Ενόψει του νέου μέτρου που θα ισχύσει από Δευτέρα…

Αλβανοί στήνουν «φάμπρικα»πλαστών μοριακών τεστ!

Ζητείται λύση και για μεταφορείς / επιχειρηματίες που έχουν συναλλαγές με την Ελλάδα…

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• Λίγες ώρες πριν την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων στις μεθοριακές διαβάσεις Ελλάδος- Αλβανίας και ειδικότερα στην Κακαβιά, ανακύπτουν συνεχώς ζητήματα τα οποία χρήζουν διευκρινήσεων ή και επίλυσης.

Η πρόβλεψη για υποχρεωτική προσκόμιση (από την ερχόμενη Δευτέρα) αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test), προκαλεί μεγάλο προβληματισμό σε εκείνους που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα και «πονοκέφαλο» στις Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές.
Το πρώτο ζήτημα που ανακύπτει είναι με τη δυσκολία να διενεργηθούν αξιόπιστα μοριακά τεστ στην Αλβανία και μάλιστα σε έναν αριθμό που θα κυμαίνεται περί τα 750 σε ημερήσια βάση, όσοι δηλαδή θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα, με τον κορωνοϊό να «καλπάζει» στην Αλβανία, τα ημερήσια τεστ που γίνονται κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600.
Το πρόβλημα που υπάρχει, σπεύδουν ήδη να το αξιοποιήσουν επιτήδειοι οι οποίοι άρχισαν να στήνουν «βιομηχανία πλαστών τεστ» τα οποία θα πωλούνται ακόμη και στα σύνορα. Ήδη προμήνυμα του τι θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες, δόθηκε από τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων εισερχομένων (PLF) στο τέλος του περασμένου μήνα, τα οποία προμήθευαν σε Αλβανούς έναντι αμοιβής πλαστογράφοι.
Εκτός των πλαστών τεστ υπάρχουν ερωτηματικά για την εγκυρότητα και των τεστ που διεξάγονται και θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες από μονάδες υγείας στην Αλβανία, που δεν έχουν τη δυνατότητα αξιόπιστων εξετάσεων για τον κορωνοϊό, κάτι που ισχύει μόνο για το Κρατικό Νοσοκομείο Τιράνων.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα astinomiko.gr, για την «επιχείρηση» πλαστογράφησης ενημερώθηκε ήδη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια επικοινωνιών με ομολόγους του Βαλκανικών χωρών, ενώ ανάλογες πληροφορίες του έχουν διαβιβαστεί και από τα Γιάννενα. Η εντολή που έχει δοθεί στις Αστυνομικές Αρχές είναι να ελέγχονται σχολαστικά όλα τα σχετικά έγγραφα, ενώ για τα αμφιβόλου αξιοπιστίας τεστ, το βάρος μάλλον θα επωμιστούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Από τους ελέγχους του, θα επιβεβαιωθούν οι αναλύσεις των Αλβανικών εργαστηρίων και σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ωστόσο αυτό θα χρειαστεί χρόνο και στο μεσοδιάστημα μπορεί να υπάρξουν ανεπανόρθωτες καταστάσεις.
Το γεγονός ότι από την Κυριακή, όσοι εισέρχονται από την Αλβανία στην Ελλάδα υποχρεωτικά θα τίθενται σε επταήμερη καραντίνα, και παράλληλα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το πλαφόν της εισόδου 750 ατόμων την ημέρα, έχει προκαλέσει μεγάλη κίνηση στο ρεύμα εξόδου προς Ελλάδα στην Κακαβιά και χθες σχηματίστηκε ουρά που έφτανε τα 10 χλμ.

Πρόβλημα στις μεταφορές
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει αφορά όσους εκτελούν μεταφορικό έργο από και προς την Ελλάδα και όσους έχουν επιχειρήσεις στη γειτονική Αλβανία.
Οι δύο αυτές κατηγορίες πολιτών μετακινούνται τακτικά και είναι πολύ δύσκολο να έχουν συνεχώς στην κατοχή τους τεστ κορωνοϊού μέχρι και 72 ωρών και μάλιστα από εργαστήριο της Αλβανίας. Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί εάν συμπεριλαμβάνονται στο πλαφόν των 750 ατόμων καθημερινά. Ως λύση προβάλλεται για τους επαγγελματίες μεταφορείς από την Αλβανία, αλλά και όσους Έλληνες μετακινούνται για τον ίδιο λόγο προς Αλβανία, να ισχύουν τα τεστ που υποβάλλονται από τον ΕΟΔΥ επί Ελληνικού εδάφους και αυτά να επαναλαμβάνονται σε κάθε είσοδο – έξοδο. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, έχει και σοβαρές προεκτάσεις ειδικά για την Ήπειρο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μηδενιστούν οι εξαγωγές προς Αλβανία και κλάδοι όπως η χοιροτροφία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γειτονική χώρα θα καταρρεύσει.

Νέο άλμα κρουσμάτων
Νέο άλμα κατέγραψαν χθες τα κρούσματα στην Αλβανία καθώς ανακοινώθηκαν άλλα 154, ενώ καταγράφηκαν και πέντε ακόμη νεκροί, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 213.