Μετά την έξαρση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα...

Άρτα – Θεσπρωτία στο «κόκκινο» στον... προθάλαμο η άλλη Ήπειρος!

Συνεχίζεται το lockdown στη Ζίτσα

• Η Κακαβιά ανοιχτή από 7 π.μ. – 7 μ.μ. και μόνο για 400 άτομα

EODY KLIMAKIO ELEGXOS KAKBIA2

 Σε καθεστώς αυστηρού lockdown μπαίνει από σήμερα- και μέχρι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου - η Θεσπρωτία και ο Δήμος Αρταίων, μετά την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που συνέβη την τελευταία εβδομάδα!

Παράλληλα αυστηροποιούνται ακόμη πιο πολύ τα μέτρα στις πύλες εισόδου Κακαβιάς και Ευζώνων, καθώς διαπιστώνεται πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στις γειτονικές χώρες.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά δεν περιλαμβάνουν τις Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρέβεζας, ωστόσο και αυτές βρίσκονται στον... προθάλαμο αυστηρού lockdown καθώς συνεχίζουν να εμφανίζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 1.790 κρούσματα εκ των οποίων τα 40 προέρχονται από την Ήπειρο. Τα περισσότερα καταγράφηκαν στη Θεσπρωτία 17, ενώ από τα Γιάννενα είναι τα 16. Η Άρτα είχε 11 και η Πρέβεζα 6.
Ο Υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στη Θεσπρωτία είπε ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση διαπιστώνεται στο Δήμο Ηγουμενίτσας – στον οποίο όπως ανέφερε τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα- ενώ αυξητική τάση διαπιστώνεται και στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών, η οποία αποδίδεται στη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει.
Για το Δήμο Αρταίων ο Υφυπουργός απέδωσε την ένταξή του στο «κόκκινο» στη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς από 6 κρούσματα στις 18 Φεβρουαρίου χθες ανέβηκαν στα 64.
Τα Γιάννενα προς το παρόν απέφυγαν το «κόκκινο» και σε ένα βαθμό ρόλο έπαιξε η αποκατάσταση των στατιστικών όσον αφορά τα «εισερχόμενα» κρούσματα και νοσηλείες, που πλέον δεν λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας σε τοπικό επίπεδο. Στο κόκκινο παραμένει όμως ο Δήμος Ζίτσας.
Η στατιστική του ΕΟΔΥ, αποδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Στα Γιάννενα ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 13,86. Ωστόσο έχουν το καλύτερο ποσοστό ανά 100.000 κατοίκων 9,53.
Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Θεσπρωτία, έχοντας ναι μεν μ.ο. 9.29 κρούσματα, όμως το ποσοστό ανά 100.000 κατοίκους έχει ανέβει στα 39 (!) κρούσματα. Ο μέσος όρος της Άρτας είναι 6,71 κρούσματα, με την αναλογία ανά 100.000 κατοίκων να είναι στο 16,21.
Τέλος η Πρέβεζα έχει το μικρότερο μέσο όρο (3,57), όπως ανά 100.000 κατοίκους τα κρούσματα είναι 10,44! Η κατάσταση και σε αυτό το νομό βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, καθώς φαίνεται αρκετά από όσα έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες ημέρες προέρχονται από διασπορά και όχι από κάποια συγκεκριμένη εστία.
Να σημειωθεί ότι στο «κόκκινο» έχει μπει από σήμερα και η Λευκάδα.
Περιορισμοί στην Κακαβιά
Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνουν και τις δύο βασικές πύλες εξόδου στη χώρα μας, την Κακαβιά και τους Ευζώνους. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα περιορίζεται το ωράριο εισόδου εξόδου κατά τέσσερις ώρες, ήτοι θα επιτρέπεται η διέλευση από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.. Μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να εισέρχονται στη χώρα μας, από 700 σε 400 άτομα, ενώ θα υποβάλλονται υποχρεωτικά πλέον σε rapid test και οι επαγγελματίες οδηγοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα περνούσαν χωρίς έλεγχο. Επίσης όσοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών (αντί 7 που ήταν μέχρι σήμερα). Ταυτόχρονα εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση όσων εισέρχονται να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ και να συμπληρώνουν την προβλεπόμενη φόρμα εισόδου. Τέλος όπως είπε ο Υφυπουργός, σε όσους εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα επιπτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη την Κακαβιά, επισκέφθηκαν για να έχουν άμεση γνώση των διαδικασιών που εφαρμόζονται ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευθυμίου. Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αλβανία εξακολουθεί να είναι πολύ επιβαρυμένη καθώς η τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 986 νέα κρούσματα και 21 νεκρούς.
«Καμπάνα» σε καφετέρια
Νέα «καμπάνα» σε καφετέρια που λειτουργούσε χωρίς να τηρεί τα μέτρα, έπεσε στην Πρέβεζα. Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της και από 300 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στους τέσσερις πελάτες της.
Κατά τα άλλα, την Πέμπτη βεβαιώθηκαν 65 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις σε όλη την Ήπειρο, εκ των οποίων οι 33 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, οι 13 στην Άρτα, οι 11 στη Θεσπρωτία και οι 8 στην Πρέβεζα.
Επίσης 18 παραβάσεις βεβαιώθηκαν για μη χρήση μάσκας, (10 σε Άρτα, 4 σε Ιωάννινα, 4 σε Πρέβεζα).
Η χθεσινή εικόνα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.790 κρούσματα, 371 διασωληνωμένους, 29 νέους θανάτους. Τα περισσότερα καταγράφηκαν κατά σειρά: Αττική 790, Θεσσαλονίκη 150, Αχαΐα 122, Λάρισα 56, Φθιώτιδα 54, Ηράκλειο 45.