Διάσπαρτες εστίες και Δομές επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο...

Η πανδημία «χτυπά» κόκκινο στα Γιάννενα!

59 νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ • Σε καραντίνα η «Κιβωτός» στην Πωγωνιανή

• Έκκληση Αντιδημάρχου Στ. Κουκουλάρη για αυστηρή τήρηση των μέτρων και από τους κατοίκους της

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• Κάθε ημέρα και χειρότερα είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα Γιάννενα.

Μετά τα 41 που είχαν ανακοινωθεί την Τρίτη, χθες ανακοινώθηκαν 59 (!) με τα οποία η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων «αναρριχήθηκε» στην 6η θέση πανελλαδικά σε αριθμό κρουσμάτων, έχοντας μπροστά της άλλες περιφερειακές ενότητες με μεγαλύτερο πληθυσμό.
Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ήπειρο ανήλθε χθες σε 70, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εξακολουθεί να υπάρχει στη Θεσπρωτία, στην οποία επιβεβαιώθηκαν άλλα 6 κρούσματα και λιγότερο σε Άρτα (3) και σε Πρέβεζα (2).
Πανελλαδικά τα νέα κρούσματα ήταν 2.489, με το ποσοστό θετικότητας να πέφτει κάτω από το όριο του 4%, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 707, καταγράφηκαν όμως και άλλοι 70 νέοι θάνατοι.

Διάσπαρτες εστίες
Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, η διασπορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είναι πολύ δύσκολη να ελεγχθεί από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές και μικρές διάσπαρτες εστίες.
Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός θετικών κρουσμάτων σε κλειστές δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή και ο φόβος που υπάρχει για διασπορά του ιού στους υπερήλικες κατοίκους των ακριτικών χωριών.
Χθες οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στην Κλειδωνιά -στην οποία από τις προηγούμενες ημέρες είχαν επιβεβαιωθεί θετικά κρούσματα- ήταν όλοι αρνητικοί, ενώ δύο θετικά προέκυψαν στην πόλη της Κόνιτσας.

Διασπορά στην Κόνιτσα
Είναι αδιευκρίνιστο όμως αν προσήλθαν για δειγματοληψία όσοι πιθανόν είχαν έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς έχει διαπιστωθεί από άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν ότι αρκετοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, από το φόβο της «καραντίνας» ή και του σχολιασμού τους στις μικρές κοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ακριτική περιοχή της Κόνιτσας (σε χωριά και όχι μόνο στην κωμόπολη) τις προηγούμενες ημέρες έχουν εντοπιστεί θετικά κρούσματα τα οποία κατά βάση προήλθαν από μετακινήσεις ατόμων από το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων προς την περιοχή και την επαφή τους σε συγγενικά τους πρόσωπα, χωρίς όπως αποδεικνύεται τήρηση των μέτρων. Σήμερα μάλιστα έχει προγραμματιστεί η διενέργεια rapid test από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στην Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής.

Ανησυχία στην Πωγωνιανή
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στην ακριτική Πωγωνιανή, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί θετικά κρούσματα στη Δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» και σήμερα μεταβαίνει για δειγματοληπτικούς ελέγχους Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ. Η έναρξη της διαδικασίας θα γίνει στις 11 π.μ. στο Κοινοτικό Γραφείο.
Σε ανάρτησή του στο Facebook o Aντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης, επιβεβαιώνει ότι εντοπίστηκαν στη Δομή κρούσματα κορωνοϊού και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών. Η δομή, συνεχίζει ο κ. Κουκουλάρης μετά από συνεργασία που είχε με την Περιφέρεια Ηπείρου, τέθηκε σε καραντίνα, το ίδιο οι εργαζόμενοι και οι στενές επαφές τους. Ο Αντιδήμαρχος ζητά τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού στη δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι «με την αυστηρή τήρηση των πρόσθετων γνωστών μέτρων της υποχρεωτικής μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων και της προσωπικής υγιεινής, θα καταφέρουμε να βάλουμε γρήγορα τέλος σε αυτή την περιπέτεια. Υπογραμμίζω ότι απαιτείται η τήρηση των οδηγιών τόσο στη δομή της Κιβωτού, όσο και σε όλο το χωριό».

Επιβαρύνει η πασχαλινή περίοδος
Στο επιδημιολογικό φορτίο άρχισαν πλέον να εμφανίζονται και οι επιπτώσεις από την περίοδο του Πάσχα με τις ενδείξεις να προμηνύουν την επιβεβαίωση επιπλέον κρουσμάτων, καθώς σε αρκετές περιοχές και ειδικά σε περιφερειακούς ναούς δεν τηρήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε τα μέτρα, με ιερείς αλλά και πιστούς να καταστρατηγούν ακόμη και τις εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου. Τέτοιες εικόνες ήταν πιο έντονες σε περιοχές που οι μητροπολίτες δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να επιβάλλουν με αυστηρότητα τα μέτρα.

Επέμβαση Ιεράς Συνόδου
Χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε απόφαση με την οποία εξέφρασε την πικρία και την αποδοκιμασία της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεων διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις. Στη συνέχεια αναφέρει ότι θα αποσταλεί Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις για λήψη μέτρων από τους Μητροπολίτες για τις περιπτώσεις που δεν τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Εκτός όμως της μη τήρησης των μέτρων στους ναούς, υφέρπει και ένα άλλο ζήτημα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις πιστών που επικαλούνται τους «πνευματικούς τους πατέρες» ώστε εκτός της μη χρήσης μάσκας να απορρίπτουν τον εμβολιασμό, ακόμη και τα self tests. Είναι ένα ζήτημα που συζητείται «χαμηλόφωνα» προς το παρόν, αλλά είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να απασχολήσει και την ηγεσία της Εκκλησίας η οποία θα πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπιστεί αυτό και κυρίως να σταματήσει η αναπαραγωγή δοξασιών και ευφάνταστων σεναρίων.

Οι παραβάσεις
Δύο 24ωρα πριν την απελευθέρωση των μετακινήσεων, 34 άτομα που βιάστηκαν και εντοπίστηκαν από την Αστυνομία στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες να κινούνται χωρίς επαρκή δικαιολογία θα πληρώσουν πρόστιμο 300 ευρώ. Πρόκειται για 12 στην Πρέβεζα, 11 στα Γιάννενα, 6 στη Θεσπρωτία και 5 στην Άρτα. Επίσης βεβαιώθηκαν και 6 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας (4 σε Θεσπρωτία, από 1 σε Άρτα - Ιωάννινα).

Η κατανομή των κρουσμάτων
Από τα 2.489 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ τα 1.063 προέρχονται από το Λεκανοπέδιο Αττικής και ακολουθούν: με 226 κρούσματα η Θεσσαλονίκη, με 127 η Αιτωλοακαρνανία, με 66 η Αχαΐα, με 61 η Λάρισα, με 60 η Μαγνησία, με 59 τα Γιάννενα.