Καλύτερα εξοπλισμένη τώρα η Πολιτική Προστασία Ηπείρου

- Παρουσία του υπουργού Χρ. Στυλιανίδη παραδόθηκαν 18 ειδικά οχήματα…

- Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ανάγκη συμφιλίωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον…

OXHMATA

• Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη και του Γιαννιώτη Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης οχημάτων για τις ανάγκες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Ηπείρου προς τους Δήμους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο χώρο του εργοταξίου της Περιφέρειας, δίπλα από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και στην οποία το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, η βουλευτής Μ. Κεφάλα και σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου που παρέλαβαν και τα οχήματα, η χρηματοδότηση των οποίων έγινε με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Πρόκειται λοιπόν για προμήθεια, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, συνολικά 29 οχημάτων εκ των οποίων παραδόθηκαν τα 18. Τα οχήματα θα αξιοποιηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, αλλά και κάθε άλλης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν οχήματα 4x4 και δύο εννιαθέσια λεωφορεία στους Δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, Μετσόβου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Βόρειων Τζουμέρκων, Αρταίων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Πάργας, Πρέβεζας, Ζηρού, Φιλιατών, Σουλίου και Ηγουμενίτσας.
«Εξαιρετικό επίτευγμα…»!
Ο Υπουργός κατά την ομιλία του μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τον Γιαννιώτη Πρόεδρο της Βουλής, όσο και για τον Περιφερειάρχη, κάνοντας λόγο για μια πρωτοβουλία που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας. «Είναι ένα παράδειγμα που ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να διασφαλιστεί η προμήθεια αυτών των οχημάτων. Γνωρίζω πολύ καλά κι από πρώτο χέρι τις δύσκολες διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Και θα έλεγα ότι στο χρόνο που επετεύχθη, αποτελεί όντως ένα εξαιρετικό επίτευγμα», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι «για να αποκτήσει η χώρα μας έναν σύγχρονο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τον οποίο χρειάζεται επειγόντως εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, απαιτείται η κινητοποίηση του συνόλου της χώρας, του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βέβαια, η εμπλοκή των πολιτών».
Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης πρόκειται για μια δράση, η οποία αποτελεί ένα μόνο τμήμα του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ έδωσε τα εύσημα και στον Δημ. Μαυρογιώργο που όπως είπε «είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει ταυτιστεί με την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια και σε κάθε έκτακτη ανάγκη είναι παρών».
Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο, έχει προβλεφθεί η προμήθεια επιχειρησιακών μέσων έρευνας και διάσωσης, εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης, καθώς και ειδικού εξοπλισμού για τη λειτουργία κινητού κέντρου επιχειρήσεων. Τον Υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής
Από την πλευρά ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου, η Πολιτική Προστασία επιβεβαιώνει τον τίτλο της, δηλαδή εγκαίρως, προληπτικά προμηθεύει τους Δήμους της περιοχής με οχήματα τέτοιας ικανότητας, που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα δυσπρόσιτα σημεία και για μεταφορά προσωπικού και για μεταφορά εξοπλισμού».
Σε δηλώσεις του για τον κλιματικό νόμο που έχει ήδη συστηθεί προκαταρκτικά στη Βουλή, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και όλων των κομμάτων, ανέφερε ότι θεωρείται «δίκαια ένας από τους πιο προχωρημένους, πιο ρεαλιστικούς και πιο φιλόδοξους στον σημαντικό αγώνα που κάνει κάθε κράτος να προσαρμοστεί στην ανάγκη συμφιλίωσης επιτέλους του ανθρώπου με το περιβάλλον».
Ο Αλ. Καχριμάνης
Παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει σωστά τη δουλειά της, καθώς όπως είπε παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τα μεγάλα ύψη βροχής, η περιοχή μας είχε τις λιγότερες ζημιές απ’ όλη την Ελλάδα».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργο, αλλά και τον Βαγγέλη Σακά, Δ/ντή της Πληροφορικής που ετοίμασε τη μελέτη για τη χρηματοδότηση των οχημάτων.