Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια για τους άνω των 18...

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί!

Τους 110.000 έφτασαν στο Νομό Ιωαννίνων • Μεγάλη ώθηση θα δώσει το Εμβολιαστικό Κέντρο
Συνεχίζεται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στα Γιάννενα (3 κρούσματα χθες)

 

MEGA EMBOLIASTIKO PEDY AMPELOKHPOI

• Με απτό παράδειγμα τη σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών, που ανακοίνωσε και χθες ο ΕΟΔΥ, τα εμβόλια αποδεικνύονται άκρως αποτελεσματικά στον «πόλεμο» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εμβολιασμοί ανεβάζουν μάλιστα ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, καθώς όλοι και ειδικότερα οι νέοι θέλουν να προλάβουν να στήσουν τείχος ανοσίας προκειμένου να χαρούν τις διακοπές τους.

Από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών με στόχο η συλλογική ανοσία προς το τέλος του καλοκαιριού να φτάσει το 60-70%.
Η χθεσινή ημέρα έκλεισε με τον αριθμό των εμβολίων να ανέρχεται σε 7,142 εκατομμύρια. Στο Νομό Ιωαννίνων οι εμβολιασμοί μέχρι τις 9 το βράδυ είχαν φτάσει μια «ανάσα» από τις 110.000, καθώς ανακοινώθηκαν 109.962 εκ των οποίων οι 46.041 αφορούν ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και 65.985 την πρώτη δόση.
Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί στο Νομό Ιωαννίνων κινούνται άνω των 1.500 (χθες έγιναν 1.615) οι οποίοι με τη λειτουργία του νέου εμβολιαστικού κέντρου, που ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και αύριο θα το επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ελπίζεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εφόσον βεβαίως διατηρηθούν ακέραιες και όσες εμβολιαστικές γραμμές λειτουργούν σήμερα.
Είναι γεγονός πάντως ότι έχει προκληθεί αναστάτωση τελευταίες ημέρες με επίκεντρο τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται με το AstraZeneca οι κάτω των 60 χρόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, η προσέλευση όσων έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση εξελίσσεται κανονικά, ενώ και σε τοπικό επίπεδο η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έχουν κλείσει ραντεβού προσέρχεται κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, τα προγραμματισμένα ραντεβού για AstraZeneca έγιναν σε ποσοστό 93%, με τις ακυρώσεις να είναι στο ίδιο ποσοστό με τα άλλα εμβόλια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, πολύ ενθαρρυντική είναι η ανταπόκριση των νέων άνω των 18 ετών, καθώς με το άνοιγμα της πλατφόρμας στάλθηκαν σχεδόν άμεσα 51.000 αιτήματα για κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού. Ο Υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 1.067.000 εμβολιασμοί με AstraZeneca, εκ των οποίων 271.000 αφορούν την δεύτερη δόση, χωρίς να υπάρξει κάποια παρενέργεια.

Μείωση κρουσμάτων
Τα χθεσινά κρούσματα ήταν 549, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 330 και οι νέοι θάνατοι ήταν 13. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για το νομό Ιωαννίνων καθώς μετά από αρκετούς μήνες ανακοινώθηκαν μόλις τρία κρούσματα (και άλλα δύο στη Θεσπρωτία). Η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στα Γιάννενα επιβεβαιώνεται και από τις αναλύσεις των αστικών λυμάτων, καθώς μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ της Τρίτης, χθες και η ΔΕΥΑΙ έκανε γνωστά τα αποτελέσματα των δικών της μετρήσεων, από τις οποίες προκύπτει σημαντική βελτίωση της κατάστασης. Όπως αναφέρει ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις των δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων τα οποία ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου (32η, 33η και 34η σειρά).
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν μια σημαντική βελτίωση αφού στην 32η σειρά ανιχνεύτηκε θετικό σήμα στην περιοχή του Πανηπειρωτικού Σταδίου και στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ στις δύο σειρές δειγματοληψιών του Ιουνίου (33η και 34η) τα θετικά σήματα περιορίστηκαν στην είσοδο του βιολογικού όπου γίνονται συνεχείς δειγματοληψίες από αυτόματο δειγματολήπτη.

Δέκα «300άρια»
Η φθίνουσα πορεία της πανδημίας δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν. Κάποιοι το αγνοούν ή το παραβλέπουν με αποτέλεσμα όσοι «εντοπίζονται» να υποχρεώνονται να περάσουν από το... ταμείο της Εφορίας για να πληρώσουν την κλήση της Αστυνομίας. Την Τρίτη ο αριθμός τους ανήλθε σε δέκα, εκ των οποίων ο ένας για παράβαση της διάταξης περί μετακινήσεων (στα Γιάννενα) και οι εννέα για μη χρήση μάσκας (3 σε Άρτα, 4 σε Ιωάννινα, 2 σε Πρέβεζα).

Ζητούν αποζημίωση
Ενώ το πρόγραμμα των εμβολιασμών κυλά σε πολύ καλό ρυθμό, τα οικονομικά αιτήματα των Ιατρών επανέρχονται στην επικαιρότητα. Συγκεκριμένα το Σωματείο Γενικών Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του θέτει ζήτημα αντίστοιχης αποζημίωσης -με αυτή που θα δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς για τους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς- όλων των εμπλεκόμενων στους εμβολιασμούς πέραν του ωραρίου τους. Το Σωματείο αναφέρει επίσης ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση για την αποζημίωση με εφημερίες του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται με εμβολιασμούς σε απογευματινή εργασία ή αργίες. Καταλήγοντας σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι η κοινωνική προσφορά στο ζήτημα της πανδημίας από το ιατρικό προσωπικό έχει θέση, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο μονόπλευρη και μόνο από τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. οι οποίοι έχουν ήδη ενισχύσει όλο αυτό το διάστημα και τα νοσοκομεία με ιατρικό προσωπικό». Τέλος προσθέτει ότι από τις ανάγκες που προκύπτουν για τους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συνάντηση για self test
Προς εξομάλυνση φαίνεται να οδηγείται το ζήτημα της διάθεσης των Self test από τα φαρμακεία. Χθες έγινε συνάντηση δύο περίπου ωρών στο Υπουργείο Υγείας εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τον Αναπληρωτή Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο. Τα δύο κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν να συνεχιστεί η διάθεση των self test από τα φαρμακεία και μετά τις 19 Ιουνίου, όταν και θα έληγε η διάθεση τους από το εν λόγω κανάλι για δύο μήνες ακόμη και αν υπάρχουν περιοχές που αδυνατούν τα φαρμακεία να τα διαθέσουν, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά δίκτυα διανομής.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν ήταν αντίθετος στη συνέχιση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία, αλλά ήθελε διαβεβαιώσεις πως δεν θα διατεθούν από άλλα κανάλια, όπως τα super market, ενώ θα εισακουστούν και άλλα πάγια αιτήματα του κλάδου.