Μειωμένα (11) χθες τα κρούσματα κορωνοϊού

Εφησυχασμός και χαλάρωση απειλή  για την ελευθερία των Γιαννιωτών!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μεγάλη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες

ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή λόγω των μεταλλάξεων…

RAPID TEST PERIFEREIA 17 5 21

• Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς το άνοιγμα του τουρισμού και πολλών δραστηριοτήτων, μπορεί μεν να δημιουργεί νότα αισιοδοξίας, την ίδια ώρα όμως προκαλεί προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας, σε συνδυασμό και με τις μεταλλάξεις που παρουσιάζονται.
Χθες Δευτέρα τόσο πανελλαδικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, που όμως μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και τα τεστ ήταν λιγότερα.
Βέβαια, είναι θετικό και συνάμα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τελευταία παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στον αριθμό κρουσμάτων, στις εισαγωγές των νοσοκομείων και στους διασωληνωμένους ασθενείς, όμως αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και χαλάρωση, καθώς μπορεί εύκολα να προκληθεί ευρεία διασπορά που θα απαιτούσε χρόνο για να περιοριστεί.

11 χθες στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα που τελευταία καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, με συρροές σε διάφορες εστίες, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις 11, αριθμός αρκετά περιορισμένος που όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματική εικόνα.
Ο προβληματισμός εξακολουθεί να στρέφεται γύρω από τους νέους που είναι και οι πιο εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν έχουν βαριά συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσηλεία, είναι ανακουφιστικό για τα νοσοκομεία της περιοχής μας, που όμως καλούνται να ανταποκριθούν σε περιστατικά από γειτονικούς Νομούς και ειδικά από την Αιτωλοακαρνανία, όπου ο ιός θερίζει! Και βέβαια όσο τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα στα Γιάννενα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν, πότε και ποιος χρειαστεί να νοσηλευτεί. Ήδη στο «Χατζηκώστα» οι Μονάδες Λοιμωδών είναι σχεδόν γεμάτες, γι’ αυτό και οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να μην εφησυχάσουν ούτε στιγμή!
Συνολικά στην Ήπειρο τα κρούσματα χθες ανήλθαν σε 21. Εκτός από τα 11 στα Γιάννενα καταγράφηκαν δυο στην Άρτα, 3 στην Θεσπρωτία και πέντε στην Πρέβεζα.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών για το Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε 32,86, για το Νομό Άρτας σε 1 για το Νομό Θεσπρωτίας σε 4,57 και για το Νομό Πρέβεζας σε 1,71.

Σε διάφορους χώρους…
Κρούσματα επιβεβαιώνονται σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους και σχολεία. Καμπανάκι χτύπησε το Σαββατοκύριακο και σε υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών μετά τον εντοπισμό επτά κρουσμάτων στην Υπηρεσία Καθαριότητας και τεσσάρων στις σχολικές καθαρίστριες. Μάλιστα κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε χθες rapid tests στο εργοτάξιο του Δήμου. Από τους 154 ελέγχους εντοπίστηκε ένα ακόμη θετικό κρούσμα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid-19 είναι σε καραντίνα. Σε καραντίνα βρίσκονται και οι στενές επαφές τους. Για τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα ακολουθήσει μοριακός έλεγχος.

Τμήματα σε αναστολή
Σε αναστολή έχουν τεθεί και αρκετά τμήματα σε σχολεία των Ιωαννίνων εξαιτίας της επιβεβαίωσης θετικών κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στο 8ο Λύκειο σε αναστολή μέχρι και τις 26 Μαΐου είναι το τμήμα Β1 και το Β’ ανθρωπιστικών σπουδών. Μέχρι τις 27 Μαΐου έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας τμήματα του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, του 16ου Δημοτικού Σχολείου, έως τις 26 του μήνα μένουν κλειστά τμήματα ιδιωτικού νηπιαγωγείου της πόλης, ενώ έως 30 Μαΐου τμήματα στο 2ο Πειραματικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Πανελλαδικά
Σε επίπεδο χώρας χθες ανακοινώθηκαν 1.402 κρούσματα και 56 νέοι θάνατοι (από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις…
Στο μεταξύ, ανήσυχος για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εμφανίστηκε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη προσοχή!
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει με την πανδημία. «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», τόνισε και ζήτησε «πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς.
Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο…».