Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον» επισπεύδει τα νέα μέτρα...

Γενικό «απαγορευτικό» για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση;

Εξετάζεται και η αύξηση των rapid test για προσέλευση στην εργασία
Σε 186 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Ήπειρο (86 στα Γιάννενα)

taverna

• Η μετάλλαξη «Όμικρον» ανατρέπει τα σχέδια επιστημόνων και Κυβερνήσεων, η οποία μετά την άλλη λαμβάνει νέα μέτρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, στην οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί εντοπισμός κρούσματος της συγκεκριμένης μετάλλαξης, όμως με δεδομένο ότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά η Κυβέρνηση σπεύδει να λάβει πρόσθετες προφυλάξεις.
Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, σήμερα η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει, με τις εισηγήσεις να στρέφονται σε νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.
Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοικτό χθες και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, που για άλλη μια φορά απέκλεισε τη λήψη μέτρων για τους εμβολιασμένους ή ακόμη και την επιβολή lockdown. Κι όλα αυτά βεβαίως στη «σκιά» των χθεσινών στοιχείων του ΕΟΔΥ που δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 6.677, οι νεκροί ήταν 104 και οι διασωληνωμένοι 657.
Στην Ήπειρο η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (εκτός Σαββατοκύριακου) καθώς ανακοινώθηκαν186 εκ των οποίων τα 86 στα Γιάννενα, από 40 σε Θεσπρωτία- Πρέβεζα και 20 στη Θεσπρωτία. Χθες κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 48χρονος με καταγωγή από το Βόλο που δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στα Γιάννενα.
Έχοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία (σήμερα ενδιαφέρον θα έχει και ο αριθμός των κρουσμάτων και η ανίχνευση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα) η Επιτροπή προβληματίζεται για τις επόμενες ημέρες, ακόμη και στο ενδεχόμενο (που όλοι το ελπίζουν) να μην υπάρξει εμφάνιση στη χώρα μας και της μετάλλαξης «Όμικρον».
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.
Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε χθες πως, πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων που επισημαίνουν ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι διασωληνωμένοι στις Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12.000 θάνατοι.

Πολύ μεταδοτικός  ο «Όμικρον»
Η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον είναι «πολύ μεταδοτική», απαιτεί «επείγουσα δράση», προειδοποίησαν χθες οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο.
«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση», εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο.
Οι χώρες της G7 αναγνώρισαν επίσης «τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της πανδημίας».

Εμβόλιο για τα παιδιά
Μετά τις 20 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών όπως είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι στις 25/11 ο ΕΜΑ ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.
Στη χώρα μας το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και δίνεται το 1/3 τη δόσης, που χορηγείται στους ενήλικες.
Πρόσθεσε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και συνήθεις και για αυτό ενεκρίθη και στα μικρότερα παιδιά.
Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα δεδομένα, από χώρες όπου ήδη χορηγείται όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ και θα γνωμοδοτήσει ανάλογα και στη χώρα μας.
«Το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το νωρίτερο… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία», είπε στη συνέχεια η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.