Αντιμέτωπος με τη φτώχεια είναι ένας στους τρεις Έλληνες σήμερα

Η ακρίβεια πλήττει σοβαρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Αισθητές γίνονται ήδη οι αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, πρώτες ύλες κ.α.

• Μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων ζητά η ΟΕΒΕ Ν. Ιωαννίνων

• Η Κυβέρνηση επιχειρεί να απλώσει «δίχτυ» ασφαλείας...

EYRO KAROTSI AKRIBEIA

• Σοβαρό πονοκέφαλο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές, προκαλεί η ακρίβεια που γίνεται ήδη αισθητή εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν πως ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φτώχεια!
Η ανοδική πορεία των τιμών αποτυπώνεται σε μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, με τον Πρόεδρό του να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους υψηλούς συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύουν στη χώρα μας. Τη μείωσή τους εξάλλου ζητάει και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Ιωαννίνων μαζί με μία σειρά άλλων μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση επιχειρεί να απλώσει ένα «δίχτυ» ασφαλείας για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια, αλλά και σε ένα μέρος των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ανοδικές οι τιμές
Τα αποτελέσματα μελέτης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών δείχνουν ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αν και καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπο-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών τροφίμων τον Ιούλιο του 2021 καταγράφεται αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 κατά 0,41 και κατά 1,73 σε σχέση με τον Ιούλιο 2020.
Όσον αφορά επιμέρους ομάδες τροφίμων, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%. Οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%.
Επίσης, ο δείκτης διεθνών τιμών πρώτων υλών τροφίμων παραμένει σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πριν την πανδημία κατά 24,34% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη).

Ο υψηλός ΦΠΑ
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών Κωνσταντίνος Μαχαίρας, σημαντικό εμπόδιο στην διαχείριση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα αποτελούν οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ.
Πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κλπ.), ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται από 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Η ΟΕΒΕ Ιωαννίνων
Οι νέες αυξήσεις στην ενέργεια και οι ανατιμήσεις πρώτων υλών και αγαθών αυξάνουν τα προβλήματα και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν συσσωρευμένα από την πολύχρονη οικονομική κρίση και την πανδημία.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Ιωαννίνων, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την μειωμένη διαθεσιμότητα τραπεζικής χρηματοδότησης παραμένει μεγάλο πρόβλημα. Παράλληλα, προσθέτει: «Η υπερφορολόγηση, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις και τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας με τα συνεχή lockdown και χωρίς ευθύνη των επιχειρήσεων έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό των μικρών επιχειρηματιών».
Η Ομοσπονδία ζητάει, μεταξύ άλλων, μείωση φορολογίας, μείωση έμμεσων φόρων όπως του ΦΠΑ σε ενέργεια, βασικά προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρηματίες και εργαζόμενους, αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ, διαγραφή ιδιωτικού χρέους που συσσώρευσαν το τελευταίο 18αμηνο οι επιχειρήσεις, ρευστότητα μέσω τραπεζικού συστήματος και πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης.

Αυξάνουν οι φτωχοί!
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία περίοδο που αυξάνει και στη χώρα μας το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια. Ειδικότερα, το ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 27,5%. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 21,9%.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι γυναίκες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό αντιμέτωπες με τη φτώχεια (28,8%) σε σχέση με τους άνδρες (26,1%) ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η φτώχεια στους κάτω των 18 ετών, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 31,5%. Το ποσοστό των άνω των 65 ετών πολιτών που κινδυνεύουν διαμορφώνεται στο 19,3%. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του νοικοκυριού, σε χειρότερη κατάσταση είναι οι οικογένειες με παιδιά (29,7%) έναντι 25,% για τις οικογένειες χωρίς παιδιά.

Δίχτυ ασφαλείας
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Κυβέρνηση επιχειρεί να απλώσει ένα «δίχτυ» ασφαλείας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, ανάλογα αφενός με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί απόρροια του ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί. Δύο είναι οι βασικοί άξονες της προσπάθειας τόνωσης των εισοδημάτων.
O πρώτος μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και ο άλλος μέσω ενισχύσεων (κοινωνικό μέρισμα). Πάντως, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.