Μετά και τα χθεσινά επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού (339 πανελλαδικά)…

Στην «επικίνδυνη ζώνη» για νέα μέτρα μπαίνουν τα Γιάννενα

«Πηγές» κινδύνου οι συναθροίσεις και οι φιλοξενούμενοι στην «Αγ. Ελένη»

• Αυστηρό μήνυμα Περιφερειάρχη προς Ύπατη Αρμοστεία - ΜΚΟ

AGIA ELENH KTHRIO PROSFYGES

Στην «επικίνδυνη ζώνη» για λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων μπαίνει σταδιακά ο νομός Ιωαννίνων, ο οποίος σε καθημερινή σχεδόν βάση καταγράφει νέα κρούσματα, τα οποία χθες έφτασαν τα επτά, τέσσερα εκ των οποίων προέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες από την Παιδόπολη της Αγίας Ελένης στην οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.
Ένα ακόμη κρούσμα καταγράφηκε στην Πρέβεζα, ενώ σε επίπεδο χώρας και πάλι ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 300, καθώς επιβεβαιώθηκαν 339 με την Αττική και ιδιαίτερα στην Αθήνα για την οποία χθες το απόγευμα ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα.
Στο νομό Ιωαννίνων τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από δύο βασικούς παράγοντες: Από την αδιαφορία ή αμέλεια εφαρμογής μέτρων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε προσωπικές επαφές και από τη δομή της Αγίας Ελένης.
Δυστυχώς παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αρκετοί εξακολουθούν να είναι απρόσεκτοι είτε συμμετέχοντας σε γάμους, είτε προερχόμενοι από διακοπές, μεταδίδοντας και κάποιοι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό. Μια σημαντική μερίδα πολιτών εξακολουθεί να μη χρησιμοποιεί μάσκα και είναι εντυπωσιακό ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα σε επίπεδο χώρας, αλλά και στην Ήπειρο. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και ο μικρός αριθμός βεβαιώσεων παραβάσεων για μη χρήση μάσκας από την Αστυνομία, καθώς και την Πέμπτη σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σε όλη την Ήπειρο καταγράφηκαν μόλις 10 παραβάσεις! Μειωμένος είναι ο αριθμός των παραβάσεων και σε όλη την Ελλάδα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αττική, στην οποία ενώ «σπάνε» καθημερινά το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ, την Πέμπτη καταγράφηκαν μόνο εννέα (!) παραβάσεις.
Στα κρούσματα που εντοπίζονται στην Ήπειρο φαίνεται ότι ακόμη είναι δυνατή η ιχνηλάτηση, η οποία όμως κατά κύριο λόγο γίνεται από τις τοπικές υπηρεσίες. Χθες υπήρξε και το πρώτο «πρόβλημα» σε σχολείο της πόλης των Ιωαννίνων. Εκπαιδευτικός, της οποίας συγγενικό της πρόσωπο είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τέθηκε σε καραντίνα 14 ημερών για προληπτικούς λόγους. Οι μαθητές στο τμήμα που δίδασκε η εν λόγω εκπαιδευτικός δεν πήγαν χθες για μάθημα και σύμφωνα με «πηγές» της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το κενό θα καλυφθεί από τη Δευτέρα.
Τι (δεν) γίνεται  στην Αγ. Ελένη;
Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει όμως στην Αγία Ελένη, όπου τα τέσσερα νέα κρούσματα, θέτουν σε συναγερμό τις τοπικές αρχές, αν και σε αυτή τον απόλυτο έλεγχο έχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε φιλολογία για άτομα από το προσωπικό που ενώ έπρεπε, δεν ήταν ή δεν τήρησαν την καραντίνα, για άλλα «ύποπτα κρούσματα» που στέλνονται χωρίς προφυλάξεις στα νοσοκομεία κ.α., τα οποία βεβαίως δεν γνωρίζει κανείς αν έχουν βάση. Το ότι κάτι δεν πάει καλά, επιβεβαιώθηκε χθες από δήλωση τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, ο οποίος κάλεσε τόσο την Ύπατη Αρμοστεία, όσο και τις ΜΚΟ να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Παιδόπολη «Αγία Ελένη», αλλά και με τους τέσσερις ασυνόδευτους ανήλικους (δύο εκ των οποίων διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό) που βρέθηκαν στην Ηγουμενίτσα. «Τους καλώ να σέβονται τη δουλειά που κάνουν, αλλά και να σέβονται και όλους εμάς που νοιαζόμαστε για όλους και όχι μόνο για τους μετανάστες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει ότι δεν προχωρήσουν στις άμεσες ενέργειες που πρέπει, θα προχωρήσει σε καταγγελία.
Τα χθεσινά κρούσματα
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 339 νέα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 40 είναι «εισαγόμενα».
Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
• 164 σε Αττική
• 17 σε Λάρισα
• 13 σε Λέσβο
• 12 σε Θεσσαλονίκη
• 11 σε Τρίκαλα
• 9 σε Κοζάνη
• 7 σε Ιωάννινα, Σάμο
• 4 σε Ημαθία, Πιερία
• 3 σε Καστοριά, Κόρινθο, Ρόδο, Χαλκιδική
• 2 σε Αχαΐα, Έβρο, Ηράκλειο, Καβάλα, Κιλκίς,Μαγνησία,
• 1 σε Γρεβενά, Εύβοια, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φλώρινα
• 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Στο μεταξύ οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 71 .