Βασικότερο πρόβλημα η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και κτίρια

Θέλουν... δρόμο τα Γιάννενα για να γίνουν φιλικά στους ΑμεΑ!

Παράπονα από Συλλόγους της πόλης άκουσαν στελέχη του Δήμου σε διαδικτυακή ενημέρωση • Ιδιαίτερο βάρος στα άτομα με αναπηρία δίνει ο νέος οργανισμός του ΟΚΠΑΠΑ, ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρός του

KDAP AMEA KARDAMHTSIA 14 3 19

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, τα Γιάννενα παραμένουν και σήμερα μία πόλη... δύσκολη για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Σημαντικότερο πρόβλημα, όχι όμως και το μόνο, είναι η έλλειψη υποδομών πρόσβασής τους σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.
Πάντως, σύντομα θα γίνει προσβάσιμο και σε πολίτες ΑμεΑ ένα από τα πιο «εχθρικά» προς αυτούς κτίρια, λόγω της κατασκευής του, το κεντρικό Δημαρχείο. Εξάλλου, μέσω του ΟΚΠΑΠΑ, που λειτουργεί την τελευταία διετία ειδικό ΚΔΑΠ για παιδιά και εφήβους με αναπηρίες, θα δοθεί ακόμα περισσότερο βάρος στην ειδική αυτή κατηγορία των συμπολιτών μας, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρός του Δημήτρης Πάνου.
Την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ επισημαίνουν και άλλοι φορείς της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που τιμήθηκε χθες.
Πόλη... δύσκολη!
Διαδικτυακή επικοινωνία με Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑμεΑ είχαν πρόσφατα στελέχη του Δήμου και άκουσαν αρκετά παράπονα και αιτήματα. Μεταξύ άλλων, από την ΕΛΕΠΑΠ τέθηκε το ζήτημα μετακίνησης του ειδικού σχολείου ΣΑΠ, το οποίο σύντομα θα μεταφερθεί στο προκάτ κτίριο που κατασκευάζεται στον προαύλιο χώρο του παλιού «Χατζηκώστα». Η νέα στέγη του ΣΑΠ είναι σχεδόν έτοιμη.
Ο Σύλλογος Τυφλών έθεσε το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων που τοποθετούνται συχνά πάνω στις ειδικές διαδρομές για τυφλούς, ενώ η πρόσβαση σε κτίρια της πόλης ήταν επίσης στο «μενού». Για τα θέματα αυτά έμπρακτες δεσμεύσεις δεν υπήρξαν. Μόνη θετική είδηση το γεγονός ότι το κεντρικό Δημαρχείο Ιωαννίνων σύντομα θα γίνει προσβάσιμο σε ΑμεΑ πολίτες, αποκτώντας την αναγκαία υποδομή, στο πλαίσιο εργασιών ανακαίνισης που θα γίνουν σ’ αυτό. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πιο «δύσκολα» για ΑμεΑ κτίρια της πόλης μας!
Δομές στα Γιάννενα
Πάντως, από πλευράς του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αρκετά βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ΑμεΑ συμπολιτών μας. Κυριότερο όλων, η λειτουργία του 1ου ΚΔΑΠμεΑ στα Καρδαμίτσια με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 25 παιδιά και εφήβους με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητική ή και πολλαπλή αναπηρία, με στόχο τη δημιουργική τους απασχόληση, την κοινωνική τους ένταξη και τη στήριξη της οικογένειάς τους.
Εκτός από τη συγκεκριμένη δομή, ο ΟΚΠΑΠΑ στηρίζει ΑμεΑ και μέσω άλλων δομών του όπως το Κέντρο Άνοιας, το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο παρέχει σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67 έως 80% προσαύξηση10% των εισοδηματικών κριτηρίων που απαιτούνται για την ένταξη στη δομή και σε ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω προσαύξηση 20%. Επίσης οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, από τους οποίους διατίθενται αγροτεμάχια για καλλιέργεια στα παιδιά που εξυπηρετούνται από το ΚΔΑΠμεΑ και το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο διεκπεραιώνει και αιτήσεις για αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις.
Ο Πρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ
Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να εξασφαλιστεί μία καλύτερη ποιότητα ζωής στους ΑμεΑ συμπολίτες μας, παραδεχόμενος ότι πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά πράγματα, με βασικότερο αυτό της πρόσβασης, το οποίο όμως αποτελεί ευθύνη άλλων υπηρεσιών του Δήμου.
Όσον αφορά στον ΟΚΠΑΠΑ, έκανε γνωστό πως στον νέο οργανισμό του που έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, υπάρχει ένα ξεχωριστό τμήμα για τους ΑμεΑ, «καθώς μιλάμε για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών που δικαιούνται περισσότερης στήριξης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πάνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις υπηρεσίες που παρέχουν σε άτομα με αναπηρία τόσο το ΚΔΑΠμεΑ του ΟΚΠΑΠΑ όσο και οι υπόλοιπες κοινωνικές δομές του.
Η ΔΕΕΠ ΝΔ Ιωαννίνων
Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, κλιμάκιο της Διοικούσας Επιτροπής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από την Πρόεδρο Λένα Σταμάτη και τους Αλεξία Μανουσαρίδου, Κώστα Λιόλιο και Γιούλη Σταμάτη επισκέφτηκε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων όπου ανέλαβε και υιοθέτησε δράσεις στήριξής του. «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα αποτελεί μία αφορμή για να εστιαστεί η προσοχή όχι μόνο των φορέων πολιτικής, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, στα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο την υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων.
Υπάρχουν ανισότητες...
Σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και αναπλ. τομεάρχης Μερόπη Τζούφη σημειώνει πως η Παγκόσμια ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία «μας υπενθυμίζει τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται», τονίζοντας την ανάγκη για κοινωνικές πολιτικές που καταπολεμούν τις ανισότητες. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «ειδικά στο περιβάλλον της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, τα δικαιώματα των ΑμεΑ δοκιμάζονται και αμφισβητούνται. Παράλληλα, η μη προτεραιοποίηση των ΑμεΑ στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ο συνωστισμός των μαθητών με αναπηρία στις σχολικές τάξεις και οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η περικοπή των δαπανών για τη δημόσια υγεία και πρόνοια, αποτελούν μεταρρυθμίσεις με νεοφιλελεύθερο πρόσημο που επιτείνουν το πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας».
Άσυλο στον Κούρδο μαθητή!
Ένα καλό νέο ανακοίνωσε χθες το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, το οποίο «κουμπώνει» με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Όπως έκανε γνωστό, η υπόθεση που αφορούσε την παραχώρηση ασύλου σε μαθητή ΑμΕΑ του σχολείου Κουρδικής καταγωγής, είχε αίσιο τέλος.
Πριν δύο ημέρες διαβιβάστηκε στην οικογένειά του από την Υπηρεσία Ασύλου, η Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου και μπορεί πλέον να διαμείνει νόμιμα στη χώρα μας. Έτσι και ο μαθητής θα μπορεί να συνεχίσει τη φοίτησή του στο Ειδικό Σχολείο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με δικαστήριο που είχε γίνει, δεν είχε παραχωρηθεί άσυλο στην οικογένεια και τους είχε ζητηθεί να εγκαταλείψουν το σπίτι που διαμένουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους άμεσα. Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Ειδικού Σχολείου γνωρίζοντας τα προβλήματα και την κατάσταση της οικογένειας και θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος στην θετική πορεία που έχει σημειώσει ο εν λόγω μαθητής, δημοσιοποίησαν το ζήτημα, απαιτώντας να αποδοθεί άσυλο στην οικογένεια και ο μαθητής να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του στο σχολείο.