Ο ΕΟΔΥ… χρέωσε στα Γιάννενα διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων;

- 12 ή 6 είναι τελικά αυτά του Σαββάτου;

• Στη χθεσινή λίστα εμφανίζεται μόλις 1 στα Γιάννενα και 2 στην Πρέβεζα, από τα 170 πανελλαδικά

KORONOIOS TEST 4

• Ανησυχία και προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο γενικά στη χώρα, όσο και σε τοπικό επίπεδο, επικρατεί τις τελευταίες μέρες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, των θανάτων, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών. Το Σαββατοκύριακο ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε σε 410 (240 το Σάββατο και 170 χθες), ενώ 11 συνάνθρωποί μας (7+4) έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.
Αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων και στην Ήπειρο, με τα Γιάννενα να βρίσκονται στο επίκεντρο, λόγω των μολύνσεων που καταγράφονται στη δομή προσφύγων «Αγ. Ελένη» και το αλαλούμ που φαίνεται πως επικρατεί στην διαχείριση της κατάστασης από τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αλαλούμ με τα κρούσματα!
Χαρακτηριστική περίπτωση το αλαλούμ που επικρατεί με τον αριθμό κρουσμάτων, καθώς το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων τα έξι αφορούσαν γνωστή συρροή (σ.σ. την δομή προσφύγων «Αγ. Ελένη»), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το epiruspost.gr ο συνολικός αριθμός είναι 6, υποστηρίζοντας ότι έγινε διπλή καταγραφή από την δομή φιλοξενίας.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο ΕΟΔΥ, δεν έγινε καμία διευκρίνιση: ούτε επιβεβαίωση, ούτε διάψευση!
Στη χθεσινή λίστα των 170 κρουσμάτων, στην Π.Ε. Ιωαννίνων έχει «χρεωθεί» 1 κρούσμα και 2 στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Όσον αφορά τα ανήλικα προσφυγόπουλα που εντοπίστηκαν να τριγυρίζουν μόνα τους στην Ηγουμενίτσα - τα δυο είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό - και φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο καραντίνας, τελικά με παρέμβαση Εισαγγελέα μεταφέρθηκαν στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε και το τρίτο από τα τέσσερα αδέλφια. Και σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε κάποια μέριμνα σε κεντρικό επίπεδο όπως θα έπρεπε, μιας και την όλη διαχείριση έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Αθήνα, παραγκωνίζοντας στην ουσία τους τοπικούς φορείς.

15.142 κρούσματα!
Από τα χθεσινά 170 κρούσματα, τα 15 ήταν εισαγόμενα, ενώ για μια ακόμη ημέρα η Αττική χτύπησε «κόκκινο» με 89, γι’ αυτό και από σήμερα τίθενται σε ισχύ πρόσθετα έκτακτα μέτρα με στόχο την συγκράτηση της περαιτέρω διασποράς του ιού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 15.142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, ενώ 2.591 (17,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.348 (41,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 78 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με την διάμεση ηλικία τους να είναι τα 68 έτη. Παράλληλα, 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, με τους 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους το τελευταίο 24ωρο ο συνολικός αριθσμός από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 338.

Καμπανάκι!
Στο μεταξύ, δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό απευθύνει, μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6, η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, περιγράφοντας μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορωνοϊό. «Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξηγεί.
Και συνεχίζει: «Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ' ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε».

7 παραβάσεις
Όσον αφορά τις παραβάσεις για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης, στην Ήπειρο η ΕΛ.ΑΣ. το Σάββατο βεβαίωσε 7, επιβάλλοντας ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.