Προβληματίζει η ανθεκτικότητα της πανδημίας του κορωνοϊού

Τα κρούσματα μειώνονται, αλλά οι θάνατοι αυξάνονται!

Ανεμβολίαστοι και καθυστέρηση για ιατρική βοήθεια οι βασικοί λόγοι κατά τους
Επιστήμονες

• Η «Όμικρον» κυριαρχεί σε μολύνσεις και η «Δέλτα» σε νοσηλείες
Εισαγγελική παρέμβαση για τα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα μοναχών του Αγίου Όρους

RAPID TEST PLATEIA 1 11 21

• Ανθεκτικότητα στην περιοχή των 20.000 κρουσμάτων δείχνει για άλλη μια μέρα η πανδημία του κορωνοϊού, με τους σκληρούς δείκτες όμως να παραμένουν εξαιρετικά ανησυχητικοί.

Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ θανάτων για το τρέχον έτος (106) -που ήρθε ως συνέχεια των 101 της Δευτέρας-, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 673. Ο μεγάλος αριθμός θανάτων προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι δίνουν διάφορες εξηγήσεις, αποδίδοντας το σημαντικότερο ρόλο στους ανεμβολίαστους και στην καθυστέρηση όσων παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Σταθεροποίηση αλλά σε τριψήφιο αριθμό και περί των 500 διαπιστώνεται και στην Ήπειρο, στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 590 νέα κρούσματα, με την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων να συνεχίζει να εμφανίζει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, καταγράφοντας χθες 325 κρούσματα, έναντι 122 της Άρτας, 72 της Θεσπρωτίας, 71 της Πρέβεζας.
Η σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στα Γιάννενα, σε υψηλό πάντα επίπεδο, επιβεβαιώνεται και από το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου που καταλήγουν στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ, που για την περασμένη εβδομάδα παρουσίασαν οριακή μείωση 6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, που ουσιαστικά μεταφράζεται σε αμετάβλητη κατάσταση.

Πιέζονται τα νοσοκομεία
Η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθεί να είναι μεγάλη, με τις ΜΕΘ - Covid να έχουν πληρότητα που φθάνει το 90%, ενώ οι εισαγωγές συνεχίζουν να είναι πολλές, με την τελευταία ημέρα αναφοράς (την Κυριακή) να έχουν ανέλθει σε 475. Από τους 673 διασωληνωμένους οι 548 είναι ανεμβολίαστοι.

332 νέα κρούσματα  σε σχολεία
Η διασπορά του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι μεγάλη στο μαθητικό πληθυσμό στην Ήπειρο, χωρίς όμως να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Προχθές Δευτέρα που μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας κάνει self test εντοπίσθηκαν 304 και 28 θετικοί αντίστοιχα στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας τρία τμήματα στην Άρτα και ένα σε ολοήμερο νηπιαγωγείο των Ιωαννίνων επειδή έχουν νοσήσει οι εκπαιδευτικοί τους. Σύμφωνα όμως με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Καμπουράκη εφεξής δεν θα αναστέλλεται για τέτοιο λόγο η λειτουργία τμημάτων, καθώς τοποθετούνται άμεσα συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών.

Αναμένονται  νέες εισηγήσεις
Με τα χθεσινά στοιχεία «ανά χείρας», η Επιτροπή Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας σήμερα -εκτός απροόπτου- αναμένεται να κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για την περαιτέρω εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα οποία λήγουν τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται μια μικρή χαλάρωση που ενδεχομένως να περιλαμβάνει «επιστροφή» της μουσικής στην εστίαση, την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα κ.α.

«Λουκέτο» για  παραβίαση ωραρίου
Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ισχύουν σε απόλυτο βαθμό τα μέτρα που έχουν εγκριθεί και βάσει αυτών διενεργεί ελέγχους η Αστυνομία. Τη Δευτέρα επέβαλλε ένα ακόμη 15ημερο «λουκέτο», τη φορά αυτή στη Θεσπρωτία και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας. Στην ίδια επιχείρηση επιβλήθηκε και το προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Επίσης για μη χρήση μάσκας σε καταστήματα βεβαιώθηκαν τη Δευτέρα 6 παραβάσεις (4 στην Άρτα - 2 στα Γιάννενα). Για μη χρήση μάσκας σε άλλους χώρους βεβαιώθηκαν άλλες 22 παραβάσεις (13 σε Ιωάννινα, 4 σε Θεσπρωτία, 3 σε Πρέβεζα, 2 σε Άρτα).

Οι αιτίες των θανάτων
Όπως προαναφέραμε πέρα από τα κρούσματα και τα μέτρα, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση των θανάτων, ενώ μειώνονται τα κρούσματα.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, απέδωσε το γεγονός στο ότι το 90% όσων νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού είναι ανεμβολίαστοι.
«Το 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι κι αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 65 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα» είπε μεταξύ άλλων.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος από τη δική του μεριά επισήμανε ότι το θέμα ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί οι θάνατοι από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.
«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.
Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος προσδιόρισε τους θανάτους από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα, προσθέτοντας ότι η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.

Πνευματικοί και εμβολιασμοί
Κατά γενική εκτίμηση ένας μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ηλικιωμένων κυρίως προέρχεται από άτομα που επηρεάζονται από πνευματικούς και γενικά κληρικούς οι οποίοι κινούνται αντίθετα με την επίσημη «γραμμή» της Εκκλησίας. Η βασική εστία των «αντιεμβολιαστών» κληρικών βρίσκεται στο Άγιο Όρος κι αυτό παρά το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν καταλήξει από κορωνοϊό περί τους 25 μοναχούς. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες ατόμων που έχουν στενή σχέση με πνευματικούς- αρνητές του εμβολιασμού, μοναχοί του Άγιου Όρους έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και κληρικούς μητροπόλεων της Ηπείρου που επηρεάζουν με τον τρόπο τους πιστούς – πνευματικά τέκνα τους.

Εισαγγελική παρέμβαση  για μοναχούς
Τη στάση αυτή των μοναχών – αρνητών στηλιτεύουν κατά καιρούς άλλοι μοναχοί, με αποκορύφωμα τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Ορθοδοξίας» ο ιερομόναχος Ιωσήφ, που προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα ο Ιωσήφ κατήγγειλε ότι τους αντιεμβολιαστές μοναχούς, που με τη ρητορική τους καλούν πιστούς να μην εμβολιαστούν και ευθύνονται για πολλούς θανάτους. «Οι ιερομόναχοι αυτοί που βγαίνουν έξω κι εξομολογούν έχουν πεθάνει πολύ κόσμο», πρόσθεσε ο Ιωσήφ, συμπληρώνοντας ότι «οι ίδιοι «συμβουλεύουν τον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο και ότι ο κορωνοϊός είναι μία απλή γρίπη».
Με βάση τις δηλώσεις αυτές, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι καταγγελλόμενοι μοναχοί και να διακριβωθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.