ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «ενώνουν» δυνάμεις για τη σημερινή απεργία

Κοινό αίτημα να μπει... στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά!

Συλλαλητήριο (10 π.μ.) και στα Γιάννενα με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο
• Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

• «Ρολά» κατεβάζουν τα ΜΜΕ • Δεμένα τα πλοία • Κανονικά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

APERGIA NTOYNTOYKA

• Η μεγαλύτερη κινητοποίηση τουλάχιστον των τελευταίων 15 μηνών λαμβάνει χώρα σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με «αιχμή του δόρατος» το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται ήδη προς συζήτηση στη Βουλή.
Μάλιστα, ο λεγόμενος «νόμος Χατζηδάκη» που, μεταξύ άλλων, καθιερώνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, περισσότερες υπερωρίες, μητρώα στα συνδικάτα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες κ.α. κατάφερε να «ενώσει» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε κοινή δράση με βασικό αίτημα την απόσυρσή του! Και στα Γιάννενα θα γίνει σήμερα μία ενιαία πορεία, με ώρα συγκέντρωσης τις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνουν, συνδικαλιστικοί φορείς, κομματικές οργανώσεις και σωματεία. Στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ όπως ανακοινώθηκε κανονικά θα εκτελούνται όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Κάλεσμα συνδικαλιστών
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει η ΑΔΕΔΥ διαμαρτυρόμενη για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων». Η ΑΔΕΔΥ επιμένει ότι το σ/ν που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Επίσης σημειώνει πως καταργούν τον Ν. 1264/82, πράγμα που σημαίνει πως στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%, ενώ παράλληλα καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών και απελευθερώνουν τις απολύσεις.
Απανωτές ανακοινώσεις εξέδωσε αυτές τις ημέρες και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση. Όπως επαναλαμβάνει και στο τελευταίο δελτίο τύπου του, πρέπει «να παραλύσει ο νομός από άκρη σε άκρη, από κλάδο σε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανώνουμε τον αγώνα μας παντού, στα εργοστάσια, στα εμπορικά καταστήματα, στα γραφεία, στους χώρους εκπαίδευσης». Το ΕΚΙ εξαπολύει «βολές» και κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τόσο την ίδια όσο και τα... τσιράκια της στην πόλη μας, τονίζοντας πως «βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων – ΚΚΕ
Στην Κυβέρνηση επιτέθηκαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Σάββας Δημητριάδης και ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννος Πετρόγιαννης, κατηγορώντας την πως «συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία για να ξεδιπλώσει το ακραία αντικοινωνικό και πολίτικο της σχέδιο».
Με αφορμή τη σημερινή απεργία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως «το ν/σ Χατζηδάκη έρχεται να υποτιμήσει ακόμα περισσότερο την εργασία και συγκρούεται ευθέως με τα εργασιακά δικαιώματα. Καταργεί στην ουσία το 8ωρο δίνοντας την δυνατότητα στον εργοδότη να μην αμείβει την υπερωρία με χρήμα αλλά με ρεπό» και απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής όλων στην κινητοποίηση «απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα που χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ανεργία, επισφάλεια, μετανάστευση», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Κάλεσμα στη σημερινή απεργία απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ απαιτώντας το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στις επιτροπές της να μη φτάσει στη Βουλή. «Η απεργία δίνει το σύνθημα για αποφασιστική συνέχεια. Για να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις σε κάθε χώρο και να κάνουν “το βίο αβίωτο” στην εργοδοσία. Μετριόμαστε στις απεργιακές συγκεντρώσεις και οργανώνουμε την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης, όπως το Ασφαλιστικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα τα δρομολόγια της Ολυμπιακής
Λόγω της σημερινής 4ωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της ΥΠΑ από ώρα 11.30 έως 15.30, η OLYMRIC AIR ανακοίνωσε ότι η πτήση 160 Αθήνα – Ιωάννινα αντί της αρχικής ώρας 10.50-11.50 θα πραγματοποιηθεί από 9.45-10.45 και η πτήση 162 Ιωάννινα – Αθήνα αντί 12.15-13.10 θα πραγματοποιηθεί στις 11.10 -12.05.

Δεμένα τα πλοία
Λόγω της κινητοποίησης δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα πλοία, καθώς συμμετέχουν σ’ αυτήν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η απεργία έχει διάρκεια έως 24:00 σήμερα τα μεσάνυχτα.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, «οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την κατάργηση του οκταώρου και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλουν τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων».