Ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες άλλα 35 νέα κρούσματα κορωνοϊού...

Ηχηρή «καμπάνα» για την πανδημία και από τα λύματα των Ιωαννίνων

Θετικά σήματα ανιχνεύτηκαν σε πολλά σημεία της πόλης, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της περιόδου του Πάσχα…

BIOLOGIKOS KAT

l Ηχηρές «καμπάνες» χτύπησαν και χθες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 35 στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στην οποία το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει για πολύ καιρό επιβαρυμένο, όπως επιβεβαιώνεται και από την τελευταία ανάλυση των ακαθάρτων υδάτων του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Αυτά οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια απ’ όλους, ειδικά από τους νεότερους, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση.
Την ερχόμενη εβδομάδα ίσως έχουμε μια σαφή ένδειξη για το προς τα που κινούμαστε, καθώς θα αρχίσει να αποτυπώνεται η εξέλιξη της πανδημίας από την κινητικότητα την περίοδο του Πάσχα. Χθες η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για το Πάσχα (σε πανελλαδικό επίπεδο), «αλλά- όπως πρόσθεσε- έχουμε κάποιες ενδείξεις για αυξήσεις σε τοπικό επίπεδο». Επεσήμανε ωστόσο το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα πλέον αφορούν τις ηλικίες 18-60 ετών.
Όπως προαναφέρθηκε εκτός από τους αριθμούς του ΕΟΔΥ, το επιδημιολογικό φορτίο στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων- επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία αποτελέσματα των αναλύσεων στα ακάθαρτα ύδατα, που διενεργούνται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ΔΕΥΑΙ.
Θετικά σήματα στα λύματα
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από τις δειγματοληψίες που έγιναν στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε 13 σημεία της πόλης, εντοπίστηκαν πολλά θετικά σήματα στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού (όλες τις ημέρες), στις δομές προσφύγων Κατσικά και Αγία Ελένη, στην περιοχή του Άλσους και στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων. Επιβεβαιώνεται δε κατά τον πλέον πειστικό και επιστημονικό τρόπο, αυτό που όλο το τελευταίο διάστημα συζητείται για τις πολλές εστίες διασποράς που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, από το οποίο προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων.
Διασπορά στους νέους...
Η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και ειδικά στους νέους διαπιστώνεται και από τις καθημερινές δειγματοληψίες που διενεργούν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Την Πέμπτη συνολικά εντοπίστηκαν 18 θετικά κρούσματα, 5 στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (με διάμεση ηλικία τα 23 έτη), 2 στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα (με διάμεση ηλικία τα 40 έτη), 3 στην Ηγουμενίτσα (με διάμεση ηλικία τα 21 έτη), 5 στον Άσσο Ζηρού (25 έτη) και 3 στο Θεσπρωτικό (18 έτη).
Το άνοιγμα  των συνόρων
Προβληματισμός αρχίζει και πάλι να αναπτύσσεται στη Θεσπρωτία, στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 13 κρούσματα, όμως και τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγραφεί τα περισσότερα – μετά τα Γιάννενα- στην Ήπειρο. Ένας από τους λόγους αύξησης των κρουσμάτων αποδίδεται- όπως και προ μηνών- σε άτομα που εισέρχονται από αφύλακτες διαβάσεις με την Αλβανία καθώς δεν λειτουργεί το Τελωνείο Μαυροματίου. Με το άνοιγμα του τουρισμού το επόμενο Σάββατο, άνοιξε συζήτηση και για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην Κακαβιά, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί κάτι, καθώς ναι μεν στη γειτονική χώρα γίνονται εμβολιασμοί, όμως τα πιστοποιητικά που δίνονται δεν θεωρούνται αξιόπιστα, ενώ ούτε και το Κινέζικο εμβόλιο είναι εγκεκριμένο από την Ε.Ε.
Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, αλλά οι έλεγχοι της Αστυνομίας έχουν περιοριστεί και αυτοί καθώς έχει υπάρχει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Παρ΄ όλα αυτά την Πέμπτη βεβαιώθηκαν 32 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, εκ των οποίων οι 12 σε Γιάννενα, από 8 σε Θεσπρωτία- Πρέβεζα και 4 στην Άρτα. Επίσης βεβαιώθηκαν και οκτώ παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, (3 Γιάννενα, 2 Θεσπρωτία, 3 Άρτα).
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 63 νέους θανάτους, 749 διασωληνωμένους και 2.691 κρούσματα. Από αυτά τα 1.254 προέρχονται από την Αττική και τα 271 από τη Θεσσαλονίκη. Άλμα στα 150 κρούσματα έκανε η Αιτωλοακαρνανία, ενώ ακολουθούν η Αχαΐα με 61, η Λάρισα και η Μαγνησία με 58 η κάθε μία.