Κινητοποίηση σήμερα και στα Γιάννενα για το σ/ν Κεραμέως

Βάσεις, «αιώνιοι φοιτητές», φύλαξη ΑΕΙ θέματα που… καίνε στα Πανεπιστήμια!

- Αποκαλύψεις Αγγ. Συρίγου για «φοιτητές» που σπουδάζουν σε ΑΕΙ επί... 26 ολόκληρα χρόνια (!)

- Τι ισχύει για το Πανεπ. Ιωαννίνων - Επίθεση κατά κυβέρνησης από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ...

PANEPISTHMIO TAMPELES1

Αναβρασμό έχει προκαλέσει στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο επιχειρείται αφενός να μπει ένα στοιχειώδες κριτήριο για την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ, αυτό της ελάχιστης βαθμολογικής βάσης και αφετέρου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και η δημόσια περιουσία.
Πολύ... καπνό σηκώνει εξάλλου και το θέμα των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», στους οποίους επιχειρεί να βάλει φρένο το υπουργείο, συναντά όμως κι εδώ αντιδράσεις εκ μέρους των Πανεπιστημίων. Χθες πάντως, ο αρμόδιος Υφυπουργός Άγγελος Συρίγος αποκάλυψε ότι σε συγκεκριμένο ΑΕΙ της χώρας υπάρχουν δεκάδες φοιτητές οι οποίοι κοντεύουν να κλείσουν... 30ετία! Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου!
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, μία εκ των οποίων θα γίνει ώρα 5.30 μ.μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, με φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής. Κατά του σ/ν καταφέρεται και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Σπουδές... δεκαετιών!
Μία από τις πληγές» των ΑΕΙ που επιχειρεί να θεραπεύσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές». Κι εδώ η Πανεπιστημιακή Κοινότητα αντιδρά, όμως χθες ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος έκανε αποκαλύψεις που θέτουν το θέμα στην πραγματική του βάση!
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» o κ. Συρίγος τόνισε τα εξής: «Έχω μπροστά μου στοιχεία τμήματος πενταετούς φοίτησης με υψηλή βάση εισόδου. Από το πρώτο έως το δέκατο εξάμηνο είναι 1.137 εγγεγραμμένοι φοιτητές. Μετά το δωδέκατο εξάμηνο, είναι 1.178. Από εκεί και έπειτα, στο δέκατο έτος σπουδών υπάρχουν 65 εγγεγραμμένοι φοιτητές, στο 15ο έτος 33 φοιτητές, στο 20ο έτος 25 φοιτητές, στο 25ο έτος 40 φοιτητές, ενώ στο 26ο έτος είναι 47 οι εγγεγραμμένοι. Τα λέω αυτά για να καταλάβουμε τι εννοούμε όταν λέμε αιώνιοι, λιμνάζοντες φοιτητές».
Όπως τόνισε, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει για τους «αιώνιους φοιτητές» πλήρη ή μερική φοίτηση, δηλαδή «όσοι εργάζονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρούς λόγους, υγείας ή οτιδήποτε, μπορούν είτε να είναι μερικής φοιτήσεως, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα και διακοπής φοιτήσεως και επανεγγραφής τους στη συνέχεια». Μάλιστα, όπως, συμπλήρωσε ο Υφυπουργός, με τη διακοπή φοίτησης και την επανεγγραφή, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε διπλάσιο χρόνο, δηλαδή μέχρι 12 χρόνια. «Το νομοσχέδιο δεν έχει πρόθεση να κόψει κάποιον άνθρωπο που προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθεί και στη φοίτηση του και στην ανάγκη για βιοπορισμό. Αλλά δεν μπορούμε να το τραβάμε αυτό», υπογράμμισε.

Περί αστυνόμευσης...
Αναφορά έκανε ο κ. Συρίγος και στο «καυτό» ζήτημα της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, πρόταση που έχει απορρίψει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όπως είπε, «επί 45 χρόνια η πολιτεία δεν μπόρεσε να εξαλείψει το πρόβλημα. Τώρα ακολουθούμε το ύστατο μέσο. Σε γενικές γραμμές τα πανεπιστήμιά μας έχουν υψηλό επίπεδο παιδείας και υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας. Το πρόβλημα υπάρχει σε συγκεκριμένα κεντρικά Πανεπιστήμια που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Γι’ αυτό γίνονται στόχος ορισμένων ομάδων που πιστεύουν ότι θα αλιεύουν από εκεί οπαδούς».
Πρόσθεσε δε πως «παρά το ότι η Αστυνομία έχει δικαίωμα παρεμβάσεως μέσα στα πανεπιστήμια λόγω τελέσεως αξιόποινων πράξεων, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα. Το είδαμε με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός, αστυνομία δεν θα υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά σε συγκεκριμένα ιδρύματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

«Αιώνιοι» στα Γιάννενα!
Όσον αφορά στο ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών», αυτό είναι υπαρκτό και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, oι εγγεγραμμένοι φοιτητές του οποίου ξεπερνούν σήμερα τις 20.000. Πόσοι όμως απ’ αυτούς σπουδάζουν πραγματικά, πόσοι παίρνουν πτυχίο στην ώρα τους και πόσοι χρειάζονται διπλάσιο ή και τριπλάσιο χρόνο σπουδών για να αποφοιτήσουν; Αυτά είναι ποσοστά που μόνο η Σύγκλητος γνωρίζει, η οποία δήλωσε πρόσφατα αντίθετη στη διαγραφή «αιώνιων φοιτητών»!
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, σε αρκετά τμήματα του ιδρύματος, όπως το Μαθηματικό, το Φυσικό και το Φιλολογικό το ποσοστό των φοιτητών που δεν φτάνουν ποτέ να πάρουν πτυχίο είναι υψηλό και θα πρέπει αυτό να προβληματίσει την τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Φυσικά, δεν λείπουν κι εκείνοι που... θυμούνται ότι είναι φοιτητές, όταν επανέρχεται στην επικαιρότητα η πρόθεση διαγραφής τους!

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας «θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή διαδικασία, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που θα δουν τα Πανεπιστήμιά τους να κλείνουν, στερώντας τη δυνατότητα φοίτησης των παιδιών κοντά στο σπίτι τους, όπως και κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου», εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, δηλώνει πως συντάσσεται με την άποψη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου της Κυβέρνησης με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. «Θεωρούμε ότι οι φορείς της περιοχής, που στήριξαν την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι αναγκαίο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να έχουν ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

...Και λοιποί φορείς
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, η οποία σημειώνει πως η κυβέρνηση «προωθεί ένα νομοσχέδιο στην Παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, «σπρώχνει» τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια».
Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στηλιτεύει και την απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Τονίζει δε πως θα στηρίξει το σημερινό συλλαλητήριο στα Γιάννενα και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» σε αυτό.
• Θέση για τα όσα γίνονται στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης παίρνει και η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως το σ/ν Κεραμέως «βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που θέλουν να σπουδάσουν, εισάγει την αστυνόμευση μέσα στα Πανεπιστήμια με ειδικό σώμα αστυνομικών που θα στοιχίσει 30 εκ.»! Με την ευκαιρία, η Ένωση εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση και για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας, κατηγορώντας την ότι «τα ανοίγει χωρίς όλους εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να περιοριστούν οι κίνδυνοι μετάδοσης της πανδημίας».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ