Για πρώτη φορά δε θα γίνουν παρελάσεις στην Ήπειρο

Σε συνθήκες πανδημίας οι φετινοί εορτασμοί για την Επέτειο του ΟΧΙ!

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Tο πνεύμα του 1940 μπορεί και σήμερα να μας φωτίσει το δρόμο…

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων σήμερα στα Γιάννενα

HROO MPIZANOMAXON PLATEIA

• Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, τιμάται σήμερα σε όλη την Ήπειρο η 80η Επέτειος του ΟΧΙ που σύσσωμος ο ελληνικός λαός είπε τον Οκτώβριο του 1940 στη φασιστική Ιταλία, γράφοντας στη συνέχεια λαμπρές σελίδες ιστορίας στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο.
Σε μηνύματά τους για την 28η Οκτωβρίου οι Αρχές του τόπου επισημαίνουν ιδιαίτερα την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές πολλαπλές προκλήσεις, με τον Γιαννιώτη Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να κάνει λόγο για υπευθυνότητα έναντι της πανδημίας και αποφασιστικότητα έναντι της τουρκικής απειλής.
Οι σημερινές επετειακές εκδηλώσεις δεν περιλαμβάνουν τα συνήθεις παρελάσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Τόσο στα Γιάννενα όσο και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ηπείρου θα γίνουν μόνο υπαίθριες επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων.

Ο Κώστας Τασούλας
«Η Επέτειος που το Έθνος μας γιορτάζει σύσσωμο είναι επέτειος εθνικής ελευθερίας των Ελλήνων, εθνικής υπερηφάνειας και θυσίας για την πατρίδα. Γιατί αν νιώθουμε υπερηφάνεια για την πατρίδα μας, η θυσία μας γι’ αυτήν είναι η μετουσίωση της υπερηφάνειας σε πράξη. Να γιατί η ανώτερη, ιερότερη μορφή κάθε θεωρίας είναι η πράξη. Να γιατί το έπος του 1940 είναι πράξη ελευθερίας πάνω από όλα».
Τα παραπάνω τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου και προσθέτει με έμφαση: «Σε καιρούς που κάθε ανελεύθερη αντίληψη της ζωής, με ποικίλους μετασχηματισμούς αλλά και με την αυτή τρομοκρατική και ολοκληρωτική πεποίθηση, απειλεί τον κόσμο οπουδήποτε γης, εμείς που αντιταχθήκαμε στον πρωτογενή φασισμό έχουμε χρέος να αγρυπνούμε και να αντιστεκόμαστε ενεργά, δυναμικά και θαρραλέα σε οποιαδήποτε μορφή μισαλλοδοξίας και απολυταρχισμού που απειλεί να μονοπωλήσει τη ζωή, να φαρμακώσει τον πολιτισμό και να κάνει μονοδιάστατο τον άνθρωπο».
Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «το ίδιο πνεύμα του 1940 μπορεί και σήμερα να μας φωτίσει το δρόμο που οδηγεί στο ξεπέρασμα των όχι ασήμαντων προκλήσεων των καιρών. Υπευθυνότητα έναντι της πανδημίας, αποφασιστικότητα έναντι της τουρκικής απειλής και αυτοπεποίθηση για την ικανότητά μας να παρακάμψουμε κάθε εμπόδιο και να χαράξουμε πορεία προκοπής και ειρήνης».

Άλλα μηνύματα
- «Οι αγώνες των προγόνων μας αποτελούν για όλους εμάς φωτεινό παράδειγμα στις δύσκολες στιγμές, στις μεγάλες αποφάσεις, στα μεγάλα ΟΧΙ», επισημαίνει στο δικό της επετειακό μήνυμα η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα. Όπως σημειώνει, «η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες προκλήσεις της Τουρκίας. Στις μεγάλες μάχες το έθνος μας ήταν και είναι πάντα ενωμένο. Αυτή η ενότητα του Ελληνισμού δίνει και τώρα τις πιο ηχηρές απαντήσεις σε κάθε επίδοξο επιβολέα». Και η κ. Κεφάλα καταλήγει τονίζοντας πως «όσα εμπόδια κι αν εμφανίζονται στην πορεία μας για μια καλύτερη Ελλάδα, ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν. Προχωράμε αποφασιστικά. Ποτέ όμως δεν ξεχνάμε τη λεβεντιά της Ελληνικής ψυχής».
- Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σημειώνει: «Φέτος ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και χωρίς τις εκδηλώσεις που συνόδευαν αυτή την ξεχωριστή μέρα για τον Ελληνισμό. Γίνεται υπό το βάρος της πανδημίας και των ειδικών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται και στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό δεν μειώνει το μήνυμα που έρχεται από το Έπος του 1940, από την θυσία όσων έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρήνης. Από τον αγώνα όσων πολέμησαν τον φασισμό και το ναζισμό στα βουνά της Ηπείρου, της Αλβανίας και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Δεν μειώνει σε τίποτα την αντίσταση ενός ολόκληρου λαού, άξια θαυμασμού στους αιώνες».
- Σε επετειακό μήνυμά της η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το μήνυμα της αντίστασης και του αγωνιστικού φρονήματος των προγόνων μας αποτελεί βαριά κληρονομιά για εμάς τους νεότερους που πλέον έχουμε την ευθύνη να αγωνιζόμαστε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς όμως να ξεχνάμε πως μόνο ενωμένοι σαν μια γροθιά μπορούμε να το επιτύχουμε. Μένοντας ενωμένοι και αναλογιζόμενοι πως προέχει το γενικό από το ατομικό συμφέρον, ας αγωνιστούμε για τη μείωση της διασποράς του ιού στην περιοχή μας. Ας μεταδώσουμε για ακόμη μια φορά από τα βουνά της Πίνδου την ελπίδα και το μήνυμα της ελευθερίας».
-Τέλος, ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχοντας ως οδηγό το γενναίο παράδειγμα και το πάθος των προγόνων μας για αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφαλώς για τις θεμελιώδεις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, καλούμαστε να διατηρήσουμε υψηλό το φρόνημα, τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας και ν’ αγωνιστούμε ενωμένοι για ένα καλύτερο αύριο».

Λιτές εκδηλώσεις
- Λιτές θα είναι φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στα Γιάννενα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, σήμερα, Τετάρτη, ώρα 8 π.μ. θα γίνει έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων (11 π.μ.) και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Δεν πρόκειται να παραστεί εκπρόσωπος από την Κυβέρνηση.
- Λόγω των εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, οι σημερινές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Ηγουμενίτσα, θα είναι περιορισμένες. Έτσι, στις 11 π.μ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της πόλης
- Στην Πρέβεζα θα τελεστεί στις 11:30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Πόλης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στις 12 μ. η Φιλαρμονική Πρέβεζας «Ορφεύς» θα παιανίσει εμβατήρια στους δρόμους της.
- Οι καθιερωμένες παρελάσεις δεν θα διεξαχθούν ούτε στην Άρτα και τη Φιλιππιάδα. Και στις δύο πόλεις θα γίνουν σήμερα επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων.

Στους Βουλιαράτες…
Επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει σήμερα και στους Βουλιαράτες Β. Ηπείρου. Ένα βίντεο από το στρατιωτικό Νεκροταφείο Ηρώων της περιοχής παρουσιάζει η ομάδα Up Stories, η οποία ταξίδεψε μέχρι εκεί με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι στους Βουλιαράτες αναπαύονται οι Ήρωες του 1940 που έπεσαν στο μέτωπο, αλλά και ο Κωνσταντίνος Κατσίφας που έπεσε νεκρός πριν από δύο χρόνια ακριβώς από τα πυρά της Αλβανικής Αστυνομίας υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους το σύμβολο και την ιστορία της πατρίδας μας, όπως αναφέρει το «himara.gr».