και για τα οποία πρέπει να υπάρξει η συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, θα διεκδικήσει επιπλέον πόρους για την περαιτέρω στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ενώ θα ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία οριζόντια μέτρα, προκειμένου να βοηθηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι άμεσες παρεμβάσεις 
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής θα αποτελέσει και την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα οριστικοποιήσει το «πακέτο» των μέτρων.
Τα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή είναι: 
- Οικονομική ελάφρυνση από την  καταβολή ενοικίου σε δημοτικά ακίνητα όπου στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους για όλο το χρονικό διάστημα επιβολής των μέτρων.  
Συγκεκριμένα ο Δήμος θα προχωρήσει στη μείωση των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για την εφαρμογή της μείωσης  θα πρέπει η μίσθωση να είναι ενεργή. 
- Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά ή περιορίζουν τη λειτουργία τους από την καταβολή τελών κοινοχρήστων χώρων. Η απαλλαγή θα έχει ισχύ από τις 14 Μαρτίου, ημερομηνία επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί. 
- Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά την λειτουργία τους από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η απαλλαγή θα ισχύει από τις 14 Μαρτίου. 
- Παράταση καταβολής τέλους παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων έως την 30/08/2020. 
- Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων. Η παράταση δίνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι πληγείσες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με ενεργό ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση θα έχουν έκπτωση 25% για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής 30 Μαρτίου και 30 Απριλίου.

Και τα Νομικά Πρόσωπα 
Εκτός από το Δήμο, μέτρα ανακούφισης των πολιτών λαμβάνουν και όλα τα Νομικά του Πρόσωπα:
- Το Πνευματικό Κέντρο προχωρά σε αναστολή των διδάκτρων στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, τη Σχολή Κλασικού & Σύγχρονου Χορού, το Εικαστικό Εργαστήρι, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, τα Κ.Δ.Α.Π. Η αναστολή έχει ισχύ έως 10 Απριλίου με δυνατότητα επέκτασης εφόσον αποφασισθεί η παράταση εφαρμογής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών τμημάτων της Επιχείρησης.  
- Ο ΟΚΠΑΠΑ, προχωρά στην απαλλαγή καταβολής των τροφείων νηπίων και βρεφών των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. για τους μήνες Μάρτιο  και  Απρίλιο. Τα τροφεία που έχουν ήδη καταβληθεί για τον Μάρτιο θα χρεωθούν στο μήνα κατά τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
- Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Ιωαννίνων - ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι προχωρά στη μείωση του ενοικίου των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Η απόφαση αφορά στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα και έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους.
- Οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλουν την καταβολή μισθωμάτων των κυλικείων που βρίσκονται εντός των σχολικών μονάδων από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Μαΐου. 
- Η ΔΕΥΑΙ παρατείνει κατά ένα μήνα την προθεσμία για την πληρωμή λογαριασμών χωρίς προσαυξήσεις, αναστέλλει τις διακοπές υδροδότησης σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξαρτήτως οφειλών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και διατηρεί σε λειτουργία όλες τις υπηρεσίες της για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων
Η δεύτερη δέσμη, περιλαμβάνει τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 
Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο θα τις επεξεργαστούν ώστε όσες αφορούν στο διάστημα της κρίσης να εξειδικευτούν, να κοστολογηθούν και να κατατεθούν προς συζήτηση σε νέα συνεδρίαση. 
Οι υπόλοιπες, που αφορούν στο διάστημα μετά την κρίση, θα εξεταστούν  κατά την περίοδο της σταδιακής άρσης των μέτρων και με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. 

Δηλώσεις
• Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος υλοποιεί ήδη ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Σήμερα πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών…».
• Ο Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος σημείωσε ότι «Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς θα χρειαστεί χρόνος. Κυρίως όμως θα χρειαστεί συνεργασία, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις…».
• Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φ. Βάβας, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι: «Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο εξόδου από τα απαγορευτικά μέτρα, μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα που αποφασίσαμε και να εξειδικεύσουμε και νέες παρεμβάσεις…».

Η παράταξη Καλογιάννη
«Η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο καθυστέρησε να αντιγράψει, απλά, τα μέτρα που προκύπτουν, ήδη, από τις Π.Ν.Π. και να τα εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά δεν έλαβε υπ’ όψιν της τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας του Δήμου μας, ώστε να λάβει μία διαφορετική πρωτοβουλία ή να προτείνει ένα νέο ή πρόσθετο μέτρο προσαρμοσμένο στις συνθήκες και στις ανάγκες του Δήμου μας». Έτσι σχολιάζει η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τ. Καλογιάννη τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, ψηφίζοντας ωστόσο τα μέτρα που κατατέθηκαν. 
Παράλληλα, η ίδια, μεταξύ άλλων, προτείνει: 
- Να εντατικοποιηθούν οι πλύσεις και οι απολυμάνσεις: δρόμων, κοινόχρηστων χωρών και δημοτικών κτιρίων…
- Να παρασχεθούν πρώτες ύλες (γάντια, απολυμαντικά, μάσκες, κλπ) και σε άλλους φορείς πρώτης γραμμής, π.χ. ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν έλλειψη των αγαθών αυτών.
- Να δημιουργηθεί, άμεσα, στην αρχική σελίδα του Δήμου, ειδικό ενημερωτικό πλαίσιο (banner), με ενδεικτικό τίτλο «ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε»… 
- Για τις οφειλές των κατόχων περιπτέρων για καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, να δοθεί η δυνατότητα της εξόφλησής τους με επιμερισμό του οφειλόμενου ποσού σε τρείς δόσεις.
- Να επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου «απαλλαγή από την καταβολή του 40% του συνολικού μισθώματος, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και στην περίπτωση της δημοτικής λαϊκής «Αγίας Μαρίνας» αλλά και των περιφερειακών λαϊκών – αγορών…
- Ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, να παράσχει ιδιαίτερη φροντίδα στους τροφίμους του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, πραγματοποιώντας διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό σε όλους τους ηλικιωμένους.
- Η ΔΕΥΑΙ, εκτός των μέτρων που, ήδη, έχει λάβει και ανακοινώσει, να εξετάσει το ενδεχόμενο για μείωση των τελών ύδρευσης στους δημότες, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους επιχειρήσεων, για τις οποίες απαγορεύτηκε η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις Π.Ν.Π.