Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Απαράδεκτες αλυτρωτικές τάσεις στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας!

Ελληνικά εδάφη συνεχίζει να τα αναφέρει ως… «αλβανικά», αν και από το 2018 είχε δεσμευτεί για την απάλειψή τους
ALBANIKA BIBLIA

• Μια ακόμη απόδειξη ότι η γειτονική Αλβανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές διαθέσεις της απέναντι στην Ελλάδα είναι ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ούτε και σε διμερές επίπεδο.
Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός γιατί ακόμη τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας δεν έχουν απαλείψει όρους που καλλιεργούν τον αλβανικό αλυτρωτισμό, παραχαράσσουν βάναυσα την ιστορία και προκαλούν το ελληνικό κοινό αίσθημα.
Κι αυτό την ώρα που επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην οικογένεια της Ε.Ε., η οποία μάλιστα της ανάβει το «πράσινο φως», υπό ορισμένες προϋποθέσεις που θα αποδεικνύουν διάθεση καλής γειτονίας και συνεννόησης.
Οι προκλήσεις της Κυβέρνησης Ράμα συνεχείς, σε πολλά επίπεδα, ακόμη και σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, χωρίς να διαφαίνεται διάθεση καλής γειτονίας!

Κενό γράμμα!
Τι κι αν από το 2018 επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για απάλειψη από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας της Αλβανίας όρων όπως «αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα» καθώς και απεικονιστικού υλικού (χάρτες, φωτογραφίες κ.λπ.) αντιστοίχου περιεχομένου; Η γειτονική χώρα… σφυρίζει αδιάφορα και δυο χρόνια μετά ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες δεσμεύσεις της αλβανικής πλευράς αποτελούν τελικά κενό γράμμα!

Στην Ευρ. Επιτροπή
Το μείζον αυτό εθνικό θέμα έφερε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι η απάλειψη τέτοιων αναφορών και χαρτών στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας μίας χώρας που πρόσφατα έλαβε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί μόνο βασική προϋπόθεση για την εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας αλλά συμβάλλει στη σωστή εκπαίδευση της νέας γενιάς των Αλβανών σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Υπάρχει Επιτροπή
Όπως τονίζει «ο Έλληνας Ευρωβουλευτής μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας έχει συσταθεί Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2020. Η Επιτροπή συνεδριάζει σύμφωνα με το πνεύμα και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης και εξετάζει μεταξύ άλλων τις θεματικές γεωγραφίας και ιστορίας.
Ήδη από το 2018 επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για απάλειψη από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας της Αλβανίας όρων όπως «αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα» καθώς και απεικονιστικού υλικού (χάρτες, φωτογραφίες κ.λπ.) αντιστοίχου περιεχομένου…».
Και επισημαίνει με έμφαση «ενώ οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν αποφασίστηκε να έχουν εφαρμογή από το Σεπτέμβριο του 2019, αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί από αλβανικής πλευράς ενώ δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στην ενημέρωση για το ζήτημα κάτι το οποίο έχει επανειλημμένως ζητήσει η ελληνική πλευρά. Κάτι που καθιστά πλέον προφανές ότι η αλβανική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να τηρήσει τα υπεσχημένα».
Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;
- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε μία υπό ένταξη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που συνάδουν απόλυτα με την εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας και να απαλείψει απαράδεκτες αλυτρωτικές τάσεις κατά ενός κράτους μέλους από τα σχολικά της βιβλία;