«Πράσινο φως» από το Δημοτ. Συμβούλιο για αναπροσαρμογές

Λιγότερα τέλη στις επιχειρήσεις και μία… έξτρα μείωση για τα Γιάννενα!

Πώς διαμορφώνονται οι χρεώσεις

• «Δεν είναι αυτό που θέλαμε αλλά αποτελούν ένα βήμα», ανέφερε ο Μ. Ελισάφ

• «Βολές» και κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

GIANNENA KASTRO SPITIA

• Προς τη θετική κατεύθυνση είναι οι μειώσεις τελών τις οποίες αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων εγκρίνοντας στην τελευταία του συνεδρίαση τη σχετική πρόταση που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή.
Οι μειώσεις είναι οριζόντιες για τις τοπικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, όπως εξάλλου είχε προαναγγελθεί από τον Δήμο στα μέσα Νοεμβρίου, με τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανακούφισής τους. Παράλληλα, για πρώτη φορά από το 2015 γίνεται μία μικρή μείωση τελών για τα νοικοκυριά στην πόλη των Ιωαννίνων.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, πάντως, δεν έλειψε η κριτική, με τους περισσότερους εισηγητές των παρατάξεων να κρίνουν ως ανεπαρκείς τις αναπροσαρμογές.

Πώς διαμορφώνονται…
Στα 1,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 1,75 ευρώ μειώνονται τα δημοτικά τέλη στα Γιάννενα για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες και βοηθητικοί χώροι. Σε Μάρμαρα, Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο τα τέλη είναι 1,20 ευρώ το τετραγωνικό, στην Ανατολή, την Κατσικά, το Κουτσελιό και το Πέραμα 0,75 ευρώ, στη Μπάφρα 0,38 ευρώ, στο Μπιζάνι και το Νησί 0,65 ευρώ και σε Ανατολική και Κράψη τα τέλη είναι 0,41 ευρώ το τετραγωνικό.
Για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς το ενιαίο τέλος σε όλο τον Δήμο καθορίζεται στα 1,40 ευρώ το τετραγωνικό. Τέλος, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως καταστήματα, και επαγγελματικοί χώροι τα τέλη καθορίζονται ως εξής: Γιάννενα 3,50 ευρώ το τετραγωνικό, Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο 3,20 ευρώ, Ανατολή, Πεδινή, Κατσικά, Κουτσελιό και Πέραμα 1,20 ευρώ, Νησί 0,90 ευρώ, λοιπές κοινότητες Μπιζανίου 0,75 ευρώ, Μπάφρα, Ανατολική, Κράψη 0,40 ευρώ.
Στο μεταξύ, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διευρύνονται οι μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τα άτομα με αναπηρία 67%, και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, για τους μεταμοσχευμένους, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κλπ..

Η Δημοτική Αρχή
Για εξορθολογισμό των τελών σε όλη την έκταση του Δήμου και μείωσή τους στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, τονίζοντας πως με τις αλλαγές αυτές ο Δήμος επιστρέφει στους πολίτες συνολικό ποσό 1,3 εκατ. ευρώ. «Τους στόχους αυτούς, τους υπηρετούμε με συνέπεια», υπογράμμισε ο κ. Βάββας κάνοντας ειδική μνεία στη σειρά μέτρων που έλαβε ο Δήμος για την στήριξη των επιχειρήσεων από την πανδημία.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της χωρίς ίχνος λαϊκισμού. Όπως είπε, «μέριμνά μας είναι να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, η οποία δεν τελείωσε. Οι μειώσεις μπορεί να μην είναι αυτές που θέλαμε, όμως αποτελούν ένα βήμα ανακούφισης και ένα βήμα εξορθολογισμού».

«Βολές» αντιπολίτευσης
Για αιφνιδιασμό και απαξίωση του σώματος, για μια ακόμη φορά, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη. Όπως εξήγησε, δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να μελετήσει και να συγκροτήσει μία ολοκληρωμένη πρόταση επί του θέματος. Πάντως η παράταξή του έδωσε θετική ψήφο. Στο ίδιο μήκος ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Θωμάς Γιωτίτσας έκανε λόγο για «επικοινωνιακή απάτη και πολιτική εξαπάτηση», αμφισβητώντας τόσο την ανταποδοτικότητα της μείωσης, όσο και το πώς τεκμηριώνει η Δημοτική Αρχή ποιες επιχειρήσεις πλήττονται. Ταυτόχρονα, ανέπτυξε την πρόταση της «Ενότητας Πολιτών» που αφορούσε στην οριζόντια γενναία μείωση των δημοτικών τελών για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς την υποχρέωση αιτήσεων.
Από πλευράς της παράταξης «Ιωάννινα_2023» ο εισηγητής Βασίλης Κοσμάς σημείωσε ότι το κόστος των μέτρων ανακούφισης των πληττόμενων από την πανδημία καλύφθηκε από τα έσοδα που διασφαλίζει ο Δήμος μέσω των αδήλωτων τετραγωνικών σε όλη την έκτασή του, ενώ ζήτησε να αξιοποιηθεί το αποθεματικό των ανταποδοτικών τελών υπέρ των πολιτών.
Για ανεπαίσθητες μειώσεις στα τέλη που καλούνται να καταβάλλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μίλησε ο εισηγητής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Βλάσης Παπαχρήστος, ενώ η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή ότι «βαφτίζει κοινωνικό τιμολόγιο μια δαπάνη που δεν ξεπερνά το 0,21% του συνολικού προϋπολογισμού των ανταποδοτικών τη στιγμή που μόνο οι άνεργοι του Δήμου ξεπερνούν το 20% του πληθυσμού».
Σε άλλο μήκος κύματος ο Άρης Μπαρτζώκας, έκανε λόγο για ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, σε μια δύσκολη περίοδο που οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι πλέον εμφανείς, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της παράταξής του για τον καθορισμό ζωνών, ώστε οι τιμές στα τέλη να προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων ανταποδοτικότητας και όχι μόνο με την παλιά ταξινόμηση των Δημοτικών Ενοτήτων.