Το σχέδιο του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

«Μπόνους» σε νέους αγρότες  και σε υγιείς συνεταιρισμούς

«Φρένο» Σπ. Λιβανού για είσπραξη επιδοτήσεων από «πονηρούς»
Πρόγραμμα για την «Ελληνική διατροφή» θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

AGROTHS XRHMATA

Ένα νέο τοπίο επιχειρεί να δημιουργήσει στον αγροτικό τομέα η Κυβέρνηση, θέλοντας να δώσει ώθηση τόσο στην ανανέωση του ενεργού πληθυσμού, όσο και στη διακίνηση των προϊόντων μέσω της ανασύστασης των συνεταιρισμών.
Το πλαίσιο που αρχίζει να διαμορφώνεται το ανέπτυξε συνοπτικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Ant1». Για τους νέους αγρότες είπε ότι υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος και πλέον θα μπορούν να επιχορηγούνται από 15.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα με το ποσό των 40.000 ευρώ, με συγκεκριμένο πλάνο. «Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες και μέσα από αυτό την Ελληνική περιφέρεια» υπογράμμισε.
Ιδιαίτερο βάρος για την αύξηση του οφέλους των παραγωγών από την πώληση των προϊόντων τους, δίνει το Υπουργείο στους Συνεταιρισμούς. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Σπ. Λιβανός «επιδίωξή μας είναι να ανασυστήσουμε τους συνεταιρισμούς ώστε να είναι υγιείς για να μπορέσουν οι αγρότες να διώξουν τους μεταπράτες, να έχουν τη δύναμη να βγουν οι ίδιοι στις αγορές και να είναι και πιο προσιτές οι τιμές».
Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πέτυχε να μη μειωθεί η ΚΑΠ για την Ελλάδα και μέσω αυτής θα ενισχυθούν όχι μόνο οι νέοι αγρότες αλλά και τα συλλογικά σχήματα «γιατί θέλουμε να ενώσουμε τους αγρότες σε περιβαλλοντικές δράσεις, ώστε ο αγρότης να είναι φρουρός του περιβάλλοντος, τα βιολογικά προϊόντα, η τεχνολογία και η καινοτομία στο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειας για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».
Προωθείται  η «Ελληνική Διατροφή»
Το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση είναι και το πρόγραμμα «Ελληνική Διατροφή», το οποίο θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Σπ. Λιβανός πρόκειται για «ένα πρόγραμμα ομπρέλα», στο οποίο «θέλουμε να ταυτίσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή με τον σύγχρονο Έλληνα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά με την Ελληνική επανάσταση. Συνδέουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την τοπικότητα των προϊόντων μας, την υγεία – γιατί τα ελληνικά προϊόντα μας δίνουν μακροζωία και ευζωία- τη γαστρονομία , τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Αυτό το πρόγραμμα θα έλθει σαν ομπρέλα σε όλες τις άλλες δράσεις μας για να έλθει να αναβαθμίσει πραγματικά τη θέση του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας. Στόχος μας είναι η αγροτική οικονομία να είναι ο βασικός πυλώνας στη νέα αναπτυξιακή περίοδο μετά την πανδημία. Και ακριβώς επειδή εμπλέκεται με την εστίαση, με τον τουρισμό και τις εξαγωγές, είναι ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικών- ακόμα και εξωτερικής πολιτικής, soft diplomacy – το οποίο θα μας επιτρέψει να δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, μετά την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων που θα γίνουν μέσω της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα μαμούθ για την άρδευση, Γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή».
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο Υπουργός με αφορμή την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για την αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό, ήταν στην παρείσφρηση «πονηρών» για την είσπραξη ενισχύσεων. «Καμία οικογένεια που έχει πληγεί πραγματικά δεν θα μείνει απροστάτευτη» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Σφετεριστές» εκτάσεων ΟΣΔΕ
Η συγκεκριμένη αναφορά είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς έγινε δύο μόλις ημέρες μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την εκκαθάριση του ζητήματος που αναδεικνύεται με δηλώσεις εκτάσεων στο ΟΣΔΕ. Στη σύσκεψη μετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλο σκάνδαλο που υποκρύπτεται καθώς κάποιοι που ανέλαβαν εργολαβικά τις μελέτες για τους δασικούς χάρτες, έχουν εκτάσεις που πληρώνονται μέσω ΟΣΔΕ σε περιοχές όπως ο Γράμμος και μάλιστα εμφανίζονται ως ιδιωτικές.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι ζήτησε από τον Υφυπουργό να σταματήσουν οι πληρωμές που γίνονται βάσει διατάξεων που περιλαμβάνονται σε απόφαση που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2015 (κάτι που ήδη έπραξε) και παράλληλα ανέφερε ότι θα απευθυνθεί στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά ώστε να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το Υπουργείο βρίσκει δηλώσεις ΟΣΔΕ που δεν δικαιούνται να λάβουν χρήματα, λέγοντας ότι «άνθρωποι ξένοι προς την κτηνοτροφία και τη γεωργία έχουν σφετεριστεί το εθνικό απόθεμα, βάσει απόφασης του 2015. «Κερδίζοντας στην Ήπειρο, τα επί πλέον 2,5 εκ. στρέμματα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο ήμασταν από αυτούς που θέσαμε το ζήτημα ένταξης των ορεινών βοσκοτόπων, θεωρώ ότι όλες οι περιοχές της Ελλάδος είναι αυτάρκεις και από εκεί μπάζει η τεχνική λύση και δεν χρειάζεται ο τεχνικός σύμβουλος», κατέληξε.